Hlavní navigace

Holografické disky pro každého?

27. 4. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Technologie holografického záznamu dat není vlastně žádnou žhavou novinkou. Společnost InPhase už nějakou dobu nabízí holografická média a zařízení pro jejich záznam a čtení – ceny jsou ovšem tak vysoké, že rozšíření na spotřebitelský trh nepřipadá v úvahu. Výzkumníci společnosti General Electrics ale vyvinuli holografický disk, který pojme 500 GB dat. Záznam přitom dosahuje takové reflektivity, že ke čtení takového disku stačí takové lasery, které jsou dnes běžně dostupné v DVD a Blu-ray mechanikách.

General Electric samozřejmě do vývoje holografických disků neinvestovala jen tak pro zábavu; prostředky to zřejmě nebyly zrovna zanedbatelné, však projekt trvá přibližně šest let. Do několika let by společnost technologii ráda přivedla na trh: nejprve jako zálohovací řešení pro podniky, později i pro běžné spotřebitele. Na placce o velikosti klasického optického disku bychom mohli přenášet stovky gigabajtů dat, realistické jsou prý i kapacity přes 1 TB. Na takové médium by se vešlo více než deset filmů ve vysokém rozlišení, velkou kapacitu by mohly využít také například trojrozměrné filmy pro nějakou budoucí technologii.

CS24

Je tu ale jeden problém, na který v nemalé míře naráží i Blu-ray. Pro účely zálohování dat optická média vytlačují velké pevné disky, mnoho filmových fanoušků nepozná rozdíl mezi filmem na obyčejném DVD a filmem ve vysokém rozlišení (a pokud ano, málokdo je ochoten si za vyšší kvalitu obrazu připlácet) a filmový průmysl stěží využije stovky gigabajtů kapacity pro jeden film. V budoucnu navíc budou se stále větší razancí nastupovat služby streamování obsahu přes internet, takže se zdá, že disky s holografickým zápisem příliš šancí nemají. Ale kdo ví, třeba se lidé rozhodnou vyhodit zastaralé pevné disky z okna a posléze zjistí, že na SSD nemají dost místa pro svou sbírku por… chci říct videí z dovolené :)

Zdroj: General Electric

Autor článku