Hlavní navigace

HP Color LJ CP1215 – domácí barevný laser

9. 5. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Co můžete čekat od malé barevné laserovky

LaserJet CP1215 je tak malý, jak jen může barevná laserová tiskárna být. Počítejte však s tím, že ve srovnání s běžnými černobílými laserovými tiskárnami nebo multifunkčními inkoustovými tiskárnami je její velikost o poznání větší. Obsluha tiskárny je kromě přístupu k vypínači naprosto pohodlná. Zásobník papíru je umístěn v těle tiskárny – klasicky ve výsuvném zásobníku vespod. V něm si můžete připravit až 150 listů papíru k potisku, s přesným zavedením do tiskárny pomůžou přítlačné plochy. Potištěné listy se shromaždují na horní ploše tiskárny, vejde se jich sem celkem 125.

Snadná obsluha

Výměna zásobníků s barvivem způsobuje časté obavy budoucích majitelů laserových tiskáren. V tomto případě si myslím, že manipulace se zásobníky toneru je mnohem jednodušší, než výměna inkoustové cartridge v mé multifunkční inkoustovce. Zásobníky s tonerem jsou umístěny na posuvném šupleti, které vysunete po sklopení předního krytu tiskárny. Zásobníky pak jednoduše zvednete a zasunete nové.

Tiskárnu spojíte s počítačem pomocí USB kabelu. Předtím je však nutné nainstalovat příslušné ovladače. Celá instalace může zabrat i několik desítek minut, neboť během ní jsou do počítače v případě potřeby nainstalovány také soubory rozhraní .NET Framework. Z hlediska uživatelské přívětivosti softwaru však mám pro výrobce pochvalu. Po vložení instalačního CD do počítače se vám zobrazí průvodce zprovozněním tiskárny. Názorné obrázky ukazují odstranění pojistek a zprovoznění po hardwarové stránce. Poté si spustíte průvodce instalací ovladače a po jeho dokončení jste vyzváni k připojení zapnuté tiskárny k počítači. Nebýt zdlouhavosti celého procesu, nebylo by mu co vytýkat.

Povedené ovladače

Výborné je uživatelské prostředí ovladačů, resp. ovládacího programu. Samozřejmostí je kompletní lokalizace do češtiny, včetně nápovědy. V ovládacím panelu vidíte veškeré informace o stavu tiskárny a spotřebním materiálu. Můžete zde sledovat odhad zbývajícího barviva a počet listů papíru, které je ještě možné vytisknout. Tím, že jde o odhady, se občas může stát, že po vytisknutí dokumentu se zbývající kapacita barviva paradoxně zvýší.

 

V ovládacím panelu nastavíte uspávání tiskárny, kvalitu tisku a vytisknete odsud různé testovací obrazce. Čekání na výtisk můžete urychlit nastavením doby, po které je po nečinnosti tiskárny prováděna kalibrace.

Rychlost tisku, provozní náklady

Tisk pro trpělivé

Rychlostí tisku vás LaserJet CP1215 zřejmě neoslní, nicméně vzhledem k jeho cenové kategorii na tom nevidím nic špatného. Zbytečně dlouhá je možná doba výtisku první strany, ovšem ani některé rychlejší černobílé laserové tiskárny na tom nejsou o mnoho lépe. V rychlosti tisku černobílého ani barevného dokumentu tiskárna nevyniká, na druhou stranu několik vteřin navíc oproti černobílým laserovkám je možné tolerovat – nějakou daň za barevný tisk zaplatit musíte. Tiskárna příjemně překvapila v rychlosti tisku tabulek. Naopak nedoporučuji tisknout rozsáhlé dokumenty z Adobe Readeru, nemáte-li dostatek času. Tiskárna pak po každých třech listech papíru chvíli odpočívá.

Spotřeba elektrické energie se u této tiskárny nevymykala z průměru, dokonce najdete i černobílé laserové tiskárny, které mají spotřebu o něco vyšší. Nebál bych se tedy tvrdit, že tiskárna patří k úspornějším barevným laserovkám, přestože deset tisíc ročně v případě, že tiskárnu necháte po celou dobu zapnutou, není zrovna příjemný výdaj. Je škoda, že mnoho výrobců umisťuje vypínač na špatně přístupné místo vzadu na boku.

Kvalita tisku je povedená, LaserJet CP1215 disponuje hardwarovým rozlišením 600 DPI doplněným o technologii ImageREt 2400. Fotografie vytištěné i na běžný papír vypadaly dobře, zrnění bylo minimální, tiskárna zvládla i jemné detaily. Pro tisk letáčků a doplňující grafiky v obchodní korespondenci nebo školních pracích se vůbec nemusíte bát ji použít.

CS24

Hluk při tisku nevybočoval z průměru, LaserJet CP1215 také neobtěžoval produkovaným ozonem. Jen při tisku většího množství obrázků (nikoli dokumentů) byl zápach znatelnější. Ovšem nemusíte se bát, že by vám tiskárna znepříjemnila pobyt v místnosti.

HP Color LaserJet CP1215 patří mezi levné barevné laserové tiskárny. Nenabízí vám vysokou rychlost tisku, ale dobře poslouží každému, kdo hledá barevný tisk za dobrou cenu. Je úspornější než inkoustové tiskárny, barvivo v barevných zásobnících vystačí na potisk 1400 listů papíru, s černým zásobníkem můžete potisknout 2200 listů při 5% pokrytí. Při tisku počítejte s tím, že tato levná GDI tiskárna bude spoléhat i na výkon procesoru v počítači, který odesílá dokument ke zpracování.