Hlavní navigace

HP a SanDisk spolu vyvíjejí náhradu paměti NAND na bázi ReRAM a memristorů

12. 10. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Po pár letech, kdy se zdálo, že taková budoucnost je ještě daleko, to nyní konečně vypadá, že se ve světě SSD objeví nějaká lepší technologie pamětí, než je NAND. Paměti 3D XPoint od Intelu a Micronu by údajně mohly být na trhu už od příštího roku, byť pravděpodobně bude trvat déle, než se ze sektoru enterprise rozšíří i v našich spotřebitelských sférách. Program vývoje kvalitnější náhrady za NAND, která by měla vyšší výkon blížící se DRAM a zejména řešila problém s velmi omezeným počtem přepisů, nyní oznámil také SanDisk – ovšem ne sám, ale ve spolupráci se zajímavým partnerem, firmou HP.

Jejich spolupráce ale zřejmě nepřinese plody v blízké době, ale až ve vzdálenějších letech. Cílem má být vyvinutí paměti pro úložiště, kterou momentálně obě firmy nazývají „Storage Class Memory“ (SCM). Tato paměť má mít podobné vlastnosti jako 3D XPoint – výkonem má být někde mezi DRAM a NAND a podobně na tom má být i odolností proti opotřebení. Založená na ni tak budou zejména SSD z nejvyšší výkonnostní kategorie pro enterprise úložiště, taktéž tvořící jakýsi přechod mezi diskem a operační pamětí.

O technologické podstatě této plánované paměti SCM zatím bohužel nebylo sděleno příliš. Podle oficiálního vyjádření by ale měla být založena jednak na programu pamětí ReRAM, kterým se SandDisk (a také Toshiba, se kterou má na tomto poli úzké vazby) již určitou dobu věnuje. HP pak do vývoje přispěje svou technologií memristorů, která je hodně slibná, zatím ale nedoznala adekvátního uplatnění v praxi a na ní oznámené produkty jsou už léta periodicky odkládány na pozdější dobu. Možná ale „SCM“ konečně přinese jejich regulérní nasazení do výroby.

Cílem SCM je poskytnou nevolatilní paměť s výkonem blížícím se k DRAM s vyšší výdrží, než má NAND
Cílem SCM je poskytnou nevolatilní paměť s výkonem blížícím se k DRAM s vyšší výdrží, než má NAND

Podle vyjádření HP mají paměti vyvíjené pod označením SCM mít až tisíckrát lepší výkon než NAND a také až tisícinásobnou výdrž. Zároveň mají přinášet zlepšení v hustotě záznamu, spotřebě a dokonce i ceně – ovšem to ve srovnání s DRAM, oproti NAND tyto paměti zřejmě stále budou dražší. V nákladech na jeden GB by paměť měla být podobně jako výkonem někde mezi NAND a DRAM. Zde je asi třeba připomenout, že v tuto chvíli jsou ony tisícovky spíše marketingovými odhady, takže úplně konkrétní závěry bych na nich nedělal – například výdrž by asi mohla být i o dost lepší než tisícinásobná.


Memristory na fotografii z elektronového mikroskopu

Ačkoliv tyto a podobné paměti nebudou schopné nahradit úplně DRAM v roli operační paměti, díky vyššímu výkonu a menším problémům s opotřebováním otevírají možnosti, jak v počítači uplatnit nevolatilní paměti i mimo tradiční úlohu trvalého úložiště. V dlouhodobých plánech například i firmy HP mají nevolatilní paměti jako SCM umožnit, aby počítač pracoval kompletně s persistentní rychlou pamětí. Tedy aby již nebyl limitován tradičním rozdělením na rychlou RAM, která ale neudrží data po vypnutí a pomalým diskem. Technologie vyvinutá pod jménem SCM by tak měly být i komponentou nové počítačové architektury, kterou HP nazývá „The Machine“.

 

KL24

SanDisk bude zřejmě nyní s HP navazovat hlubší vztahy i mimo tuto iniciativu. HP v tiskové zprávě mimoděk zmiňuje také partnerství týkající se dnešních konvenčních SSD. To bude zřejmě spočívat v tom, že se SanDisk stane dodavatelem enterprise disků a highendových flashových akcelerátorů pro servery HP.

Zdroje: HP, Hexus.net

Byl pro vás článek přínosný?