Hlavní navigace

Hotmail se nedožil 17. narozenin. Definitivně jej nahradil Outlook.com

Sdílet

Zdroj: Redakce

Možná už to není největší freemail světa (žezlo převzal Gmail), ale je určitě neslavnější a jeden z nejstarších vůbec. V devadesátých letech bylo zvykem, že jste e-mailovou schránku měli u poskytovatele internetového připojení. (Schválně kolik z vás ještě používá jmeno@volny.cz nebo jmeno@tiscali.cz?) Hotmail ale chtěl být nezávislý a technicky dokonalejší.

Od HoTMaiLu k Outlooku

Stála za ním dvojice vývojářů Sabeer Bhatia a Jack Smith. Když vymýšleli název, vypůjčili si známou zkratku značkovacího webového jazyka HTML a postavili na ní jméno HoTMaiL. Název byl trefný, protože Hotmail skutečně disponoval webovým klientem. Nová poštovní služba odstartovala stylově na americký Den nezávislosti 1996.

V následujícím roce kolem Hotmailu začal slídit Microsoft a prosinci jej za tehdy obrovských 400 milionů dolarů koupil. Služba tehdy měla asi 8,5 milionu uživatelů, což bychom dnešním jazykem označili za „docela slušný startup“. Microsoft zakoupený e-mail zařadil do svých online služeb pod jménem MSN Hotmail. A také pomalu začal měnit technologické pozadí, protože Hotmail by postaven na FreeBSD a Solarisu. Microsoft měl pochopitelně vlastní systémy.

 

Pod novým majitelem služba rostla a zdokonalovala se. Několikrát se zvětšila schránka, přibývaly nové funkce a také se ještě několikrát změnil název a vzhled. V roce 2007 se z MSN Hotmailu stal Windows Live Hotmail. Loni pak firma skončila se značkou Windows Live a z pošťáka se stal prostě Microsoft Hotmail. Největší změna ale teprve měla přijít.

Microsoft chystal novou řadu produktů s podobným vzhledem a koncepcí, jejichž společným prvkem bylo přihlašování přes Microsoft Account a moderní design Metro. Loni na začátku srpna proto Microsoft oficiálně odhalil novou poštovní službu Outlook.com a už bylo jasné, že dny Hotmailu jsou sečteny. V únoru už do nového prostředí naskočilo 60 milionů uživatelů, zbytek by Microsoft automaticky převedl do léta. Včera byly přeneseny poslední schránky. Hotmail se stal Outlookem.

150 petabajtů dat

Novou poštovní službu už využívá 400 milionů aktivních uživatelů, kteří se přihlásí alespoň jednou do měsíce. Z toho 125 milionů přistupuje ke schránce i mobilně skrz protokol Exchange ActiveSync. Celkový převod všech schránek trvale pouze šest týdnů, Microsoft přitom musel přesunout 150 petabajtů dat.

Hotmail je mrtev, ať žije Outlook.com
Hotmail je mrtev, ať žije Outlook.com

Pro uživatele Hotmailu se mimo jiné prostředí nic nemění. Zůstanou staré adresy včetně domén @hotmail, přenastavovat nemusí ani žádné externí aplikace. Převedeny budou i placené účty Hotmail Plus, nově se budou jmenovat Outlook bez reklam. Je tak pouze otázkou času, než Outlook dostane první inzertní prvky. Zatím se ale uživatelé místo reklam mohou těšit na nové funkce.

Outlook.com funguje jako skutečný Outlook

Jednou z důležitých novinek je podpora protokolu SMTP uvnitř e-mailu. Webový Outlook totiž může fungovat stejně jako desktopový e-mailový klient, lze skrz něj přijímat a odesílat poštu z jiných schránek. Ta se stahuje a už i dříve stahovala klasicky přes POP3, ale nastavení SMTP chybělo. Pokud jste chtěli z připojeného e-mailu odpovědět, adresátovi se v poli odesílatel objevilo něco jako „Poslal XXX pomocí účtu YYY“. Zpráva se totiž poslala skrz vlastní odchozí server Hotmailu.

Od včerejška už Outlook.com umí nastavit vlastní SMTP servery, takže případný příjemce uvidí, že zpráva přišla například z vaší adresy @seznam.cz, přestože jste e-mail napsali ve webovém Outlooku. Z Outlooku.com tak můžete udělat centrální sklad veškeré své pošty. Lze do něj stahovat e-maily z ostatních schránek a také na ně rovnou odepisovat. Stejně už to ostatně umí i Gmail.

Externí účet přidáte v nabídce Nastavení (to ozubené kolečko) | Další nastavení pošty | Vaše e-mailové účty | Přidat účet pro přijímání a odesílání.

Outlook.com: nastavení externí poštovní schránky Outlook.com: odeslání e-mailu z jiné adresy

Když pak budete chtít poslat e-mail z jiné adresy, v editoru zprávy rozbalíte nabídku Odesílatel a vybere jiný účet. V našem případě jsme úspěšně ověřili, že Outlook.com umí pracovat s poštou z Gmailu. U nejznámější schránek ani nemusíte nic složitě nastavovat, stačí znát adresu a heslo. Ale uživatelé mohou také detailně nastavit jednotlivé porty a servery.

Ještě lepší přílohy se SkyDrivem

Už teď byl Hotmail/Outlook.com s cloudovým úložištěm Microsoftu těsně provázán, ale nově bude spojení ještě propracovanější. Do editoru přibude nabídka Vložit, ve které bude funkce pro připojení příloh ze SkyDrivu. Po kliknutí se otevře jednoduchý průzkumník webového disku, do zprávy pak můžete přiložit jednotlivé soubory nebo třeba celou obrázkovou galerii. Proč bude? Funkce totiž ještě není dostupná, Microsoft ji celosvětově rozšíří až v následujících týdnech.

Outlook.com: vložení přílohy přes Skydrive Outlook.com: vložení přílohy přes Skydrive Outlook.com: vložení přílohy přes Skydrive

Na cizích screenshotech jsme si všimli ještě jedné novinky, prostředí už nebude čistě textové. U tlačítek Odeslat a Vložit je vidět jednoduchá ikona, která určitě pomůže editor zpřehlednit.

Novinky ještě přijdou

Prý to není všechno, na další zlepšováky se můžeme těšit i do budoucna. Už v posledních měsících dělal Microsoft velké pokroky. Dočkali jsme se nového (povedeného) kalendáře, Outlook.com zlepšil práci s aliasy, má nové adresy včetně Outlook.cz nebo dvoufázové přihlašování a na cestě je webový Skype pro videohovory.

MMF24

Co vám v Outlooku ještě chybí?

Zdroj: Microsoft