Hlavní navigace

HP má 32" IPS monitor s FreeSync, a 21:9 all-in-one s 34" zakřivenou obrazovkou

9. 10. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Tento týden spustil Microsoft cosi jako seriál představování nových počítačů s Windows 10 – po svých vlastních tabletech a noteboocích Surface přišla řada na HP. To kromě tabletů (viz zdezde) ovšem přišlo i s více desktopovými záležitostmi. Mezi nimi je veliký 32" monitor Spectre, první u kterého HP podporuje technologii FreeSync pro adaptivní obnovovací frekvenci, a ještě větší 34" all-in-one počítač Envy. Ten bude takříkajíc nepřehlédnutelný, obrazovka je totiž navíc prohnutá.

HP Envy 32 Media Display je jak název napovídá monitor, který má blízko k televizoru – počítá se s ním do obýváku a na zábavu typu hry a multimédia. Má 32" úhlopříčku a design, který již HP na podobných monitorech použilo v minulosti. Tato varianta má panel technologie IPS s rozlišením 2560 × 1440 bodů a pokrytím 100 % barevného prostoru sRGB.

HP Envy 32 Media Display
HP Envy 32 Media Display. První monitor s FreeSync od HP

Panel bude mít patrně maximální frekvenci jen 60 Hz (maximálně 75 Hz), ovšem jak již bylo řečeno, také podporuje FreeSync. AMD si tak může HP připsat do pomyslného seznamu spojenců a zároveň to snad můžeme brát jako známku, že by se z této technologie časem mohla stát standardní záležitost nejen mezi LCD určenými pro hráče.

HP Envy 32 Media Display HP Envy 32 Media Display HP Envy 32 Media Display

Monitor Envy 32 má pro hlasitý poslech dvojici 6W reproduktorů Bang & Olufsen, dále třeba dálkové ovládání nebo možnost montáže do držáku VESA. Jako vstupy nabízí dvojici portů HDMI, které podporují HDMI 2.0 a také režim MHL, a samozřejmě DisplayPort potřebný pro FreeSync. Podle HP by se Envy 32 Media Display měl začít prodávat 18. října, a to za cenu 500 USD, což by u nás vycházelo na zhruba 14 500 CZK.

 

 

Druhý počin zmíněný v úvodu nese jméno HP Envy Curved AIO. Jak název naznačuje, jde o počítač typu all-in-one, ovšem s nevšední obrazovkou. Použitý je zakřivený panel s poměrem stran 21:9 a úhlopříčkou 34 palců. Panel má rozlišení 3440 × 1440 bodů, takže mimo sledování filmů či hry má i dost plochy pro práci – tedy pokud si zvyknete na horizontální uspořádání oken. Stroj má jinak po stranách podobně jako monitor Envy 32 reproduktory Bang & Olufsen, což jej ještě rozšiřuje – nemá proto standardní stojan, ale dvojici noh pro stabilnější sezení na stole.

HP Envy Curved AIO
HP Envy Curved AIO
HP Envy Curved AIO

Envy Curved je založen na procesoru generace Skylake (model by zřejmě měl být na výběr mezi Core i5 a i7), ponese 8 až 16 GB paměti, HDD s volitelným SSD a grafickou kartu Nvidia. HP o ní v materiálech mluví jako o „GeForce 960A“, což je asi poprvé, co se takové označení někde objevilo, takže by mohlo jít o na míru vyrobený model. Nejspíš by mohl používat když ne čip GM206, tak alespoň GM107. Pokud necháme stranou obvyklé vnitřnosti, má tento all-in-one ještě jednu zajímavou specialitu: webkameru Intel RealSense, s níž je mimo jiného (3D skenování, ovládání gesty) možné použít přihlašování přes technologii Windows Hello.

HP Envy Curved AIO

HP Envy Curved AIO by se měl v prodeji objevit 8. listopadu, nepůjde ale o dvakrát levnou záležitost. HP uvádí cenu 1800 USD, což je patrně částka za nejnižší konfiguraci. To by u nás i tak s daní znamenalo přes 52 000 CZK (což už je řečeno oblíbeným klišé cena z kategorie ojetých automobilů).

 

Kromě této křivule, odlišené označením „Curved“ v názvu, HP v řadě Envy AIO uvedlo také dva konvenčnější modely s normální plochou obrazovkou (ovšem dotykovou) a poměrem stran 16:9. Tyto modely mají úhlopříčky 23,8" a 27" a jsou taktéž založené na procesorech Skylake. Kameru Real-Sense sice nedostaly, ale zato je u nich volitelně možné koupit verzi s panelem s rozlišením 3840 × 2160 bodů a také dedikovanou grafickou kartu Radeon R9 (bohužel bez bližšího určení, patrně ale půjde o mobilní model). Tyto modely budou levnější, začínat mají na 1000, respektive 1200 USD.

KL24

HP Envy AIO
HP Envy AIO

Zdroje: HP (1, 2, 3), Tom‘s Hardware (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?