Hlavní navigace

Hotmail zahajuje válku s hackery. Zakazuje slabá hesla a vybízí k bonzování

22. 7. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Hotmail již dlouho bojuje s masivními útoky hackerů. Microsoftu se to samozřejmě nelíbí a zavádí výraznější bezpečnostní opatření.

První opatření je velmi jednoduché, ale může být tím nejúčinnějším řešením, jaké se nabízí. Zakázání jednoduchých a snadno prolomitelných hesel. Nově již nebude možné si založit nový účet či změnit si heslo za použití jednoduchých hesel.

Tento krok je logický. Velmi početná skupina uživatelů Hotmailu používá tzv. „společná“ hesla, neboli jednoduchá hesla, která nás napadnou jako první a napadnou většinu z nás. Proto se velmi často vyskytují hesla typu: „123456“ či „ilovecats“. Pro hackera je pak velmi jednoduché, nabourat se do špatně zabezpečeného účtu a rozesílat nechtěné e-maily. A přesně tento jev se snaží vývojáři v Microsoftu odstranit.

Druhou velkou zbraní je možnost, „bonzovat“ na kamarády. O tom, že byl některý účet násilně přebrán (hacknut), se mnohdy dozví nejdříve kamarád postiženého uživatele. Například příchozím spamem od kamaráda. Takovou zprávu je nově možné označit štítkem „Můj kamarád byl hacknut“. Takové účty pak vývojáři zaměří a při potvrzení podezření mohou spustit obnovu účtu, aby jeho majitel mohl opět přebrat plnou vládu nad svou schránkou.

Bezpečnost 1 Bezpečnost 2

KL24

Proto Hotmail také vyzývá, aby uživatele vyplňovali alternativní e-mail, mobilní číslo, otázky a odpovědi v registračních formulářích, díky kterým je pak obnova účtu snadnější. Hotmail dále vyzývá k celkovému zapojení do boje. Vývojáři toho už moc udělat nemůžou, nyní to především záleží na zodpovědnosti všech uživatelů.

Zdroj: Windows Blog

Byl pro vás článek přínosný?