Hlavní navigace

HP Envy 750-102nc: Herní počítač v podání HP (recenze)

20. 1. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Konfigurace, naměřeno

HP má momentálně v nabídce dva počítače (Envy a Pavilion), které by se daly označit i jako herní. Envy 750-102nc za 30 990 Kč má grafickou kartu GTX 970 a za příplatek tři tisíce můžete mít verzi s procesorem Core i7 (Envy 750-103nc). Druhým je multimediálním počítač s téměř stejnou konfigurací Pavilion 550-102nc, které se liší lehce jinou skříní, procesorem (Core i5 a Core i7) a pamětí (8 GB a 16 GB).

Ve vyšších cenových patrech jsou pak zajímavé dvě konfigurace Envy Phoenix s GTX 980, ale to už jsme na cenách 44 000 a 53 000 Kč. Jako soupeře pro české herní sestavy s typickou cenou 30 000 Kč sedí právě Envy 750-102nc.


 
 

Parametry
skříň HP
základní deska / čipová sada Pegatron IPM17-DD  (Intel H110, LGA 1151, microATX)
procesor, chladič Intel Core i5-6400 (Skylake) na 2,7 GHz (Turbo 3,3 GHz), 4/4 jader, TDP 65 W, chladič HP
operační paměť 2× 4 GB DDR4 (Hynix)
grafická karta Pegatron GeForce GTX 970 (GM204-200, 4 GB)
SSD 128 GB (2,5" Samsung PM851 MZ7TE128HNGR)
pevný disk 1 TB (3,5" Seagate Barracuda ST1000DM003)
zdroj Liteon PS-6301-07 (300 W)
Rozhraní
přední porty 2× USB 3.0, 2× USB 2.0, audio, čtečka SD
zadní porty 2× USB 3.0, 2× USB 2.0, 3× audio
grafické výstupy 3× DisplayPort, HDMI, DVI-I (2× interní HDMI)
sítě gigabit LAN (Realtek RTL8168)
výstupy na monitory 4 / DP + DP + DP + HDMI (volné 2× DVI)
optická mechanika DVD vypalovačka
operační systém Windows 10 Home
Cena a záruka
zahájení prodeje srpen 2015
záruka 2 roky

Graf ceny produktu HP Envy 750-102nc, P4S55EA poskytuje server Heureka.cz
zapůjčil
cena 30 990 Kč

Počítač je v drobnější skříni s hliníkovou přední stranou a velkým vybroušeným logem HP. Nejvíce na něm zaujmou vertikální dvířka vypadající jako krytka nějaké obří mechaniky. I ve skutečnosti je pod nimi na výšku orientovaná DVD vypalovačka, ale nic jiného. Mít na skříni hliníková dvířka je určitě dražší, než kdyby tam nebylo nic a vyplýtvat je na archaickou mechaniku je docela odvážné.

Pod dvířky je vertikálně umístěná optická mechanika

Mnohem lépe je na tom vrchní část skříně. Vedle čtyř USB portů (dva jsou rychlé USB 3.0) je zde i čtečka SD karet. Vzadu je pak skříň (na míru pro HP) už klasicky plechová a působí levně – ani zdroj nemá svůj vypínač. Grafická karta nabídne trojici DisplayPortů, HDMI a DVI, tedy ideální kombinaci, ovšem portů USB ze základní desky je poskrovnu.

Umístění předních portů, nechybí čtečka SD karet

K hardwaru se dostanete pod pravou bočnicí, levá ani oddělat nejde. Komponenty nemají vlastní značku, snad až na procesor a disky všechny jsou jako OEM pro HP. Ve skříni nepanuje pořádek, kabely mají jen nejnutnější vyvázání.

Uvnitř skříně nepanuje pořádek, na jaký jsme u kvalitních sestav zvyklí

Systémový disk od Samsungu s kapacitou 128 GB doplňuje terabajt od Seagatu. Oba jsou v koši mírně naklopené dopředu, což velký účel nemá, ale jejich výkonu ani kapacitě se nedá nic vytknout. Na desce je i slot M.2 ve své krátké variantě.

Základní desku i Grafickou kartu s čipem Nvidia GTX 970 vyrábí pro HP zřejmě Pegatron. Na procesoru Intel Core i5-6400 (nový Skylake) je jen hlučný nízký ventilátor. Stejně tak je slyšet 300W zdroj HP (vyrábí Liteon). Na celém počítači vlastně není nic, co by mělo nějaké odhlučnění.

Naměřeno

Celkový výkon sestavy 6031 bodů v PCMarku 7 je lehce pod průměrem a vylepšuje jej hlavně rychlé SSD od Samsungu. Herní výkon GTX 970 od Pegatronu je na úrovni spíše GTX 960 od MSI. Nicméně všechny naše testovací hry si i s Envy zahrajete na plné detaily ve Full HD.

Envy má velmi nízkou klidovou spotřebu pouze 28 W a i v nejvyšší zátěži si vezme nejvýše 262 W (zdroj má příkon 300 W). V příslušenství dostanete klávesnici a myš značky HP a operačním systémem je Windows 10 Home. Envy by vzhledem k tomu, co nabízí (a jen dvouleté záruce) měl stát alespoň o pár tisíc méně.

Plusy / mínusy
nízká spotřeba
čtečka SD
myš a klávesnice v ceně
slabší provedení
hlučnější
nižší výkon

 

 

Herní výkon

Hry testujeme v rozlišení Full HD a s vysokými detaily. Konkrétní nastavení uvádíme na screenshotech pod grafem.

Průměrné fps v jednotlivých hrách:

 

GTA V

V GTA V používáme integrovaný benchmark – konkrétně jeho čtvrtou (nejdelší) část. Detaily jsou nastaveny takřka na maximu.


Aliens vs. Predator

Pro testy používáme benchmark, který je na internetu k dispozici ke stažení zdarma. Běží v režimu DirectX 11 a jde o test, který není ani zdaleka limitovaný procesorem a dobře v něm škálují i řešení postavená na multi-GPU. Pro snadnější testování existuje utilita AvP benchmark tool, tu stačí nastavit takto a spustit test:

 

S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat

Ke třetímu dílu Stalkera naštěstí existuje volně šiřitelný benchmark, v něm používáme k testům pouze čtvrtou, nejnáročnější část (nastavení se slunečními paprsky – SunShafts). Vše je nastaveno na naprosté maximum (DX11 funkce jako teselace nebo CHS), MSAA pak na stupeň 4×.

 

Bioshock: Infinite

Stejně jako další nové hry z AMD Game Evolved (či přímo Never Settle) i BioShock Infinite obsahuje docela hezký zabudovaný benchmark, který odzkouší několik lokací. Nastavení Ultra (DX11) zajistí využití všech moderních ve hře využitých technologií kromě DDOF (Diffusion Depth Of Field). Výsledkem v grafu jsou průměrná fps napříč všemi lokacemi (průměr průměrných fps). Testujeme s detaily nastavenými na maximum.

Batman: Arkham Origins

Trochu kontroverzní titul používající knihovny Nvidia GameWorks je jediným zástupcem už notně obaleného a v neuvěřitelném množství her použitého Unreal 3 engine. Grafické karty srovnáváme bez HW PhysX.

 

Metro: Last Light

Metro testujeme pomocí vestavěného benchmarku, který je velmi náročný (přinejmenším je náročnější než několik úvodních hodin hry pro jednoho hráče). Průběh testu (i s proužky pro FCAT) si můžete prohlédnout na videu v našem kanálu na YT.

 

Tomb Raider

S loňským Tomb Raiderem jste se mohli setkat už ve dvou testech podrobných měření s nástrojem FCAT (viz např. FCAT a testy (ne)plynulosti: když se nehraje jen na průměry), takže jste s teselovanou Larou jistě obeznámeni.

 

Sleeping Dogs DLC

CS24

Také Sleeping Dogs nemohli být oproštěni od zabudovaného benchmarku. Textury ve vysokém rozlišení si můžete na Steamu do hry stáhnout jako DLC a s ním dává hra už zabrat nejedné dnešní grafice.

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.