Hlavní navigace

HP EliteBook 8560p: profesionál ve stříbrném (test)

19. 5. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úvod, vzhled, kvalita zpracování

EliteBooky od HP jsou tradiční a dobře známé plnokrevné pracovní notebooky, které si získaly mnoho spokojených uživatelů nejen mezi velkými společnostmi, a to díky pokročilým business funkcím a velice kvalitní konstrukci. Výhodou EliteBooků, což ovšem platí do jisté míry pro všechny notebooky HP, byl vždy velice elegantní design s trochou industriálního nádechu. Dodám ještě, že řada EliteBook se dělí na modely P, což jsou běžné pracovní notebooky, a W, které představují mobilní pracovní stanice (workstationy) s vysokým výkonem pro návrháře a grafiky. Od svých níže postavených kolegů ze stáje ProBook B se EliteBooky liší především ještě vyšší kvalitou konstrukce s větším podílem kovu.

 

Dnes testovaný EliteBook 8560p stojí v rámci řady poměrně vysoko - nabízí momentálně nejvýkonnější dvoujádrový procesor Sandy Bridge, dostatek operační paměti, dedikovanou grafickou kartu AMD a 3G modem. Konfigurace je zabalená v 15" kovovém těle a na cenovce svítí cifra mírně přesahující 30 000 Kč s DPH. Pojďme se na notebook podívat!

Vzhled

Už na první pohled působí EliteBook 8560p vkusně a profesionálně jako zasloužilý businessman, ale přes rozměry 374 × 250,5 × 34,1 mm běžné pro 15,6" notebook působí spíš jako 17" stroj. Co se váhy týče, situace je podobná - ta dosahuje bezmála 3 kg.

Oproti předchůdcům se sice nezměnila barevná kombinace, a tak se designéři v HP stále drží osvědčené černé se stříbrnou, ovšem vzhled notebooku už změn doznal a musím přiznat, že mému oku stroze hranatý design nelahodí tak jako elegantní tvary minulé generace. Nové modely přináší mnohem větší kovové plochy - stříbrná je tak nejenom lícní strana víka displeje, ale rovněž celé okolí klávesnice a opěrky zápěstí. Mezi kontrastní černé prvky patří pouze chiclet klávesnice a relativně úzký rámeček displeje (pak také rub základny).

Poslední odstavec v tomto oddílu bude tradičně patřit diodovým indikátorům. Ty jsou nově zcela jednolitě zbarvené - aktivní funkce je vždy indikována bílou, neaktivní či zakázaná oranžovou. Většina diod také svítí skrze úzké štěrbiny. Základní indikátory najdeme v levé části přední hrany, jedná se o bezdrátové sítě, napájení (v režimu spánku problikává), nabíjení (indikováno bílou barvou) a aktivitu pevného disku.

Kvalita zpracování a konstrukce

Ani jedno křivé slovo nemůže padnout směrem ke kvalitě zpracování nebo konstrukce. Základna je vyztužená kovovou lícní stranou, která přesahuje až do silného lemu, na který navazuje vana z tvrdého plastu (a hořčíkový kryt komponent, který může mírně rezonovat). Na prohýbání či vrzání tak můžeme okamžitě zapomenout. Obdobně se chová víko, které je až na rámeček a plastové lůžko antén bezdrátových sítí z jednoho kusu kovu. Díky tomu je skutečně skálopevné, a tak ani při velmi silném tlaku neuvidíme vady v obraze. Notebook je možné zvednout jak za rohy základny, tak za plně otevřené víko, a to bez obav. V ruce působí stroj jako hliníkový monolit. Podtrženo, sečteno - zpracování i konstrukce EliteBooku 8560p do puntíku odpovídá třídě a určení notebooku.

HP EliteBook 8560p
Cena 31 000 Kč vč. DPH (CZC.cz)
Zapůjčil HP ČR
Hardwarová výbava
Procesor Intel Core i7-2620M
Frekvence 2,7 GHz
Max. frekvence (turbo) 3,4 GHz
Operační paměť 4 GB (1×4 GB DDR3 1 333 MHz)
Pevný disk (velikost) 500 GB
Pevný disk (rychlost) 7 200 otáček/min.
Pevný disk (typ připojení) SATA
Velikost displeje 15,6
Rozlišení displeje 1 600 × 900
Grafická karta AMD Radeon HD 6470M
Grafická paměť 1 GB (GDDRIII 64bit)
Optická mechanika DVD¬±RW
Wi-Fi a/b/g/n
Bluetooth 2.I
Mobilní komunikace ano
Konektory, sloty
Výstupy na monitory VGA, DisplayPort
Porty (s výjimkou USB) 2× audio, ethernet, modem, sériový port, FireWire, eSATA/USB 2.0, ExpressCard/54, Smart Card
Počet portů USB 2.0 2 + eSATA/USB 2.0
Počet portů USB 3.0 2
Čtečka paměťových karet ano (SD/MMC)
Rozměry, baterie
Rozměry (š×d×h) mm 374 × 250,5 × 34,1 mm
Hmotnost 2,95 kg
Kapacita baterie (Wh) 54 Wh
Výkon napájecího adaptéru 90 W
Software
Operační systém Microsoft Windows 7 Professional x64
Další aplikace Microsoft Office 2010 Starter, Notron Internet Security (trial), PDF Complete, Roxio MyDVD Business 2010, HP Software Setup, HP Webcam, HP Power Assistant, HP QuickWeb, HP ProtectTools

Klávesnice, polohovací zařízení, porty

Klávesnice

V EliteBooku 8560p najdeme šestiřadou chiclet klávesnici s numerickým blokem, které, ač sahá od kraje ke kraji, byl mírně zredukován pravý sloupec kláves alfanumerického oddílu, což ovlivnilo především backspace, dvouřadý Enter a pravý Shift, na což si člověk zvyká hůře než na posun klávesnice vlevo. Vyloženě nedomyšlený je blok kurzorových šipek, protože směry nahoru a dolů mají poloviční výšku oproti zbylým dvěma, a tak budete minimálně zpočátku často přehmatávat až na výše umístěný Shift.

Jednotlivé klávesy získaly mírně ergonomický tvar díky prohnutí podél vodorovné osy. Na klávesnici se celkem pohodlně píše, klávesy mají pozitivní stisk a díky pevnému podkladu a rozměrnému šasi dunivý, hluboký zvuk. Dodám ještě, že se na klávesnici píše pohodlněji, když pracujete s notebookem na klíně - vyšší, nezkosená hrana základny může působit po delší práci nepohodlně. Klávesnice je nepromokavá a disponuje jedním odtokovým kanálkem.

Funkční klávesa Fn, stejně jako vedlejší funkce, není barevně označená a nachází se na klasickém místě mezi levým Controlem a Altem. Po jejím stisku můžeme ovládat funkce v horní řadě, mezi které patří režim spánku, přepínání obrazových výstupů, hlasitost, spouštění správce napájení, nebo regulace jasu displeje. Caps a Num Lock jsou indikované bílou diodou přímo v klávese.

Nad klávesnicí najdeme ještě pět tlačítek s diodovou indikací - vlevo napájení, vpravo vypínač bezdrátových sítí, tlačítko s ikonou zeměkoule (ve Windows neochotně spouští internetový prohlížeč), ztlumení zvuku a spuštění kalkulačky. Těší mě, že tlačítka už nejsou senzorová, jejich podsvícení je samozřejmě také bílé.

Polohovací zařízení

HP EliteBook patří do profesionální business třídy, kde je kromě touchpadu už zcela běžný i trackpoint. Obě zařízení dodal Synaptics. Touchpad je skutečně velký, disponuje vyhrazenými tlačítky, což se v této třídě sluší. Citlivost i přesnost je skutečně výborná, a tak je velmi pohodlná i práce s ním; dotyková plocha podporuje také vícedotyková gesta a poklepáním na bod v levém horním rohu ji deaktivujeme za rozsvícení oranžové diody (výborné řešení).

 

Trackpoint, nazývaný TouchStyk, převádí tlak prstu uživatele na dokonale plynulý pohyb, přesto má řešení své mouchy - při slabém tlaku je pohyb kurzoru skutečně pomalý, avšak zatlačíme-li více, akcelerace se neúměrně zvýší. To může být způsobeno poměrně tuhou čepičkou s důlkem, jejíž hrana mi po dlouhé práci nebyla zcela příjemná. Zamrzí rovněž pouze dvě vyhrazená tlačítka, rolovat tak budete muset postaru. Na druhou stranu TouchStyk výborně zvládá poklepání.

Porty

V čem testovaný EliteBook 8560p skutečně exceluje, je konektorová výbava, která se příliš často nevidí, ačkoliv pro 15" EliteBooky není až tak překvapivá. Přestože umístění konektorů není vždy dokonalé, jejich kvantita, ale hlavně rozmanitost tento nedostatek jistě převáží.

Levobok základny okupuje zezadu dvojice USB 2.0 konektorů, z nichž jeden je stále napájený, pod nimi hůře přístupná čtečka paměťových karet Secure Digital, FireWire, kombinovaný eSATA/USB 2.0 konektor, analogový grafický výstup D-Sub bez aretace (1 680 × 1 050 bodů bez vad v obraze), plný 54 mm ExpressCard slot a čtečka karet Smart Card. Čelní strana neukrývá žádný konektor, a tak se přesuneme napravo - tam na nás čeká dvojice audio konektorů, pár vysokorychlostních USB 3.0 (řadič Renesas Electronics), rozšiřující šachta Upgrade Bay (ve výchozím stavu ji obývá optická DVD mechanika s podporou LightScribe, tu je možné po sejmutí zadního krytu a uvolnění jednoho šroubku vyměnit za druhý pevný disk), gigabitový ethernet (Intel) a zdířka zámku Kensington.

Tím však stále nekončíme, protože se musíme přesunout na záď. Baterie sice zabrala většinu prostoru, ale přesto se našlo místo pro analogový modem (LSI), dnes už exotický sériový port a digitální obrazový a zvukový výstup DisplayPort (digitální zvuk vede grafický čip AMD), který je kompatibilní jak s DVI, tak HDMI pomocí běžného kabelu. Zbývá ještě rub notebooku, kde nepřehlédneme standardní HP dokovací konektor a konektor přídavné baterie.

Displej, zvukové možnosti, datové úložiště

Displej

15,6" TN panel LG LP156WD1-TLD3 podsvícený LED diodami, kterým je osazen testovaný notebook, má matnou povrchovou úpravu, disponuje HD+ rozlišením (1 600 × 900 bodů), které na této úhlopříčce považuji za ideální, a tak se může ve srovnání s běžnými displeji pochlubit výrazně nadstandardním barevným podáním, lepším kontrastem s dobrou černou a slušnou svítivostí. Také pozorovací úhly (především vertikální) jsou nadstandardní.

 

Panty spojující víko se základnou mají velice příjemný, plynulý, ale zároveň dostatečně tuhý chod, otevřít jde displej jednou rukou; díky klasickému uspořádání až do úhlu 180¬∞. V zavřeném stavu drží víko dvojice mechanických zámků, které uvolníme stiskem tlačítka uprostřed čelní hrany základny. Zámky jsou poměrně daleko od sebe, a tak je vždy dobré zkontrolovat, že se oba zacvakly. Škoda jen, že HP vyměnilo zaoblené "knoflíky" za klasičtější háčky.

webcamSnímek webové kamery

V rámečku nad displejem najdeme hned několik zařízení. Vedle HD webové kamery (1 280 × 720 pixelů) s nižší světelnou citlivostí se nachází senzor okolního osvětlení, který může automaticky ovládat jas displeje (deaktivujeme pomocí Fn+F11). Stisknutím této plošky otevřeme a rozsvítíme lampičku osvětlující klávesnici. Ta má ale slabou intenzitu i úhel, a tak pomáhá jen velmi málo.

Zvukové možnosti

O vestavěné a analogové zvukové výstupy se stará v čipové sadě integrovaný kodek IDT (trochu nemilý je fakt, že skrze analogový konektor se přenáší slabé prskání). Digitální zvuk už ale distribuuje prostřednictvím DisplayPortu kodek AMD v grafickém čipu.

Malé vestavěné reproduktory se nachází na zkosené přední hraně základny, což zvukovému projevu příliš neprospívá. Původně jsem chtěl být velmi kritický, jelikož zvuk byl extrémně zastřený, než jsem vypnul "vylepšení" zvuku v ovládací utilitě SRS Audio a reproduktory hrály normálně. Jejich podání je naprosto běžné, pro kancelářské určení bez jakéhokoliv problému. Hlasitost je docela příjemná, ačkoliv rezonanci při vysokých tónech pak samozřejmě zaznamenáme.

Ve víku vestavěné stereofonní mikrofony jsou pro HP standardně velmi dobré kvality s čistým záznamem.

Datové úložiště

V pravé opěrce zápěstí se skrývá 500GB mechanický pevný disk Western Digital se 7 200 otáčkami za minutu a standardní 16MB vyrovnávací pamětí. Rychlé mechanické disky jsou běžně hlučnější, ani v tomto případě tomu není jinak a kovové tělo notebooku tomuto faktu nepomáhá. Při práci na tvrdé podložce můžeme ucítit mírné vibrace.

Pevný disk je z výroby rozdělen na několik oddílů. Uživatelská data se nachází na disku C: s kapacitou 445 GB. Přístupné jsou ještě oddíly E: (tovární záloha systému) a F: (záloha ovladačů a některých aplikací). Skrytý 300MB oddíl je rezervovaný systémem.

CrystalDiskMark

Coby prevence poškození pevného disku vibracemi či pádem slouží standardní utilita HP 3D DriveGuard, která při detekci pádu zaparkuje hlavičky, což signalizuje oranžově svítící indikátor činnosti pevného disku.

Konfigurace porovnávaných notebooků:

  • Acer Aspire TimelineX: 15,6", 1366 × 768, Intel Core i5-2410M, 4 GB RAM, Nvidia GeForce GT540M, HDD 750 GB, 5400 ot. /min.
  • Lenovo ThinkPad Edge E420s: 14", 1366 × 768, Intel Core i5-2410M, 4 GB RAM, AMD Radeon HD 6630M, HDD 320 GB, 7200 ot. /min.
  • MSI X370: 13,3", 1366 × 768, AMD E-350, 4 GB RAM, AMD Radeon HD 6310M, HDD 500 GB, 5400 ot. /min.
  • Acer Aspire 7750G: 17,3", 1600 × 900, Intel Core i7-2630QM, 4 GB RAM, AMD Radeon 6850M, HDD 750 GB, 5400 ot. /min. 
  • Lenovo T420: 14,1", 1600 × 900, Intel Core i5-2520M, 4 GB RAM, AMD Radeon HD 6850M, HDD 750 GB, 5400 ot. /min.
  • HP ProBook 6360b: 13,3", 1366 × 768, Intel Core i5-2410M, 4 GB RAM, Intel HD Graphics 3000, HDD 500 GB, 7200 ot. /min.
  • Asus N53SV: 15,6", 1366 × 768, Intel Core i7-2630QM, 4 GB RAM, Nvidia GeForce GT550M, HDD 750 GB, 7200 ot. /min.
  • Asus U36JC: 13,3", 1366 × 768, Intel Core i5-480M, 4 GB RAM, Nvidia GeForce 310M, HDD 500 GB, 7200 ot. /min.

Výkon, provozní hluk a chlazení

Výkon

Testovaná nejvyšší konfigurace EliteBooku 8560p je z mého úhlu pohledu poněkud nesourodá. V kovových útrobách základny najdeme nejnovější platformu Intelu Huron River, která staví na business čipové sadě QM67 v kombinaci s doposud nejvýkonnějším mobilním dvoujádrem (díky Hyper Threadingu se jedná o "virtuální čtyřjádro") Sandy Bridge, Intel Core i7-2620M, jehož parametry jsou vskutku působivé - základní frekvence je vysokých 2,7 GHz, kterou při vytížení menšího počtu jader díky technologii Turbo Boost zvýší až na 3,4 GHz; vyrovnávací paměť čítá mírně nadstandardní 4 MB.

3DMark

Procesor se kromě výborného výkonu pyšní plnou škálou funkcí pro zabezpečení a centrální správu vPro, což je asi důvod, proč HP sáhlo právě po tomto typu. Dodám, že operační paměti jsou samozřejmě 4 GB typu DDRIII na 1 333 MHz.

 

Překvapí však volba grafické karty, která padla na AMD Radeon HD 6470M s 1 GB videopaměti s 64bitovou sběrnicí. V době, kdy se i 14" pracovní notebooky začaly běžně osazovat čipy s dvojnásobným výkonem a integrovaná řešení za základními dedikovanými pokulhávají jen mírně, má tato varianta jen minimum výhod, z nichž největší je zřejmě výkon v OpenGL a profesionálních aplikacích, který - jak je ale u akcelerátorů AMD (ATI) zvykem - mile překvapil. Výhody navíc značně redukuje fakt, že čip není přepínatelný (zřejmě z důvodu slabé podpory OpenGL v ovladačích přepínání karet AMD). Osobně si myslím, že by notebooku mnohem více slušela integrovaná grafika.

 

Cinebench

Ale abych nehanil - výkon rozhodně není oblast, ve které by testovaný EliteBook pokulhával, naopak. Pro své určení ho notebook díky výkonnému procesoru a rychlé platformě nabízí mnohem víc, než by si člověk mohl přát. Na notebook tak v žádném případě nebudeme muset čekat, jen hraní her bude možné pouze rekreačně, ale s tím se u pracovního stroje počítá.

Provozní hluk a chlazení

Systém chlazení EliteBooku 8560p se skládá z ventilátoru, jehož výpusť je na levé straně a vzduch nasává především rubem základny, a jedné větší heatpipe, na kterou navazuje blok pasivního chladiče. HP přistoupilo k chlazení (tradičně) maličko necitlivě, a to hrubší silou - ventilátor je v drtivé většině případů stále aktivní, vypínat je schopný výjimečně pouze v naprostém klidu (pozn.: v BIOSu je výchozí volbou neustále zapnutý ventilátor při chodu na napájecí adaptér). V běžné kancelářské zátěži běží na velmi nízkých otáčkách, jakmile však zátěž zvýšíme, okamžitě reaguje. Jeho zvukový projev bohužel není vůbec příjemný, zaznamenáme slabé vrčení, čemuž nepomáhá kovová konstrukce šasi. Bohužel dokonce i běžné multimediální notebooky mají akusticky příjemnější chlazení.

Neustále běžící ventilátor však skýtá určitá pozitiva, a to především v teplotách. Při běžné zátěži se čipy drží mezi 45-55¬∞C, povrchové teploty šasi jsou přitom zcela příkladné, a tak nejvyšší teplotu 32¬∞C najdeme na rubu přístroje u ventilátoru. Vysoká zátěž hodinovým hraním počítačové hry už roztočí ventilátor na otáčky vysoké a hlučnost rapidně vzroste. Teplota procesoru vyšplhá k 85¬∞C, grafický čip si sáhne i na 90¬∞C. Povrchové teploty jsou však stále naprosto v pořádku - líc základny nedosáhne ani tělesné teploty, opěrky zápěstí se drží do 32¬∞C, jen rub notebooku vlevo u teplotně namáhaných komponent dosáhne 38¬∞C.

Na závěr doplním "pětiminutovky" FurMarku a Prime95. FurMark zahřál po pěti minutách grafický čip na 83¬∞C, Prime95 zatížil CPU na teplotu 82¬∞C. Pustíme-li na 5 minut obě zátěžové aplikace, hluk je už opravdu vysoký a čipy dosáhnou 90¬∞C.

Konfigurace porovnávaných notebooků:

  • Acer Aspire TimelineX: 15,6", 1366 × 768, Intel Core i5-2410M, 4 GB RAM, Nvidia GeForce GT540M, HDD 750 GB, 5400 ot. /min.
  • Lenovo ThinkPad Edge E420s: 14", 1366 × 768, Intel Core i5-2410M, 4 GB RAM, AMD Radeon HD 6630M, HDD 320 GB, 7200 ot. /min.
  • MSI X370: 13,3", 1366 × 768, AMD E-350, 4 GB RAM, AMD Radeon HD 6310M, HDD 500 GB, 5400 ot. /min.
  • Acer Aspire 7750G: 17,3", 1600 × 900, Intel Core i7-2630QM, 4 GB RAM, AMD Radeon 6850M, HDD 750 GB, 5400 ot. /min. 
  • Lenovo T420: 14,1", 1600 × 900, Intel Core i5-2520M, 4 GB RAM, AMD Radeon HD 6850M, HDD 750 GB, 5400 ot. /min.
  • HP ProBook 6360b: 13,3", 1366 × 768, Intel Core i5-2410M, 4 GB RAM, Intel HD Graphics 3000, HDD 500 GB, 7200 ot. /min.

Bezdrátová konektivita, Napájení a výdrž

Bezdrátová konektivita

Co se bezdrátového spojení se světem týče, přináší nejvyšší konfigurace EliteBooku 8560p de facto vše, co bychom si mohli přát. Je zbytečné zmiňovat Wi-Fi standardů 802.11a/b/g/n (Intel Centrino Advanced-N 6205) nebo Bluetooth 2.1 s EDR. Co však za zmínku stojí, je 3G modem (Ericsson) s vestavěným GPS modulem. Slot na kartu SIM najdeme pod baterií.

 

Přepínání bezdrátových připojení má na starost aplikace HP Connection Manager, která spravuje také připojení k sítím mobilních operátorů. Tlačítkem nad klávesnicí je možné adaptéry vypínat.

Napájení a výdrž

Energii notebooků dodává šestičlánková Li-Ion baterie (325 g), jejíž kapacita je 54 Wh. O její nabíjení se stará běžný 90W napájecí adaptér o váze 524 g i s pro HP tradičně dlouhou kabeláží. Ta je schopná notebook za chodu dobít zhruba za 2 hodiny. Díky druhému bateriovému konektoru v základně můžeme výdrž na baterii ztrojnásobit dokoupením baterie, která se dodatečně připne na spodní stranu notebooku.

Dedikovaný grafický čip notebooku rozhodně nepomohl v testech výdrže, a tak jsou naměřené hodnoty i přes úsporný procesor pouze průměrné. Necháme-li notebook v klidu (idle), vydrží s polovičním jasem a aktivním Wi-Fi připojení něco málo přes 4 hodiny při spotřebě pohybující se kolem 12 W. Při trochu vyšší zátěži kancelářskou prací a prohlížením webu, kdy už i technologie PowerPlay úspory energie grafické karty polevuje, spotřeba stoupne na poměrně vysokých 18 W (sledování online videa ji ještě o 1 W zvýší), a tak výdrž klesá na méně než 3 hodiny.

Výdrž - web

V maximálním výkonnostním vytížení (spuštěný FurMark a Prime95 zároveň) si při chodu na baterii řekne notebook až o 67 W, což je poměrně překvapivě vysoká hodnota a signalizuje, že výkon v takovém režimu příliš redukovaný není. Z elektrické sítě si pak bez omezení odebere až 82 W. Napájecí adaptér běžně dosahoval účinnosti kolem 90 %.

Správce napájení HP Power Assistant uživateli nabízí kromě statistik a odhadů spotřeby rovněž podrobné nastavení jednotlivých napájecích profilů od hardware, který má být aktivní, až po nastavení vzhledu a výkonu operačního systému.

Konfigurace porovnávaných notebooků:

  • Acer Aspire TimelineX: 15,6", 1366 × 768, Intel Core i5-2410M, 4 GB RAM, Nvidia GeForce GT540M, HDD 750 GB, 5400 ot. /min.
  • Lenovo ThinkPad Edge E420s: 14", 1366 × 768, Intel Core i5-2410M, 4 GB RAM, AMD Radeon HD 6630M, HDD 320 GB, 7200 ot. /min.
  • MSI X370: 13,3", 1366 × 768, AMD E-350, 4 GB RAM, AMD Radeon HD 6310M, HDD 500 GB, 5400 ot. /min.
  • Acer Aspire 7750G: 17,3", 1600 × 900, Intel Core i7-2630QM, 4 GB RAM, AMD Radeon 6850M, HDD 750 GB, 5400 ot. /min. 
  • Lenovo T420: 14,1", 1600 × 900, Intel Core i5-2520M, 4 GB RAM, AMD Radeon HD 6850M, HDD 750 GB, 5400 ot. /min.
  • HP ProBook 6360b: 13,3", 1366 × 768, Intel Core i5-2410M, 4 GB RAM, Intel HD Graphics 3000, HDD 500 GB, 7200 ot. /min.
  • Asus N53SV: 15,6", 1366 × 768, Intel Core i7-2630QM, 4 GB RAM, Nvidia GeForce GT550M, HDD 750 GB, 7200 ot. /min.
  • Asus U36JC: 13,3", 1366 × 768, Intel Core i5-480M, 4 GB RAM, Nvidia GeForce 310M, HDD 500 GB, 7200 ot. /min.

Linux, Dodávaný software, Zabezpečení a záruka, Zhodnocení

Linux

Linuxová distribuce Ubuntu 11.04 fungovala z Live CD téměř bez problému, a to včetně klávesových zkratek, grafické karty nebo bezdrátových adaptérů (také 3G modul byl aktivní). Pouze regulace podsvícení displeje dělá problém. Dokonce i trackpoint (TouchStyk) měl s linuxovými ovladači příjemnější, plynulejší chod než pod Windows.

Dodávaný software

Nepřekvapí, že předinstalovaným operačním systémem je Microsoft Windows 7 Professional v 64bitové edici, ačkoliv v balení najdeme jak 32-, tak 64bitové instalační médium. Coby druhý "operační systém" ve smyslu jednoduchého uživatelského rozhraní s rychlým spuštěním posloužila ořezaná linuxová distribuce nazývaná HP QuickWeb. Tu spustíte zapnutím notebooku pomocí tlačítka s logem zeměkoule, čímž získáte přístup především k webovému prohlížeči, ale také nastavitelným widgetům, Skype, či e-mailu. S rychlým rozhraním se příjemně pracuje, a to v nativním rozlišení.

Většina předinstalovaných aplikací jsou ovládací utility od HP, zaujme však HP Software Setup, jehož součástí je nástroj pro aktualizaci ovladačů a softwaru od výrobce. Mezi větší aplikace patří především Microsoft Office 2010 Starter, vypalovací software Roxio, případně zkušební verze bezpečnostního centra Norton Internet Security. V případě notebooku HP nepřekvapí použití komerční čtečky PDF souborů PDF Complete namísto volného Adobe Readeru.

Zabezpečení a záruka

Profesionální pracovní notebook si žádá profesionální zabezpečení, kterého se nám v případě EliteBooku 8560p dostane do sytosti. Základem je čtečka otisků prstů (Validity), která mohla být umístěna na trochu pohodlnějším místě, s bezpečnostním TPM čipem a samozřejmě také podporou autentizace při zapnutí počítače (predesktop). Malou výtku si zaslouží za to, že občas neochotně reaguje při predesktop autentizaci.

 

Dalším bezpečnostním pilířem je čtečka karet Smart Card v levé opěrce. Z profesionality zde vybočuje možnost přihlašovat se do Windows pomocí obličeje. Posledním bezpečnostním prvkem pak je (volitelně) technologie Computrace ve spojení s 3G modemem a GPS modulem. Celé zabezpečení centrálně spravuje aplikační balík HP ProtectTools, který obsahuje také správce hesel (každé heslo nutné zvlášť potvrdit otiskem prstu), nástroj pro šifrování pevného disku nebo skartaci souborů.

Záruka je v případě testovaného modelu už v základu tříletá s nutností notebook dopravit do servisu, rozšířit ji můžeme, jak se u pracovních strojů sluší a patří, na víceleté varianty s opravou následující pracovní den u zákazníka, případně o záruku, která kryje také náhodné poškození.

Zhodnocení

Na závěr mi nezbývá nic jiného, než našeho businessmana ve stříbrném brnění zhodnotit. Nuže, HP EliteBook 8560p je už od pohledu profesionální pracovní stroj pro ty nejnáročnější uživatele a samozřejmě také velké korporace. Vstříc zákazníkům vychází svou špičkovou kvalitou zpracování, bytelným, kovovým šasi, kompletní nabídkou bezpečnostních funkcí a čistokrevnou business výbavou, ve které nechybí rozšiřující šachta Upgrade Bay nebo dokovací konektor. Pochválit musím silný procesor a relativně výkonnou grafickou kartu, která především v OpenGL a profesionálních aplikacích podávala vzhledem ke svým specifikacím velmi dobré výsledky.

Velmi potěšující je přítomnost vestavěného 3G modemu s GPS modulem. Množství konektorů a rozšiřujících slotů testovaného EliteBooku potěší nejednoho potenciálního zájemce a velmi mile překvapilo i mě. Notebook rovněž disponuje povedenou chiclet klávesnicí odolnou proti polití, či velmi dobrými polohovadly, mezi kterými najdeme rozměrný touchpad a trackpoint (TouchStyk). Potěší zajisté i nadstandardně kvalitní displej s HD+ rozlišením, na který je v šedi "HD Ready" panelů radost se dívat.

Avšak i stříbrná mince má dvě strany, a tak se chybám neubránil ani zkušený Hewlett-Packard. Předně bych zmínil hlučnost - ačkoliv EliteBook 8560p objektivně není hlučný společník, oproti jiným business strojům, ale také spoustě multimediálních notebooků, je stále ještě hlučnější, za což můžeme poděkovat neustále běžícímu ventilátoru, jehož zvukový projev není příjemný, zvláště při vyšším zatížení. Trochu paradoxní mi v testované konfiguraci přišlo použití pouze základního dedikovaného grafického čipu, který nelze přepínat - notebook tak silně ztrácí ve výdrži na baterii. Na druhou stranu uživateli nic nebrání v tom dokoupit vysokokapacitní přídavnou baterii, kterou je možné připnout na spodní stranu šasi.

Děkuji společnosti VOR, s.r.o. za zapůjčení ateliéru a fotografické techniky, jmenovitě panu Pavlu Skálovi.

Specifikace a parametry, výsledky benchmarků a testů výdrže

Výsledky benchmarků a testů výdrže

Výsledky testů  
3DMark2001SE (body) 28 611
3DMark06 (body) 4 513, SM2.0: 1 537, SM3.0: 1 770, CPU: 3 769
3DMark Vantage P1 834, GPU: 1 440, CPU: 10 220
3DMark 11 P602, Graphics: 524, Physics: 3 990, Combined: 524
PC Mark Vantage 8 786, Memories: 4 788, TV and Movies: 4 550, Gaming: 5 547, Music: 8 596, Communications: 11 075, Productivity: 7 192, HDD: 4 956
HD Tune 2.55 (MB/s; ms) 48,1 - 104,7 MB/s, ~80,3 MB/s, Přístupová doba: 16,4 ms
AS SSD Copy-Benchmark ISO: 43,42 MB/s, 24,73 s, Program: 30,43 MB/s, 46,24 s, Game: 36,87 MB/s, 37,45 s
SiSoft Sandra 2011 Aggregate Arithmetic Performance: 43,78 GOPS, Dhrystone: 50,42 GIPS, Whetstone: 38 GFLOPS, AES256-ECB ALU: 486 MB/s, Aggregate Memory Performance: 9 GB/s
Crystal Disk Mark 3 (MB/s) Seq: 107,6 / 104,4, 512K: 43,37 / 68,73, 4K: 0,615 / 1,295, 4K QD32: 1,582 / 1,454
Devil May Cry 4 23,72 / 18,58 / 32,90 / 21,67 FPS (D)
Cinebench R11.5 OpenGL: 17,55 FPS, CPU Single/Multi Core: 1,31 / 3,08 pts.
SPECviewperf 11 (composite 1280 × 1024) LightWave: 22,68, CATIA: 5,25, EnSight: 6,18, Maya: 9,90, Pro/ENGINEER: 2,33, SolidWorks: 12,24, Siemens Teamcenter VM: 3,69, Siemens NX: 4,39
x264 BenchMark HD v3.0 (1 pass/2 pass) 62,00 / 16,87 FPS
Virtual Dub Mod (DivX) (čas) 0:56 min.
Virtual Dub Mod (Xvid) (čas) 1:38 min.
WM9 Encoder (čas) 2:08 min.
Windows 7 Experience Index Procesor: 7,1, Paměť RAM: 7,1, Grafika: 5,3, Herní grafika: 6,4, Pevný disk: 5,9
Výdrž web (čas) 2:45 (~18 - 19 W)
Výdrž idle (čas) 4:12 (~12 W)
Herní testy  
TM Nations Forever 16,7 FPS
FarCry 2 9,86 FPS (5,14 - 15,73)
World in Conflict demo 7 FPS (3 - 14)
Crysis demo GPU: 9,14 FPS (6,54 - 9,44)

CPU - Z 1

CPU - Z 2

CPU - Z 3

CPU - Z 4

CPU - Z 5

DXVA

KL24

GPU - Z

HW info

Byl pro vás článek přínosný?