Hlavní navigace

HP Mini 5101: malý, černý, pracovitý

19. 10. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úvod, vzhled

Plusy a mínusy

+ možnost zakoupení verze s vestavěným 3G

+ rychlý disk

+ kvalitní reproduktory

- malý a lesklý touchpad

- velký a těžký adaptér

- jen čtyřčlánkový akumulátor

Přestože HP Mini 5101 patří do rodiny desetipalcových minibooků, svými rozměry je ve všech směrech o chloupek menší, než zbývající většina. Jeho výška již příliš nevybočuje a hmotnost zcela zapadá do běžného průměru.

Je svůj

Hlavním konstrukčním materiálem notebooku byl černý plast, přesněji řečeno kombinace lesklého plastu imitujícího proklínaný piánový lak a sametově matného povrchu, který nelze nepochválit.

Vzhled notebooku je především na bocích až překvapivě členitý a nedá se řící, že by notebook nebyl vzhledný. To v žádném případě, je zkrátka svůj podobně, jako jsou své stroje z řady Thinkpad - jejich rysy se také nemusí líbit každému.

Okolo displeje je možná až příliš velký lesklý rámeček, nad ním najdete očko integrované webové kamery. V pruhu mezi horní řadou klávesnice a displejem můžete vidět velké zapínací tlačítko a dvojici menších tlačítek programovatelných. Všechna tři tlačítka jsou podsvícena modrou barvou a především při práci v horších světelných podmínkách přijdete na to, že svítí možná až příliš.

Z klasických kontrolek je přítomný pouze indikátor činnosti disku, který najdete na přední hraně notebooku. Žádné další zde nehledejte, výrobce na ně zapomněl.

Klávesnice, porty

Zatímco o klávesnici lze říci jen samá pozitiva, u hodnocení touchpadu již musíme být zdrženlivější. Ale popořádku.

Klávesnice je tlačítková - tedy taková, na které jsou jednotlivé klávesy odděleny patrnou mezerou. Tento typ klávesnice začal ve svých noteboocích jako první prosazovat Apple a ostatní výrobci naštěstí brzy pochopili, že jsou tou správnou cestou a dokáží nabídnou velmi dobrou ergonomii psaní s minimem nechtěných překlepů.

Faktem totiž je, že na klávesnicích tohoto typu se píše velmi dobře, přestože váš první dojem tomu nemusí nasvědčovat. Po několika hodinách zkušeností na ni již nedáte dopustit.

Základní tlačítka mají v podstatě standardní plné rozměry, zmenšeny jsou pouze kurzorové klávesy (ovšem stále v mezích použitelnosti) a horní řada funkčních kláves. Navíc je klávesnice příjemně tichá i při velmi rychlém psaní.

Touchpad má bohužel běžné minibookové rozměry (ano, je opravdu maličký) a navíc je jeho povrch zcela lesklý. Lesklý tak, že po něm špatně klouže i zcela suchý a čistý prst, navíc pokud budete mít ruce například od potu, budou se dokonce zadrhávat. Je to škoda, opravdu velká škoda. Dvojice tlačítek je mechanická a poměrně hřmotná, jejich stisk je velmi vysoký. Prostředni tlačítko zde nehledejte.

Klasika největší

Konektorová výbava? Standard a nuda, kam se oko podívá. Některé notebooky od HP byly zajímavé alespoň osazením karty ExpressCard, což však není případ modelu HP Mini 5101. Zde si budete muset vystačit s obyčejnými třemi USB porty (z nichž jeden je vybaven podporou vyššího napájení), klasickým zvukovým vstupem i výstupem, síťovou kartou a slotem pro SD karty. Ten je však umístěn velmi nešťastně v přední části levé hrany a je velmi, ale velmi špatně přístupný.

Výstup na monitor je analogový, modernější digitální rozhraní v podobně HDMI nebo Mini DisplayPortu se nekoná.

Displej, zvukové možnosti, datové úložiště

Displej nabízí klasické rozlišení 1 024 x 600 obrazových bodů, což je naštěstí vhodnější hodnota, než 576 bodů vertikálně, kterými se nás snaží nakrmit někteří konkurenční výrobci. Displej patří spíše mezi matné, jeho podsvícení je díky LED dostatečně silné i rovnoměrné. Pozorovací úhly jsou nadstandardní, stejně tak je vysoce nad průměrem i čitelnost na přímém slunečním světle.

Integrovaný zvukový kodek příliš kvalitní hudby neudělá, to ale nemůžeme od minibooku této třídy očekávat. Co je však překvapivé, to je hlasitost a kvalita použitých reproduktorů. Je radost na HP Mini 5101 sledovat film nebo poslouchat hudbu, protože nejen že rozumíte každému slovu, ale i náznaky nízkých tónů jsou více než patrné. Skvělé!

S daty o závod

Inženýři v HP zřejmě pochopili, že pomalý procesor lze subjektivně zvýšit tím, že se odbourají všechny možné prodlevy. A na co jiného procesor čeká více, než na pevný disk. A proto model HP Mini 5101 osadili opravdu rychlým pevným diskem se 7 200 otáčkami za minutu a nadstandardně velkou vyrovnávací pamětí o velikosti 16 MB. A je to poznat: rychlost čtení je vyšší ve srovnání s 5 400 otáčkovými disky, které do svých strojů osazuje konkurence. Jen pro pořádek dodám, že pevný disk má kapacitu 160 GB.

Výkon, provozní hluk a chlazení

Z pohledu výkonu je test "Atomových notebooků" neuvěřitelně nudná záležitost. V tomto případě nás zajímala především rychlost pevného disku, ostatní výkonnostní parametry zcela logicky ničím nepřekvapily. Zkrátka standardní kombinaci grafické karty GMA950, procesoru Intel Atom N280 taktovaném na frekvenci 1,66 Mhz a 1 GB operační paměti jsme již v redakčním testlabu trápili tolikrát, že bychom mohli výsledky jednotlivých benchmarků odříkavat z hlavy.

Potěšující však je, že tato výbava je tím nejvýkonnějším, co můžete dnes v mininotebooku dostat, a dosahované výkony byly ve srovnání s hodně nepovedenou kombinací grafiky GMA500 a procesoru Atom Z530 doslova balzámem. Přeci jenom hned poznáte, že je kombinace použitá v HP Mini 5101 průměrně třikrát rychlejší ve všech směrech.

Chladí tiše

Maličký ventilátor běží sice neustále, jeho hlučnost je ale velmi nízká a tak pokud něco na notebooku slyšíte, je to jeho rychle rotující pevný disk. I přesto ale HP Mini 5101 patří mezi nejtišší minibooky na trhu.

Teplota celého těla je na přijatelné úrovni, při testech nepřesáhla 38 stupňů ve své nejteplejší části.

Bezdrátová konektivita, Napájení a výdrž

HP výbavu tohoto minibooku v žádném případě nepodcenil a je to znát všude. Například osazená bezdrátová karta nejenže obsáhne běžné standardy IEEE 802.11b/g, ale poradí si také s moderními 802.11a/n a to včetně 5Ghz pásma. Nevzpomenu si, který jiný minibook na trhu toto nabízí.

Bluetooth je zde pak v nejvyšší, avšak již standardní, konfiguraci 2.1 včetně rozšíření EDR.

Čtyřčlánek se snaží

Zřejmě pro úsporu hmotnosti osadil HP do testovaného minibooku čtyřčlánkovou baterii o kapacitě 29 Wh. Není to mnoho, notebook dokáže na jí dodanou energii pracovat něco málo přes tři hodiny při běžné kancelářské práci.

Dodávaný adaptér má dostatečný výkon pro rychlé dobití akumulátoru i při běžícím notebooku. Na plnou kapacitu dokáže baterii dostat přibližně za hodinu a půl.

Linux, Dodávaný software, Zhodnocení

Díky osazení standardními komponenty není problém na notebooku provozovat také alternativní operační systémy. Problém nebyl jak s instalací aktuálního Ubuntu Linuxu, po drobných úpravách bylo možné také rozběhnout Mac OS X.

Této kompatibility se je vědom také výrobce, a proto nabízí minibook HP Mini 5101 také s Linuxem. Pokud tedy nechcete připlácet za licenci Windows a jste příznivci otevřeného softwaru, máte možnost a ještě ušetříte.

Ještě stará Windows

Operační systém je zde ještě ve starší verzi Windows XP Home, na modernější, a pro zařízení této třídy vhodnější Windows 7, si budete muset ještě chvíli počkat. Především nová Windows 7 je na HP Mini 5101 opravdu radost používat - systém je rychlý, reaguje okamžitě, grafické efekty jsou plynulé. Výdrž na baterie se ve srovnání s Windows XP Home nijak nezhoršila.

No ano, berte jej!

HP Mini 5101 je mininotebook, který bych komukoli s klidným srdcem doporučil. Jeho cena je přijatelná, výkon v této třídě maximální a zpracování kvalitní. Pokud tedy chcete pořádný mininotebook (a neosloví vás některý z kovových elegánů od Asusu), berte jej všemi deseti.

Kompletní fotogalerie

Specifikace a parametry, výsledky benchmarků a testů výdrže

 

Produkt

Cena

9 816 Kč (9 150 Kč s Linuxem)

Zapůjčil

HP, www.hp.cz

 

MMF24

Specifikace

Procesor

Intel Atom N280 (1,66 GHz)

Operační paměť (vestavěná)

1

Operační paměť (rozšiřitelná do)

2

Pevný disk (velikost)

160 GB

Pevný disk (rychlost)

7 200 ot./min

Pevný disk (typ připojení)

SATA

Optická mechanika (typ)

není

Optická mechanika (rychlost)

není

Velikost displeje (palců)

10,1

Rozlišení displeje

1 024 x 600

Grafická karta

GMA950

Grafická paměť

sdílená

Wi-Fi

a/b/g/n

Bluetooth

2.1 (EDR)

Mobilní komunikace

není

Operační systém

Windows XP Home

Porty (s výjimkou USB)

D-Sub, 2x audio, 1x RJ45

Počet USB portů

3

Slot pro karty

SD/MMC

Rozměry

262 x 180 x 23,2 mm

Hmotnost

1,308 g

 

Výsledky testů

3DMark01 (body)

3214

3DMark03 (body)

789

3DMark05 (body)

273

3DMark06 (body)

98

PCMark05 (body)

1834

HDTune (MB/s; ms)

61,1 ; 17,3

CrystalDiskMark (MB/s)

66,95 (čtení), 64,62 (zápis)

SuperPI (čas)

01:34,44

Cinebench R10 (body)

543 / 282

Sandra 2009 (procesor)

6604

Sandra 2009 (multimédia)

24643

Sandra 2009 (paměť)

2,62 GB/s

Vista Index (body)

nezjištěno

Výdrž web* (čas)

2:42

Výdrž kancelář** (čas)

3:08

Výdrž multimédia*** (čas)

2:53

Poznámka: * prohlížení webu přes Wi-Fi, poloviční jas displeje; ** kancelářská práce, poloviční jas displeje, vypnuto Wi-Fi i Bluetooth; *** Přehrávání filmu v DivX, SD rozlišení, Wi-Fi aktivní