Hlavní navigace

HP EliteBook 8570w: pracovní dělo pro profesionály (recenze)

1. 5. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Konstrukce, parametry, porty

EliteBook 8570w je jeden z nejlépe zpracovaných notebooků typu DTR. Plastovo-hliníkové tělo působí velmi bytelně a odolně, víko displeje je zamknuté na zámek a otevírá se stisknutím tlačítka uprostřed přední strany. Poté jej snadno zvednete jednou rukou, přestože kloub je trochu tužší – ale to k takovému notebooku patří. Maximální úhel, do kterého jde víko vyklopit, je více než 180°.


 

Samotné víko je celkem tlusté, což není primárně kvůli odolnosti proti zkrutu (ač i v této oblasti je na tom dobře), ale protože má v sobě opravdu velmi kvalitní panel. Již přítomnost matného Full HD s IPS panelem je zárukou pěkného obrazu. EliteBook 8570w má navíc DreamColor. Měření optickou sondou a prověření panelu najdete na konci článku od kolegů z ExtraHardware.

parametry:
cena 56 590 Kč
zapůjčil HP
operační systém Windows 7 64b Professional
příslušenství nabíječka
rozměry a hmotnost 382 × 258 × 35 mm / 3,1 kg
hardwarová výbava 
displej 15,6", 1920 × 1080 px,  IPS (DreamColor), matný
procesor Intel Core i7-3610QM / 2,3 GHz, 4(8) jádra
operační paměť 8 GB DDR3 (2× 4 GB)
pevný disk 750 GB (7200 ot./min) + 24 GB SSD
grafický čip Nvidia Quadro K2000/2GB
baterie (osmičlánková)
rozhraní 
klávesnice podsvícená, s numerickým blokem
USB 2× USB 3.0, 2× USB 2.0
čtečka karet SD/MS
výstupy na monitor DisplayPort, VGA
sítě Wi-Fi 802.11n (2,4 i 5 GHz), Bluetooth 4.0, 1 GB/s LAN
další Blu-ray/DVD kombo, čtečka otisků prstu, webkamera, ExpressCard,  Long Life Baterie
Záruka:  3 roky

 

Ve víku displeje je umístěna webová kamera s dvěma mikrofony a po stranách velké výstupky, které pevně drží notebook v zavřeném stavu. Na zadní straně prosvítá logo HP, což je pro někoho efektní, pro jiného zbytečný žrout baterie. Notebook je tlustý 4 cm a pro šasi použilo HP kvalitní materiály: pevné plasty na spodní části a hliník na horní.


 

Konektorová výbava odpovídá pracovnímu stroji a bude dostačovat i pro náročnější uživatele. Na levé straně najdete dva USB 2.0, FireWire, eSATA kombinované s USB, DisplayPort a LAN. FireWire už je dnes za zenitem, nicméně DisplayPort se často nevidí a to jde o lepší rozhraní, než běžnější HDMI.


 

Na pravé straně najdete dva rychlé USB 3.0, VGA a DVD vypalovačku kombinovanou se čtečkou disků Blu-ray. Čtečky jsou na těle ještě tři: SD na přední straně a na bocích ExpressCard a SmartCard. Na zadní straně je kulatý konektor pro napájení a zaslepený konektor RJ11 pro modem. EliteBook je přehlídkou moderních a místy i mírně zastaralých konektorů, které však někteří uživatelé kvůli zpětné kompatibilitě stále potřebují.

 

Klávesnice a touchpad

Ostrůvkové klávesnici nechybí numerický blok a má povedené rozložení kláves. Méně pohodlné jsou pouze zmenšené kurzorové šipky, ale zbytek je perfektní; zdvih i tuhost. Když k tomu připočtete příjemné podsvětlení ve dvou úrovních, máte velmi dobrou klávesnici.


 

Zapínání notebooku je řešeno samostatným tlačítkem vlevo nad klávesnicí a na stejném místě vpravo najdete čtyři doplňková tlačítka pro zapnutí Wi-Fi, ztlumení zvuku, spuštění webového prohlížeče (defaultního, nemusí to být IE) a spuštění kalkulačky. Každé z těchto tlačítek má svoji drobnou indikační diodu, které ale dávají smysl jen u Wi-Fi a vypnutí zvuku. U browseru a kalkulačky svítí pořád bíle, takže jejich účel je spíše jen pro nalezení tlačítek ve tmě.


 
 

Pro uživatele běžných notebooků bude hodně nezvyklý touchpad. Je až semišově hladký, jako to mají nejlepší ultrabooky a prstem se ovládá výtečně; a není klikací. Nezvykle působí tři tlačítka nad i pod touchpadovou plochou, která ale profesionálové ocení. Mezi klávesami je vložen i trackpoint (Pointstick), k jehož funkčnosti nemohu nic vytknout, ale designově sem jeho divný oranžový odstín příliš nezapadá. Na základně najdete ještě čtečku otisků prstů a na přední straně vlevo další indikační diody pro Wi-Fi zapnutí, nabíjení a činnost disku.


 

 

 

Předinstalovaný software, hardware

Kvalitní materiály si vyžádaly svou daň nejen rozměry, ale i hmotností. Notebook váží 3,1 kg, takže je spíš převozný, než přenosný. Na EliteBook 8570w je nainstalovaný operační systém Windows 7 Pro, který se na tento typ počítače hodí lépe, než Windows 8, ale díky edici Pro se můžete sami rozhodnout, který OS používat.


 

Kromě Windows je tu předinstalovaný i doplňkový software od HP a tím nejzajímavějším je zřejmě aplikace HP Power Assistant, která umožňuje velmi podrobné nastavení spotřeby. Ukazuje například i odhadovanou spotřebu jednotlivých součástí, třeba spuštěné Aero je podle ní jeden watt navíc a podobně. Pěkná je i aplikace pro vyplňování jména a hesla do formulářů přejetím prstu přes čtečku otisků. Jediný bloatware je lištička Bing v prohlížeči Internet Explorer, ale není problém ji odinstalovat.

Pevný disk o kapacitě 750 GB má k ruce malé 24GB SSD pro zrychlení systému, ale rychlosti běžného SSD se nevyrovná. Absence pořádného SSD je největším mínusem jinak rychlého notebooku. Osazený disk má alespoň 7200 otáček, čímž svůj hendikep aspoň trochu vyvažuje. K vnitřnostem EliteBooku se dá prakticky dostat bez použití šroubováku, výměna paměti či disku za SSD tak nebude složitá. Stejně tak můžete profouknout ventilátor od prachu.


 

Procesor Core i7-3610QM poskytuje více než slušný výkon, trošku však zklamala grafická část. Pracovní grafický čip Nvidia Quadro (založený na GeForce) není příliš na hraní a notebook k tomu také není určen, nicméně hry se na nižších detailech spustit dají. Přijde mi však zbytečné, že integrovaný grafický čip HD 4000 je deaktivovaný – přes ovladač Optimus mohl šetřit energii akumulátoru.

 

Spotřeba energie je značná a notebook ani přes velký akumulátor nevydrží více než slušný průměr. Při zapojení na zásuvku (během dobíjení) činí spotřeba klidně až 100 W, při běhu na akumulátor klesne typicky ke 26 W. Však také velký napájecí adaptér má příkon 200 W, je poměrně velký, naštěstí tenký. EliteBook se trochu zahřívá až při velké zátěži, kdy se také projeví hluk ventilátorů, při běžné práci je tichý.


 

Během přehrávání filmů (což bude asi grafik s tímto strojem často dělat) se vedle skvělého obrazu s výraznými, možná až trochu přesycenými barvami, moc nepředvedl zvuk. Reproduktory hrají hodně hlasitě, ale málo prokresleně a zvuk jde nevyváženě spíše zprava. Do kvalitního sterea mají bohužel daleko.

Proměření displeje

Použitý displej má být chloubou (nejen) tohoto EliteBooku. Má (na notebook) vysoké rozlišení 1920 × 1080 px a tím páděm i dostatečně jemnou strukturu. To ale ještě není nic, co by neměl kdejaký „herní nazdárek“ za 20 000 Kč. U EliteBooku vsadili na panel s matricí typu IPS, což automaticky znamená vynikající pozorovací úhly. Na obraz v tomto notebooku se můžete dívat jak hodně ze strany, tak třeba shora či naopak zespoda a kontrastní i barevná změna v obraze bude zcela minimální.


 

HP uvádí, že notebook umí zobrazit 10bitovou barevnou hloubku, k čemuž je samozřejmě prvním předpokladem grafická karta toto zvládající. Jak AMD FirePro, tak osazená Nvidia Quadro právě takovou volbu ve svých speciálních ovladačích mají. Samotný displej toto dle specifikace také podporuje, i když je nativně nejspíše 8bitový a oněch 1,07 miliardy barev zobrazit díky FRC (který si můžete představit asi jako dithering v čase – v pixelu se vysokou frekvencí střídají tóny tak, že vznikne vjem třetího tónu, mezistupně, jinak s danou bitovou hloubkou přesně nezobrazitelného).

183 cd/m²   182 cd/m²
  182 cd/m²  
196 cd/m²   196 cd/m²

Tab 1: Rovnoměrnost podsvitu

V tabulce 1 vidíte rovnoměrnost podsvitu naměřenou na bílé barvě. Všimněte si, že spodní část je podsvícena silněji, ,což nejspíše napovídá o jednom pásku podsvětlovacích LED právě při spodní hraně. Odchylka však není velká a rovnoměrnost podsvitu lze v rámci notebookových monitorů označit za dobrou. Na měření není vidět fakt, že testovaný kus měl v levé části odshora až dolů asi centimetrový proužek dávající barvám v té části trochu nazelenalý nádech.

Rovnou se podíváme na hladiny jasu a kontrast:

 
 

Maximální naměřený jas pod 200 cd/m2 a kontrastní poměr pod 500:1 nám napovídá, že by se mohlo jednat o panel LG.Display LP156WF3. A buď -SLB2, nebo -SLB3. To není až tak důležité jako to, že hladina minimálního jasu je velmi dobrá (ergonomická práce za hluboké noci zaručena) a hladina maximálního jasu pro změnu notebook nepředurčuje pro práci v terénu na přímém slunci. Trochu pomůže alespoň to, že antireflexní vrstva je matná. Kontrastní poměr je z pohledu dnešních stolních IPS LED slabý (zhruba poloviční).

Jak vidíte na obrázku výše, vyvážení bílé je takřka bezvadné – jen mírně teplejší (mírně silnější jas červené složky). Necelých 230 K od optimálních 6500 K je však naprosto zanedbatelné a nejspíše výroba ani není schopna tak malé odchylky mezi kusy zaručit. Takže tuto část chválíme.


 

Křivka gama není zcela ideální, její průběh by byl asi lepší blíže hodnotě 2,2. Hodnoty jsou dobré v celé škále, snad jen oblast mezi 20–40% šedou mohla být trošku studenější.

Nezbývá, než se vrhnout na měření barevných odchylek a gamutu: 

Vysvětlení reportu gamutu a barevných odchylek: v horní tabulce vidíte barevné odchylky (dE) pro tři primární barvy, tři sekundární a bílou. Hodnota dE by měla být co nejnižší, dE > 5 už znamená většinou znamená pouhým okem odlišitelnou odchylky od standardu. Pod tabulkou se nachází klasický barevný diagram CIE 1931. Zatímco pozice čtverců patří optimálnímu umístění barev v diagramu, kolečka patří naměřeným hodnotám a graficky máte znázorněnu odchylku. Pokud na obrázek klepnete, uvidíte i graf odchylek luminance jednotlivých barev – tento rozměr není v klasickém diagramu CIE 1931 (xy) zobrazen. U monitorů s podsvitem bývá zpravidla luminance modré přehnaná a naopak u červené nedostatečná.

V tabulce výše si nevšímejte udávaných hodnot dE – software ChromaPure srovnává jen se sRGB, nikoli s AdobeRGB či jinými widegamutovými standardy. A tento EliteBook samozřejmě širokogamutový displej má. O tom vás přesvědčí dva následující diagramy, kde si budete moci gamut 8570w srovnat právě s sRGB/Rec.709/HDTV a AdobeRGB.

Zatímco výrobci stále používají diagramy ve starší metodice CIE 1931 (nad odstavcem), lepší představu dává zanesení do novějšího CIE 1976: 

  

IPS v tomto EliteBooku svým gamutem dalece přesahuje dokonce i AdobeRGB – hlavně v červených a modrých tónech. Abyste tedy mohli správně pracovat ve standardech sRGB či AdobeRGB, budete muset důsledně používat správu barev. ICC profil HP přikládá a v případě grafického nasazení takto drahého notebooku se už zapůjčení či zakoupení kolorimetrické sondy pro občasnou kalibraci (a vytvoření vlastního ICC) dá očekávat.

Naměřené hodnoty, závěr

HP EliteBook 8570w (LY554EA#BCM)
komplexní testy 
PCMark Vantage (celkem) 9 748 bodů
PCMark 7 (celkem) 3 103 bodů
Windows Index (nejslabší součást) 5,9 (disk)
testy procesoru
Cinebench R11.5 (64b), xCPU 6,22 bodů
Cinebench R11.5 (64b), 1CPU 1,37 bodů
Převod videa H.264/AVC dva průchody 34 fps
testy systémového disku 
HDTune čtení průměr 90 MB/s
AS SSD Benchmark
CrystalDiskMark sekvenční čtení 109 MB/s
CrystalDiskMark sekvenční zápis 109 MB/s
CrystalDiskMark čtení 512K 35 MB/s
CrystalDiskMark zápis 512K 43 MB/s
CrystalDiskMark čtení 4K 0,4 MB/s
CrystalDiskMark zápis 4K 0,9 MB/s
testy grafiky 
3DMark Vantage (celkem) 8171 bodů
3DMark Vantage (GPU/CPU) 6761 / 21825 bodů
3DMark 11 (Performance) 2062 bodů
Crysis, max. detaily 12 fps
World in Conflict, max. detaily
Stalker: Call of Pripyat, max. detaily 25 fps
Trackmania, max. detaily 44 fps
testy výdrže 
web, Wi-Fi, 50% jas (h:mm) 2:30 h
film, bez Wi-Fi, 66% jas (h:mm) 2:35 h

 

 

Verdikt

EliteBook 8570w má kvalitní displej, povedenou podsvětlenou klávesnicí i velmi přesným touchpadem. Slušná odolnost a kvalitní zpracování je vykoupené vyšší hmotností. Jako u mnoha jiných notebooků by i zde prospělo osazení plného SSD, v čemž vám ovšem nic nebrání. Malý SSD modul přítomen je, ovšem tolik výkonu v praxi zase nepřidá.

Operační systém Windows 7 Pro je pro pracovní nasazení vhodnější volbou, pochválit musím rovněž za povedené doplňkové aplikace a absenci bloatware. HP dává navíc k profesionálním modelům 3 roky záruky. EliteBook je vhodným strojem pro práci s grafickými nástroji a skutečným dělem pro profesionály.

 

Plusy / mínusy
displej Full HD IPS jen malé SSD
výborná klávesnice i touchpad deaktivovaný čip HD 4000
DisplayPort slabší výdrž
kvalitní zpracování šasi  

 


Graf ceny produktu HP EliteBook 8570w LY554EA poskytuje server Heureka.cz

 

 

CS24

Kompletní galerie

 

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.