Hlavní navigace

HP Photosmart C6380: tiskněte fotky přes Wi-Fi

21. 1. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

První seznámení

Na možnost kopírovat dokumenty na multifunkční tiskárně bez připojeného počítače jsme si již zvykli. Postupem času se objevil řádkový LCD displej, o něco později i ovládací panel s plně grafickým displejem a řadou různých funkcí, pro které jste si dříve museli nainstalovat speciální grafický program do počítače.

Tiskárna HP Photosmart C6830 se řadí po bok moderních multifunkčních zařízení, které tento displej, a především pokročilé funkce pro práci s daty na paměťové kartě nabízejí. Vestavěná čtečka paměťových karet podporuje všechny běžné typy (SD, SDHC, MMC, xD, CF…) paměťových karet, kromě toho můžete do konektoru na předním panelu pohodlně připojit i USB flashdisk.

Tisk fotek, skenování (video)

Samotná podpora paměťových karet by dnes již nikoho příliš neoslovila. Na C6830 najdete 6,1cm barevný LCD displej, pomocí kterého můžete soubory na paměťové kartě zpracovávat. Základem je samozřejmě tisk fotografií. HP Photosmart C6380 nabízí běžné funkce jako je výběr několika snímků pro tisk, nastavení počtu kopií a posun neoříznutých fotografií tak, abyste nevytiskli nevhodnou část snímku (osoby bez hlavy či končetin a podobně).

 

Manipulace pomocí směrové kolébky vyžadovala větší sílu, pro umístění obrázku do mantinelů fotografie bych si dovedl představit pohodlnější způsob ovládání. C6380 nabízí i odstranění červených očí a několik dalších editačních funkcí pro vaše obrázky.

Skenování na flash disk

Pokud se tiskárnu rozhodnete použít jako kopírku, budete moci na LCD pohodlně nastavit všechny parametry kopírování. Tiskárna HP Photosmart C6380 nabízí také možnost vytisknout různé materiály, nazývá je školními papíry. Bez nutnosti zapínat počítač, si tak připravíte list papíru s notovou osnovou, různým řádkování, nebo třeba s labyrintem. Kdo nechce okopírovaný dokument ihned vytisknout, může jej uložit na paměťovou kartu nebo připojený USB flashdisk jako obrázek.

Podrobnou ukázku práce s ovládacím panelem na HP Photoshmart C6380 si můžete prohlédnout na následujícím videu:

Černý inkoust pro lepší fotky

HP Photosmart C6380 využívá systém pěti oddělených zásobníků inkoustu. Trojici klasických barev Cyan, Magenta a Yellow doplňuje speciální černá pro fotografie a velkokapacitní zásobník černé barvy využívaný při běžném tisku kancelářských dokumentů. Trošku zamrzí, že originální zásobníky nejsou průhledné, nicméně tiskárna sama o sobě i ve spojení s ovladačem vás upozorní na docházející inkoust.

Každý další výtisk je analyzován a v případě, že tiskárna usoudí, že již není dostatek inkoustu na jeho zpracování, tak tisk přeruší a vyžádá si vložení nového zásobníku. Můžete sice pokračovat i s tím stávajícím, nicméně analýza tiskárny je v tomto případě docela přesná. Podobnou funkci bych rád viděl ve všech tiskárnách – odpadně tím například zbytečný potisk dražšího fotografického papíru a plýtvání ostatním inkoustem, pokud by se jeden ze zásobníků měl v průběhu tisku vyčerpat.

Potisk je kvalitní, inkoust se nerozpíjí ani na méně kvalitním kancelářském papíru. Pro tisk fotografií výrobce doporučuje použít vlastní HP fotopapíry, nicméně i s neoriginálními docílíte velmi dobrých výsledků. Tisk je ostrý i v detailech, jen u některých fotografií jsem se setkal s poněkud tmavším zkreslením barev.

Připojení, ovladače, rychlost tisku, spotřeba

Bezdrátový tisk přes Wi-Fi

Nevýraznější vlastností tiskárny HP Photosmart C6380 je podpora bezdrátového tisku. Dovede se připojit k zabezpečeným sítím Wi-Fi, takže při tisku z počítače nepotřebujete přímé propojení USB kabelem. Ten ostatně ani není součástí dodávky. Máte-li doma Wi-Fi router, můžete tak prakticky tisknout odkudkoli a tiskánu umístit v jiné místnosti někam do kouta, kde nebude překážet.

Nastavení parametrů připojení k Wi-Fi a zadávání hesla probíhá na LCD displeji za pomoci směrové kolébky. Není to nejrychlejší ani pohodlné, zvlášť při výběru znaků z klávesnice na displeji, nicméně není to činnost, kterou budete často opakovat. Po připojení tiskárny do sítě se můžete přes webový prohlížeč připojit do její administrace a případně změny síťového nastavení již udělat pohodlně přes počítač. Přes webový prohlížeč můžete spouštět také tiskovou údržbu a další akce.

HP Photosmart podporuje také bezdrátové rozhraní Bluetooth, které využijete například při tisku snímků z mobilního telefonu.

Spotřeba, tisk, ovladače

Zásobník čistého papíru je umístěn v přední části tiskárny, nad ním je výsuvný držák potištěných listů a přihrádka na fotopapír. Není zde bohužel žádná ochrana před prachem, na druhou stranu tento problém řeší jen málo výrobců u ještě menšího počtu modelů tiskáren. Samotný tisk není hlasitý, na rozdíl od zapínacího procesu tiskárny.

HP Photosmart C6380 rozlišuje několik režimů z hlediska spotřeby. Při tisku se spotřeba tiskárny pohybuje v průměru okolo 15 W. Dalším režimem je klidový stav, kdy tiskárna čeká na instrukce. V tomto případě klesá spotřeba na 7 W. HP Photosmart C6380 má nastaven úsporný režim, do kterého se přepíná po uplynutí nastaveného intervalu. Tento úsporný režim se spotřebou okolo 3 W by měl být použit namísto vypínání tiskárny. Bude vás to sice něco málo stát, na druhou stranu zapnutí tiskárny trvá poměrně dlouho, jsou při něm prováděny čisticí procesy a především – vypnutím tiskárny se připravujete o možnost pohodlně spustit bezdrátový tisk odkudkoli v bytě.

Instalace ovladačů je bezproblémová i ve Windows Vista 64bit. Pokud budete využívat bezdrátový tisk přes Wi-Fi, je nutné v Ovládacích panelech nastavit Online režim tiskárny. Rychlost tisku není ve srovnání s laserovými tiskárnami, kterým jsme se na ExtraHardware.cz doposud věnovali, nijak velká, na druhou stranu několikasekundový rozdíl u domácí inkoustovky nebude nikomu vadit. Důležitá je kvalita tisku a tu Photosmart C6380 splňuje.

Radost z možnosti bezdrátového tisku poněkud kazí skutečnost, že pro využití HP Photosmart C6380 jako skeneru je nutné zařízení propojit s počítačem pomocí USB kabelu. Alternativou je pouze skenování na flash disk, po síti se se skenerem nespojíte.

Závěrečné hodnocení

Možnost bezdrátového připojení tiskárny je velmi praktická. Radost s možnosti bezdrátového tisku však poněkud kazí skutečnost, že pro využití HP Photosmart C6380 jako skeneru je nutné zařízení propojit s počítačem pomocí USB kabelu. Alternativou je pouze skenování na flash disk nebo paměťovou kartu, po síti se se skenerem nespojíte.

Tiskárně by slušel dotykový displej, který už najdete u jiných modelů inkoustových tiskáren od HP. Oceňuji češtinu a především propracovaný systém hlídání zbývajícího inkoustu v zásobnících. Přesto by neškodilo, kdyby zásobníky byly průhledné a uživatel tak měl možnost porovnat hlášení tiskárny nebo ovladačů se skutečností.

Plusy a minusy:

+ kvalita tisku
+ bezdrátové připojení přes Wi-Fi nebo Bluetooth
+ informace o stavu barviva

CS24

- bezdrátové skenování
- neprůhledné zásobníky
- delší doba pro zapnutí

Za zapůjčení tiskárny děkujeme společnosti Hewlett-Packard.