Hlavní navigace

HP EliteBook 2560p: profesionální mrňous (test)

3. 10. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

První dojmy a zpracování

HP EliteBook 2560p: nejmenší z nejvyšší řady

EliteBook je nejvyšší řada pracovních notebooků od HP. Šedesátkou na konci se můžou chlubit letos uvedené modely s procesorem Sandy Bridge, předchozí generace byla zakončená čtyřicítkou. Na Extranotebooku jsme už testovali EliteBook 8560p i 8460p, model 2560p je i přes trochu neodpovídající značení jejich nejmenším bratříčkem.

Rozhodli jsme se otestovat i jej, protože zatímco jeho 14 a 15,6" sourozenci jsou prostě "jen" špička business-class, malý 12,5" EliteBook 2560p se řadí k opravdu přenosným pracovním stanicím. Zatímco u velkého EliteBooku 8560p byste se asi nad využitím sítí 3G nebo polohování GPS zamýšleli dlouho, zde máme řešení nasnadě. EliteBook 2560p je pro všechny profesionály, kteří opravdu rádi cestují s notebookem jen na zádech a potřebují něco malého a ne zas tak těžkého. S menší úhlopříčkou se také pojí už opravdu vysoká výdrž na baterku, takže před sebou máme skutečně dobře přenosný pracovní notebook.

Nečekejte ale nic, co by se jen vzdáleně podobalo větším netbookům, uvnitř notebooku najdete výbavu, ze které by se leckomu zatmělo před očima. Do očí vás trkne DVD mechanika, kterou v 12" noteboocích zrovna často nevídáme. Tu doplňuje slot na čipové karty SmartCard, čtečka otisků prstů, konektor pro dokovací stanici aj. . Uvnitř je potom připraven bleskový dvoujádrový procesor Intel Core i7 rodiny Sandy Bridge s 4 GB RAM a hlavně s velice svižným 128GB SSD. Vysoká produktivita tak nemusí vážit ani dvě kila a je menší než sešit formátu A4.

Černostříbrný elegán - první dojmy

Ač se názory na nový design EliteBooků z roku 2011 různí, notebook se mi opravdu velmi líbil. Černostříbrné šasi je řezané v rovných úhlech a čiší z něj poměrně dost strohosti. Vše je vyrovnané, jak má, žádná křivka vás nepřekvapí. Hrany jsou ale pochopitelně všeobecně zaoblené. Notebook je pravoúhlý, kde se dá, spodní strana je na okraji mírně zkosená, ale jinak tu máme po celé ploše těla stejnou tloušťku, a to trochu vyšších 27 mm. Za to může mechanika, notebook ale díky rovným a nenafouknutým hranám působí pořád docela tenkým dojmem (relativně).

Rozměr notebooku je poněkud netradičních 12,5 ", což už je přeci jen docela blízko 13,3" úhlopříčce. Stroj je parádně malý, na šířku má jen 30,5 cm. Dojem ale trochu kazí batoh nadstandardní šestičlánkové baterky na zádech.

Celkově se jedná o docela pevného a velmi mobilního pracanta, kterého není problém přenášet na dlani. Hmotnost, která s velkým akumulátorem činí téměř rovné 2 kg, sice není vzhledem k úhlopříčce příliš oslnivá, stále to je ale únosné.

HP EliteBook 2560p (LG669EA)
Cena 33 500 Kč
Zapůjčil HP ČR
Hardwarová výbava
Procesor Intel Core i7-2620M (Sandy Bridge)
Počet jader (virtuálních) 2 (4)
Frekvence 2,7 GHz
Max. frekvence (turbo) 3,4 GHz
Operační paměť 4 GB DDR3 1333 MHz (2× 2 GB)
Pevný disk (velikost) 128 GB
Pevný disk (rychlost) SSD
Mechanika DVD-RAM
Velikost displeje 12,5 "
Rozlišení displeje 1366 × 768 px
Grafická karta Intel HD Graphics 3000
Grafická paměť sdílená
Konektory, sloty
Výstupy na monitory DisplayPort, D-Sub (VGA)
Porty (s výjimkou USB) 1× 3,5mm audio, RJ-45 (1Gb/s Ethernet), eSATA, ExpressCard 34 mm, SmartCard
Počet portů USB 2.0 2 + 1 kombinovaný s eSATA
Počet portů USB 3.0 -
Čtečka paměťových karet SD/MMC
Bezdrátové sítě Wi-Fi 802.11n, Bluetooth 3.0, 3G, GPS
Rozměry, baterie
Rozměry (š×d×h) mm 305 × 209 × 27 mm
Hmotnost 1,96 kg
Kapacita baterie (Wh) 52 Wh (šestičlánková)
Výkon napájecího adaptéru 65 W
Software
Operační systém Windows 7 Professional 64bit

 

Zpracování - kov, pacičky, lampička

Notebook je pochopitelně vyveden celý v matném zpracování, lesklý povrch byste na něm hledali marně. Povrch víka a svrchní strana základny je z jemně kartáčovaného hliníku, notebook tak umí být i docela chladný. Svrchní pruh na víku displeje a mřížka mezi klávesami vypadá úplně stejně, ale jsou plastové, plast je ale velmi pevný, odolný a dobře slícovaný s kovem.

Rámeček displeje a spodní strana základny je potom zpracována z matného černého plastu.

Nic se neprohýbá více než by bylo zdrávo, celá konstrukce je kompaktní a dost robustní. Vše hezky lícuje. Prohnete tak maximálně víko displeje mezi klouby, a to jen trochu. Při silném zatřesení s notebookem je možné slyšet klapot víka chyceného za pacičky, mechanika se nehne.

Víko notebooku můžete otevřít na perfektních 180 ¬∞, práci na klíně tak nebrání vůbec nic. Kovové klouby jej drží jistě a přesně na svém místě a máme tu pacičkový zacvakávací mechanismus. Ten se postará o to, že zaklapnutý notebook zaklapnutý opravdu bude držet. Dvě pacičky na víku displeje (jsou titanové, neulomíte je) zajíždějí do děr v základně a odjišťují se tlačítkem uprostřed čela základny notebooku. Za to by výrobce zasloužil pěkný pohlavek, tlačítko je kovové, tuhé, naprosto hranaté a dost ostré, navíc vyčnívá téměř tři milimetry z povrchu notebooku, takže přejet po jeho čele je dost nepříjemná věc.

Nad displejem najdete kromě webkamery lampičku k přisvětlení klávesnice. To je vysouvací LED, která je ale velice slabá a osvětlí jen velice pofidérně asi třetinu klávesnice. Reálné využití je prakticky nulové. Distanční sloupky jsou tu dva, nepochopitelně bílé. Opírají se přímo o displej, ne o jeho rámeček, ale také nejsou příliš nutné, vzhledem k tomu, že je tu zacvakávací mechanismus. Po straně celého rámečku displeje se navíc táhne tuhý černý pásek.

Klávesnice, touchpad, displej a konektivita

Porty, konektivita a notebook ze stran

EliteBook jako nejvyšší modelový řada Hewlett-Packard slibuje nějaké speciality, co do konektivity, a nebojte se, dočkáme se jich i u drobného EliteBooku 2560p.

Po levé straně tu odzadu máme zdířku pro napájecí adaptér, dále síťový konektor RJ-45 od rozhraní Ethernet 1 Gb/s a nakonec mechaniku DVD-RAM. Nad ní je ještě otvor pro zasunutí čipové karty SmartCard. Na přední straně nenajdete v podstatě nic, jen nalevo čtyři kontrolky (Wi-Fi, on/off, nabíjení , aktivita SSD), uprostřed tlačítko pro otevření notebooku a dole mřížky reproduktorů.

 

Na pravé straně tu máme čtečku karet SD a MMC, nad ní je slot na 34mm karty ExpressCard. Vedle je 3,5mm konektor pro kombinovaný vstup i výstup zvuku, dále digitální výstup obrazu - DisplayPort a port eSATA kombinovaný s USB 2.0. Dále je tu už výdech notebooku, vzhledem k úspornosti přístroje asi nikomu nebude vadit, že je vlahý vzduch odváděn na pravou stranu. A nakonec tu je konektor pro dokovací stanici a na závěr otvor pro zámek Kensington.

Na zadní straně najdete vlevo patnáctikolíkový analogový obrazový výstup D-Sub (VGA) a vpravo dva porty USB 2.0, dost nešikovně umístěné nad sebou.

Z bezdrátových sítí je tu Wi-Fi 802.11n, konkrétně Intel Centrino Advanced-N 6205. Je tu i Bluetooth 3.0 a dokonce i HP hs2340 HSPA+, 3G modem, který podporuje i polohování GPS.

Klávesnice

Klávesnice typu chiclet má docela rozměrné klávesy, dost tiché, hruběji matné. Od obou stran má odsazení zhruba 1,5 cm. Na běžné psaní byla pohodlná, zarážky jsou nízké, ale výrazné. Se šířkou kláves se docela dost šetřilo, ale na nic si nemohu stěžovat, levý Shift nebo Ctrl jsou stále malinko podlouhlé.

Numerický blok tu samozřejmě chybí, máme tu Fn-blok čísel. Z toho jsem nebyl zrovna nadšený. Num Lock zde má naštěstí kontrolku, chytře integrovanou přímo v klávese (Caps Lock to samé). Bez zapnutého Num Locku píšete bez Fn písmena, s Fn nic (resp. šipky, sek. funkce číselného bloku). Se zapnutým Num Lockem potom píšete rovnou čísla a čísla musíte psát přes Fn. Svrchní řada kláves s číslicemi má naštěstí číslici napsanou výrazně uprostřed klávesy.

Jinak na klávesnici nic nechybí, je tu dvakrát Ctrl, Shift i Alt a nezapomnělo se ani na kontextovou klávesu nebo Win-key. Bohužel klávesy jako Home, End, PgUp nebo PgDn jsou přístupné na šipkách přes Fn. Stejně tak po Fn musíte sahat i pro stisknutí PrintScreenu, Num Locku, SysRq nebo Break.

Vlevo nad klávesnicí je podlouhlá vypínací klávesa s kontrolkou v sobě. Napravo jsou tři tlačítka s bílými/oranžovými kontrolkami, pro aktivaci Wi-Fi, spuštění prohlížeče webu nebo ztlumení zvuku.

Touchpad a trackpoint

Touchpad byl docela malý. Šířka nebyla špatná, ale na výšku to opravdu dobré nebylo. Byl výrazně zapuštěn pod úroveň základny, hladký, a docela pěkně citlivý, pochopitelně multidotykový. Jeho tlačítka byla z šedé gumy, velmi tichá a s měkkým stiskem.

Máme tu i trackpoint / pointing stick, velmi pohodlný, velký a citlivý. Ten má dvě svoje tlačítka nad touchpadem, stejná jako touchpad.

Displej

Osazený LCD panel měl úhlopříčku 12,5 " a rozlišení 1366 × 768 pixelů. Povrchová úprava byla velmi jemně matná. Podsvícení bylo možné regulovat od velmi nízkých hodnot do v pořádku dostačujících, že by vám na maximální svítivosti panel vypaloval oči, se ale říct nedá.

Barvy byly průměrné, na takhle vysokou třídu možná spíše podprůměrné, ale nejde o notebook na grafiku. Pozorovací úhly vcelku obvyklé, ve vertikálním směru se zobrazení a barvy deformují velmi rychle, ale polohovací možnosti displeje to řeší.

Hardware, výdrž a chování: malý blesk s dobrým zabezpečením

Hardwarová výbava (vnitřnosti)

Když jde o dvanáctipalcový notebook, řada z vás možná čeká pomalejší nízkonapěťový procesor. V EliteBooku 2560p, tedy v naší konfiguraci, ale najdeme rovnou plnotučné dvoujádro Intel Core i7-2620M. Čtyři virtuální jádra Sandy Bridge tikají na 2,7-3,4 GHz a když nepočítáme jeho mírně zrychleného bratříčka Core i7-2640M (2,8-3,5 GHz), který se osazuje do novějších konfigurací, je osazený procesor nejrychlejší mobilní dvoujádro na trhu.

Grafickou kartou je v procesoru integrovaná Intel HD Graphics 3000. Ta tu pracuje na vysokém taktu 650-1,3 GHz, oproti modelům v Core i3 nebo Core i5-24x0M tak můžete čekat o chloupek vyšší výkon - teoreticky. V praxi je čip ale pomalejší, protože procesor má k dispozici 4 GB RAM DDR3 na 1333 MHz v jediném modulu a nemůže do paměti přistupovat dvoukanálově. Čipovou sadou je zde profesionální Intel QM67 Express.

Nejrychlejší komponentou celého systému ale není procesor, ale úložná paměť SSD, Micron C300. Ta má sice jen kapacitu 128 GB, čímž se nedotahuje na pevné disky, rychlost je ale naprosto velkolepá. Jakýkoli úkol spojený jen s činností procesoru, pamětí a disku je mnohonásobně rychlejší než jste zvyklí, instalace programů trvá zlomky vteřin, start Windows je viditelně rychlejší apod. .

PCMark Vantage
(body - více je lépe)

Sekvenční rychlosti jsou velkolepých 265 MB/s pro čtení a stále excelentních 140 MB/s pro zápis. Úžasná je hlavně odezva a rychlost čtení malých bloků dat.

Solidní výkon

Windows Experience Index vám velmi zhruba nastíní celkovou situaci. Nejslabším článkem notebooku je integrovaná grafická karta, která na hry ani na profesionální využití opravdu moc není, oproti starším integrovaným čipům je to ale pořád nebe a dudy. Procesor se nezadýchá prakticky při žádném scénáři a SSD díky své rychlosti předvádí, že vše lze zdolat rychleji a procesor tak může o to déle odpočívat ve zpomaleném stavu. Paměť má kapacitu "jen" 4 GB a bohužel je osazena jednokanálově, takže může brzdit procesor i grafiku, oboje ale jen minimálně.

Cinebench R11.5
(body - více je lépe)

Pro milovníky procesorů od AMD tu mám graf z benchmarku Cinebench R11.5, kde procesor se dvěma jádry získal přes neuvěřitelné tři body. To nedokáže žádný mobilní procesor od AMD, ani čtyřjádrové čipy při dokonalém využití všech jader.

Převody videa na tom byly obdobně, dvoujádro se velmi intenzivně dotahovalo na svého čtyřjádrového kolegu a čtyřjádro AMD A6 nechalo velmi daleko za sebou.

PCMarky i testy výkonu disku nám ukázaly, že celkově bude práce na notebooku velmi produktivní díky bleskovému SSD i procesoru.

Hluk, zahřívání, výdrž

Hlukem byl přístroj trochu kontroverzní. Když jsem poprvé zapnul notebook vybalený z krabice, zapnul prohlížeč a zkontroloval si mail, všiml jsem si, že notebook není jen velmi tichý, je tichý absolutně. Ventilátor se totiž v klidu úplně zastaví a v notebooku s SSD se tak nehýbe vůbec nic a nic nevydává hluk.

V zátěži se karta poněkud obrátila. Stačilo pustit video na Youtube a ventilátorek se roztočil, sice byl regulován na docela nízké otáčky, ale přesto byl zřetelně slyšet. Po chvíli se situace uklidnila a větrák se znova vypnul. V plné zátěži je ale EliteBook poměrně silně hlučný. Nutno dodat, že plnonapěťové Core i7 v zátěži není žádný hlemýžď a uchladit jej malinkým chlazením v přecpaném 12" notebooku není zrovna legrace, takže byl hluk naprosto odůvodnitelný.

Zahřívání příliš nestojí za řeč, notebook z kovu bez diskrétní grafiky se moc nezahřeje. Výdrž byla výborná, s vypnutou Wi-Fi byste se v klidu dostali nad 10 h. Intel má management spotřeby svých procesorů Sandy Bridge vyřešen velmi dobře a tak se i tohle bleskové dvoujádro umí v klidu proměnit v Atom. Spotřeba se držela se zapnutou Wi-Fi, polovičním jasem displeje a klidem zhruba kolem perfektních 5,9 W.

Zvuk, webkamera a napájení

Reproduktory byly docela dobré, na pracovní přístroj zcela jistě. Zvláště podání mluveného slova bylo velmi přesné, ačkoli samozřejmě nemůžete čekat propracované basy. Notebook se ostatně chlubí značkou SRS Premium Sound.

Webkamera disponuje rozlišením 176 × 144 až  1280 × 720 px. Je tu pochopitelně i mikrofon a notebook je tak docela dobře připraven na videokonference.

K notebooku se dodává menší a poměrně lehký 65W adaptér. Nabíjení se mi ale jako obvykle u HP příliš nepozdávalo, notebook se nenechal nikdy nabít na 100 %, dobíjení se vypnulo, jakmile kapacita baterie stoupla na 94 %.

Software a zabezpečení

Notebook má předinstalovány Windows 7 Professional v 64bitové edici. Dále je tu software od HP (ProtectTools) nebo od Intelu (Management and Security). Kromě čtečky kontaktních čipových karet je tu i standardní čtečka otisků prstu. Notebook vás také může poznat podle obličeje.

Je tu TPM čip, notebook podporuje technologii Computrace, Intel Anti-Theft Technology a další ochrany proti odcizení.

Závěr, zhodnocení

Mrňous s parádní výbavou

Sháníte malý notebook? Pak čtěte dále. Samozřejmě, že větší modely jsou bez kompromisů, ale čím EliteBook 2560p zaujme hlavně, je jeho malá a skladná velikost. Je to takový velmi mobilní profesionál, a to doslova. I když se zde sáhlo k malé úhlopříčce, nečekejte až na pár drobností nic míň než u velkých modelů 8460p nebo 8560p.

Kompaktní matné pevné tělo z odolného materiálu je dobře slícované a na přenášení bude jako dělané. Nejenže něco vydrží, nejenže tu není pevný disk, který by se mohl pádem poškodit, ale jeho hmotnost i s nadstandardní baterií je stále pod 2 kg, takže ho hodíte do tašky k deskám s papíry a příliš se nepronesete.

A ovšem - přes 9 h na baterku se zapnutou Wi-Fi je perfektní výkon. Tím spíš, když si uvědomíte, jaký výkon v zařízení dříme. Procesor Sandy Bridge na taktu i vysoko nad 3 GHz zvládne cokoli v rekordním čase a to samé platí o paměti SSD.

Malý přenosný notebook je navíc i šikovně vybaven - podporuje sítě 3G i polohování GPS. Místo hesla postačí otisk prstu nebo čipová karta. a vše je zaštítěno v HP ProtectTools.

Plusy a mínusy:

  + malý a docela lehký design
  + extrémně rychlý dvoujádrový procesor s 4 GB RAM

  + bleskové SSD
  + kvalitní a odolné zpracování
  + velmi vysoká výdrž na baterii
  + široké možnosti autentifikace a zabezpečení
  + matný displej
  + 3G a GPS
  + dobrý trackpoint
  + DVD mechanika
  + pohodlná klávesnice
  + v klidu absolutní ticho

 - konfigurace bez SSD jsou mnohem levnější
 - lampička, co neosvítí ani svrchní řadu kláves
 - v zátěži si notebook umí zařvat
 - chybí porty USB 3.0
 - klávesnice není podsvícená ani pořádně osvětlená
 - menší úložná kapacita

Výsledky testů, screenshoty

Výsledky benchmarků

Výsledky testů  
3DMark2001SE (body) 12 648
3DMark06 (body) 3 405; SM2.0 Score: 1 136, HDR/SM3.0 Score: 1 320, CPU Score: 3 571
3DMark Vantage (body) P1744; GPU Score: 1 368, CPU Score: 9 878
3DMark11 (body) -
PC Mark Vantage           
12 457; Memories: 6 582, TV and Movies: 4 639, Gaming: 7 860, Music: 15 467, Communications: 14 014, Productivity: 17 433, HDD: 29 784
PCMark 7 3 855; Lightweight: 4 358, Productivity: 3 842, Creativity: 6 700, Entertainment: 2 758, Computation: 9 522, Storage: 4 941
HD Tune 2.55 čtení: 140,7 MB/s, odezva: 0,1 ms
AS SSD Benchmark Score: čtení: 224, zápis: 155, celkem: 494; Copy benchmark: ISO: 114,11 MB/s; Program: 77,60 MB/s; Game: 94,88 MB/s
SiSoft Sandra 2010 CPU: 44 GOPS, 51 GIPS, 38 GFLOPS, AES: 3 GB/s, RAM: 9 GB/s
Crystal Disk Mark 3 Seq: 265 & 142 MB/s; 512K: 261 & 144 MB/s; 4K: 25,1 & 39,1 MB/s; 4K QD32 197 & 135 MB/s
Cinebench R11.5 xCPU: 3,02 pts., 1CPU: 1,29 pts., OpenGL: 8,92 fps
x264 BenchMark HD v3.0 15,82 fps (second pass)
Virtual Dub Mod (DivX) (čas) 0:53
Virtual Dub Mod (Xvid) (čas) 1:36
WM9 Encoder (čas) 2:07
Windows 7 Experience Index 4,7; Procesor: 7,1; RAM: 5,9; Grafika: 4,7; Herní grafika: 6,2; Disk: 7,6
Výdrž web (čas) 8:09
Výdrž idle (čas) 9:32


KL24

.

Byl pro vás článek přínosný?