Hlavní navigace

HP málo investuje do výzkumu a vývoje, tvrdí ratingová agentura Moody's

19. 1. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

O ratingových agenturách slýcháváme především ve spojitosti se zadluženými evropskými státy. Hlavním smyslem jejich existence je ale hodnotit úvěrové riziko firem. Moody's Investor Services se takto podívala na zoubek společnosti Hewlett-Packard a ačkoliv zprávy neříkají nic o tom, že by jí snížila úvěrový rating, agentura varuje, že HP se v budoucnu může dostat do problémů. Příliš málo totiž investuje do výzkumu a vývoje.

K tomuto závěru dospěla Moody's tak, že zjišťovala, kolik procent svých celkových příjmů dávají na vývoj firmy, které HP v jednotlivých segmentech trhu konkurují (záběr HP je totiž velice široký a zdaleka to nejsou jen osobní počítače, kde se společnosti zrovna daří). Následně spočítala, že kdyby Hewlett-Packard měla investovat do R&D stejnou měrou, musela by částka být o více než miliardu amerických dolarů vyšší. Za fiskální rok 2012 spolkl výzkum a vývoj HP 3,399 miliardy dolarů, neboli 2,8 % celkového obratu. Jenže například u IBM činí toto číslo kolem šesti procent.

 

Jak vypočítává server X-bit labs, rozpočet na výzkum a vývoj krátil už Mark Hurd za svého působení na pozici generálního ředitele HP letech 2005 až 2010. Situaci nezlepšil ani jeho nástupce Léo Apotheker, který v HP setrval pouze rok, a očividně ani současná ředitelka Meg Whitman.

CS24

HP podle Moody's začalo škudlit na vývoji v roce 2007 a negativní následky se dostavily už v roce 2010. Od té doby společnost roste pomaleji (měřeno dle ročního obratu) než jeho soupeři. Ratingová agentura tedy doporučuje, aby HP více investovalo zejména do oblastí úložných zařízení (storage), síťových prvků, software a do technologických i aplikačních služeb (pod tím se zřejmě skrývají cloudové technologie).

Zdroj: X-bit labs, blog Tech Trader Daily na Barron's