Hlavní navigace

HP Envy Rove: konvertibilní desktop a bič na AiO (recenze)

11. 8. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Víc počítač než tablet

Dvacetipalcový dotykový IPS displej s rozlišením 1600 × 900 px nabízí pěkný obraz bez omezení pozorovacích úhlů. Hned zkraje by se dalo debatovat nad vhodností Full HD, jenže u tohoto typu zařízení to nakonec tolik nevadí a HD+ je dostatečné. Přesto bychom se za Full HD vůbec nezlobili.


 

parametry www.hp.cz
displej 20", 1600 × 900 px, IPS, lesklý, dotykový
procesor Intel Core i3-4010U@1,7 GHz, 2/4 jádra, Haswell
operační paměť 4 GB (DDR3)
grafická karta Intel HD 4400
další monitory nelze
pevné disky 1TB Seagate SSHD 2,5", ST1000LM014
SSD (hybridní)
USB vpředu/zboku, čtečka karet 3× USB 3.0, čtečka SD
USB vzadu
konektivita Wi-Fi (2,4 a 5 GHz), LAN 100 Mb/s přes redukci, Bluetooth 4.0
webkamera 720p
reproduktory / zvuk stereo / jack pro sluchátka nebo externí repro
TV tuner
příslušenství bezdrátová myš a klávesnice, redukce na LAN
další
napájení externí adaptér, interní akumulátor
operační systém Windows 8
rozměry a hmotnost 50,6 × 32,1 × 6,6 cm / 5,43 kg
cena 18 190 Kč (Alza.cz)

Konstrukce: vynikající stojánek

Na rozdíl od běžných All-in-one vypadá Rove jako obří tablet a místo běžného podstavce má vysouvací stojánek. Velikostí odpovídá tabletu, který je aspoň dvakrát tlustší, než by takový tablet měl být, ovšem Rove je plnohodnotný počítač s Haswellem. Přetvořit tabletový vzhled hned po vybalení v klasický počítač je jednoduché – když jej držíte za boky, pod prsty pravé ruky zmáčknete velké aretační tlačítko a ze zad plynulým pohybem vyjede stojánek.


 

Konstrukce a naladění odporu stojánku je snad dílem švýcarských hodinářských mistrů. Drží totiž přesně tam, kde chcete, a změna úhlu naklonění je stejně jako zpětné zaklopení stojánku velmi snadná. Rove může ležet nebo stát téměř ve vertikální poloze, přesto je v každém úhlu naklonění výborně stabilní. Za zpracování stojánku má HP velké plus.


 

Rove je jedním z prvních zařízení s hybridním diskem. Absence SSD na systém je v roce 2013 velkým mínusem a ani přídavné SSD pro cache jej nevyrovná. Podle prvních zkušeností s hybridními disky se však zdá, že SSHD bude důstojnou variantou a hybridní disk v Rove nevykazoval neduhy pomalých klasických disků.

" width="640" height="390" frameborder="0">

 

 

Výkon: naprosto dostačuje

Naměřený výkon je srovnatelný i s o něco dražšími klasickými počítači All-in-one. Procesor Core i3-4010U na frekvenci 1,7 GHz sice na běžnější Core i5 ztrácí, ale zato hybridní disk celkovému výkonu pomáhá. SSHD disk (2,5" od Seagate) má ke své terabajtové kapacitě v sobě navíc 8 GB SSD.

Grafický čip HD 4400 integrovaný v procesoru pro účely Rove také stačí. U tohoto stroje nejde o výkon potřebný k trhání asfaltu. Tichý větrák je lehce slyšet pořád, ale jen s uchem u zadní části.

komplexní testy napájení z akumulátoru napájení ze sítě
PCMark 8 (home) 1 245 bodů 2 234 bodů
PCMark 8 (creative) 1 230 bodů 2 103 bodů
PCMark 7 2 147 bodů 3 301 bodů
testy systémového disku napájení ze sítě
PCMark 8 (storage) 3 040 bodů
AS SSD Benchmark (sekvenční čtení/zápis) 71 / 102 MB/s
AS SSD Benchmark (4K čtení/zápis) 0,5 / 0,9 MB/s
AS SSD Benchmark (skóre) 26 bodů
Skutečná kapacita systémového / datového disku 912 GB / –
HDTune Benchmark
testy procesoru napájení z akumulátoru napájení ze sítě
Cinebench R11.5 (xCPU) 0,86 bodů 1,84 bodů
Cinebench R11.5 (1CPU) 0,35 bodů 0,76 bodů
testy grafiky napájení z akumulátoru napájení ze sítě
3DMark (Cloud Gate) 1195 bodů 3312 bodů
3DMark 11 (Performance) 244 bodů 767 bodů
testy výdrže testy spotřeby napájení z akumulátoru napájení ze sítě (při 100% baterii)
Powermark (Balanced) Spotřeba v klidu 2:51 h 23 W
Powermark (Productivity) Spotřeba v max. zátěži 3:03 h 31 W
displej    
displej – maximální jas  / kontrast při 110 cd/m2 1130:1 211 cd/m2
max. počet displejů 1 interní

HP nabízí k dokoupení DVD vypalovačku, ale proč by ji někdo chtěl, že? Je každopádně dobře, že není v základu. V příslušenství trochu chybí obligátní hadřička na displej, který se sice příliš nešpiní, přesto je patlání prstem po čase trochu znát. Dotykový vrstva podporuje deset prstů


 

Příslušenství čítá bezdrátovou myš a klávesnici, přičemž obě periferie jsou povedené a dostatečně pohodlné. USB dongle je zřejmě ukryt uvnitř šasi, není nikde k nalezení. Televizní tuner obvyklý u All-in-one počítačů zde nehledejte, vzhledem k očekávanému častému přenášení by anténa spíše překážela a k tomuto zařízení se tuner vlastně ani nehodí.

 

V krabici najdete redukci z USB 3.0 na LAN, můžete mít tedy (jen) stomegabitový Ethernet. Wi-Fi je na druhou stranu velmi rychlé a splňuje standard 802.11ac. Vše doplňuje Bluetooth 4.0 a Intel WiDi. Rychlé Wi-Fi podporuje nejen 2,4, ale i 5GHz Pásmo.


 

Moderní konektory, ale s rozšiřováním nepočítejte

Výbava dále obsahuje jen průměrnou 720p webovou kameru s dvěma mikrofony a slušně hrající reproduktory ve spodní části. Přesto není zvuk nijak hlasitý a stereo kvůli malým rozměrům také příliš nerozeznáte. Ke sluchátkovému konektoru si ale můžete připojit vlastní reproduktory. Na horní straně vpravo intuitivně najdete pěkné zapínací tlačítko – tohle umístění je nedávnou specialitou HP a nám se líbí.


 

Další konektory jsou umístěné po stranách: vpravo dole je to USB 3.0 a ovladač hlasitosti spolu s konektorem pro sluchátka. Na levé straně najdete dvojici USB 3.0, napájecí konektor a indikační diody (pro napájení a činnost disku). Nad nimi je tlačítko pro otočení obrazu – Rove nemá tabletové automatické otáčení podle gyroskopu s možností zamčení, ale jen tohle tlačítko pro ruční otáčení obrazu po 90°. Přijde mi to však jako lepší řešení.


 
 

Na spodní straně (která se celá dotýká stolu) je ukrytý slot na SD kartu. Svým umístěním je prakticky nedostupný. Využijete jej, jen pokud do něj dáte kartu jednou a už ji nikdy více nebudete chtít vyndat. Ani v režimu tabletu není její umístění dobré. Tohle faux pas je ovšem jediným slabším místem celého počítače a stejně bych vám doporučil externí čtečku karet do USB 3.0, která nabídne i slot na microSD.

Mezi konektory zcela chybí HDMI, s připojením druhého monitoru a získáním lepšího pracovního stroje tedy nemůžete počítat. Na rozdíl od běžného All-in-one to u tabletoidního Rove není takovou nevýhodou. Ani dovnitř k hardware se prakticky nedostanete, výrobce však nabízí možnost rozšíření paměti ze 4 na 16 GB DDR3.

Cvak! A máte stolní tablet (video)

Rove můžete kdykoliv proměnit v tablet prostě jen tím, že odpojíte napájení, zacvaknete stojánek (třeba zatlačením a položením Rove do vodorovné polohy) a můžete si jej hned vzít na gauč. K tomu, abyste jej měli na klíně, je 5,5 kg přeci jen trochu moc (ale jde to).


 
 
 
 

Spíše si Rove odnesete do jiné místnosti, položíte, nebo postavíte na stůl a pokračujete, kde jste skončili. Nebo jej položíte na stůl v obýváku a máte herní konzoli ve formě dotykového stolu. HP předinstalovalo několik stolních her, třeba Monopoly, nebo Fingertapps, což je hudební hra až pro čtyři lidi. Tabletové tlačítko Home pod displejem využijete právě při práci bez klávesnice.

Spotřeba činí rozumných 23 W v klidu, v zátěži jen o deset více. Na akumulátor vydrží zhruba jako notebook, naměřili jsme tři hodiny při smyčce přehrávání videa v rozlišení 720p. Šestičlánková baterie je znovu nabita celkem rychle a při opravdu náročné práci vydrží dvě hodiny. Naměřený výkon při provozu na baterii je zhruba poloviční.

Hodnocení

Na rozdíl od klasický All-in-onů, které proti desktopům nepřinášejí kromě designu žádnou praktickou výhodu, dává toho zařízení opravdu smysl, hlavně tedy v rodině, kde nebudete všichni chodit někam za počítačem, ale počítač za vámi. Pokud tedy nechcete desktop a nepotřebujete notebook, ale stačí vám All in one, Rove je lepší volbou. Podobným zařízením je Sony Vaio Tap 20, které se u nás ale neprodává.


 

Envy Rove se v této konfiguraci bude prodávat za cenu kolem 18 000 Kč. Získáte v něm velmi dobrý a kvalitně provedený počítač, který lze velmi jednoduše přenášet a který nepotřebuje ani zásuvku. Celý stroj je perfektně vyladěný a přitom se i s cenou drží při zemi, tohle HP vyšlo.

 

KL24

Plusy / mínusy
IPS HD+ displej mohlo být Full HD
perfektní vyjížděcí stojánek Norton trial
hybridní disk dost špatné umístění čtečky SD karet
umístění zapínacího tlačítka Ethernet jen 100 Mb/s
tlačítko pro otáčení obrazu
ukrytý dongle pro myš a klávesnici  
tři USB 3.0  
optická mechanika není v základu a tak nepřekáží  
celkem kvalitní myš a klávesnice  
rychlá Wi-Fi standardu 802.11ac (a 5GHz)
95 %

 

 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.