Hlavní navigace

HP ProBook 5310m: byznys v leštěném kovu

30. 11. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Řada HP ProBook zahrnuje řadu modelů, od nejlevnějších notebooků za třináct tisíc s displejem 15,6"a procesorem AMD Turion až velkou sedmnáctku za pětadvacet. Model 5310m s třináctipalcovým displejem a hmotností necelých 1,8 kg patří jednoznačně k tomu nejdražšímu - s 3G modemem stojí jen o něco méně než zmíněná sedmáctka. Pořídit si ale můžete levnější model bez 3G modemu, který vás v internetových obchodech přijde na přijatelných devatenáct tisíc.

Konstrukce, displej, klávesnice, výbava

Plusy

+ design a povrchy z leštěného kovu
+ výkonný procesor a disk
+ ergonomická klávesnice

Mínusy

- při zátěži se více zahřívá
- šustivý pevný disk
- touchpad piano black

Rychlé parametry (podrobné parametry)
Procesor Intel Pentium SU9300, 2,26 GHz
Paměť/Rozšiřitelná do 2 GB DDR3 / 4 GB
Pevný disk/rychlost 320 GB / 7 200 ot./min
Displej rozměry/rozlišení 13,3" / 1 366 × 768
Rozměry 328 × 221 × 23,5 mm
Hmotnost 1,72 kg
Cena 19 000 Kč

Vešla by se i čtrnáctka

Design notebooku je velmi povedený - v jednoduchosti je síla. Víko i spodní část notebooku jsou zcela rovné, všude jsou ostré hrany a jediným "prohřeškem" proti pravidelnosti je zkosení na bocích těla notebooku. Z těchto "šikmin" pak čouhají pouze konektory portů.

Klávesnice je zapuštěná do úrovně povrchu těla notebooku, takže vytváří jedinou rovinu. Zajímavě jsou řešeny jednotlivé povrchy - zatímco spodek je běžný tmavý plast, víko je z leštěného kovu, takže na něm nejsou tolik vidět otisky prstů.

Z leštěného kovu je část okolo touchpadu a tenký pruh mezi klávesnici a displejem. Okolí kláves je naopak piano black, naštěstí je to místo, kterého se běžně nedotýkáte, takže bývá obvykle "otiskůprostý". Asi největší "prohrou" notebooku je ale touchpad v provedení piano black, o kterém se zmíním dále.

Jediné, co mne na notebooku designově vadí, je zbytečná velikost těla vůči velikosti displeje. Ten má okolo sebe velmi silný rámeček, takže displej působí poněkud "uťápnutě". Do notebooku této velikosti, troufám si říci, by se vešel displej i o velikosti 14 palců. Také prostor okolo klávesnice je poměrně velkorysý, HP mohlo zapracovat na lepším rozložení tlačítek a klidně sdružit funkční tlačítka do bloků a přidat třeba uživatelsky volitelná tlačítka. Mimochodem, ProBook nemá žádné stavové diody kromě jediné - diody aktivity disku, která je "fikaně" schovává na přední straně notebooku tak, kde na ni skoro vůbec vidět. Nepoznáte tedy například, zda je zapnutý Caps Lock nebo Num Lock (při zapnutí/vypnutí jen problikne info na displeji).

Výborná klávesnice, horší touchpad

Klávesnice má moderní "hranaté" provedení s velkými mezerami mezi tlačítky. V přímém porovnání s MacBookem sice ProBook prohrává, když si ale zvyknete na menší tlačítka a větší mezery, nebudete mít s psaním žádné problémy; naopak v klíně se na klávesnici píše perfektně. Klávesnice je jen trochu hlučnější, jinak jí nelze nic vytknout. Snad jen jasnější popisky, aby v šeru nezanikaly na pozadí tmavě šedé barvy tlačítek. Stačí jen mírně temnější místnost a už nevidíte na klávesách zhola nic. To k touchpadu budu kritičtější - povrch piano black je nejhorší možná varianta v místech, kde se neustále dotýkáte prsty. Dobrý dojem ze vzhledu notebooku tak okamžitě zkazí umatlaný touchpad, nehledě na to, že palec na něm zadrhává v případě, že je jen trochu zpocený nebo vlhký. Tlačítka jsou naštěstí tichá a dobře se mačkají, takže aspoň zde touchpad napravuje svoji reputaci.

O co horší je umatlaný touchpad, o to lepší je matný displej. Je prima, že alespoň u profi notebooků ještě výrobci nesáhli k (ne)oblíbenému lesku, který mne, jako uživatele, neuvěřitelně trápí. Jas displeje je dostatečný, stejně jako je možné displej dostatečně ztlumit. Při pokojovém osvětlení stačí jen třetina maxima, při denní světle v kanceláři rozhodně nemusíte chodit na maximum. Rozlišení 13,3" displeje je - jak jistě tušíte - 1 366 × 768 bodů, tedy HD ready. Displeje s poměrem stran 16:10 dnes už nejsou moderní a je smutné, že poměr 16:9 dorazil i na kancelářské stroje, kde preferuji co nejvyšší rozlišení ve vertikálním směru. (Kde jsou ty časy, kdy notebooky měly rozlišení 1 400 × 1 050 bodů).

Chudý na konektory

Konektorová výbava je spíše průměrná, notebook nikde nepřekvapí. Můžete připojit jen tři zařízení USB, přitom na bocích je vzhledem k absenci DVD mechaniky místa dostatek. Pokud budete - jako já - potřebovat při práci konektorů pět, musíte si pořídit USB rozbočovač. Pro připojení monitoru je k dispozici méně obvyklý DisplayPort - abyste notebook připojili k monitoru s DVI nebo HDMI, utratíte ještě dodatečných cca šest set korun - za kabel a redukci. Jinou možnost nemáte, protože klasický analogový VGA port chybí. Pak už je tu jen ethernetový konektor pro síť, čtečka na karty a výstup na sluchátka. Na jedné straně jsem rád, že zmizely dnes už archaické konektory jako VGA nebo modem, ale díky ušetřenému místu tu mohl být alespoň slot na ExpressCard.

Rychlý disk, málo paměti

Notebook má velmi výkonný procesor, Intel Core2 Duo běžící na 2,26 GHz s 6 MB pamětí cache - to je výrazný rozdíl oproti CULV procesorům. Díky tomu můžete na notebooku provozovat i skutečně náročné aplikace jako převod videa nebo pracovat s grafikou. Her si ale moc neužijete, obyčejná integrovaná grafika v čipsetu Intel GS45 stačí sotva na nějakou obstarožní gamesku. Pro Windows Aero i v HD rozlišení je ale výkon dostatečný - ověřeno na 24" monitoru. Na druhou stranu kdo by v třináctce požadoval herní kartu; notebook je určen především do kanceláře a na cesty.

Vzhledem k tomu, že jde o profesionální notebook, nepřekvapí 7 200otáčkový disk. Díky tomu by měl startovat nejen operační systém, ale i aplikace. Vysoký diskový výkon a nižší přístupová doba jsou ovšem brzděny pouhými dvěma gigabajty paměti - pro Windows 7 je to sice dostačující, nicméně jeden gigabajt navíc by skutečně neškodil. Nejen proto, že 3 GB jsou už dnes pro 32bitový systém standardem, ale zejména proto, že při více spuštěných aplikacích vám už rychlý disk není co platný. Moje subjektivní zkušenosti hovoří spíše o tom, že je lepší mít pomalejší disk a větší množství paměti. Rychlý disk je navíc hlučnější a "šustí", má hlasitý seek a také lehce vibruje: Když položíte notebook na stůl v tiché místnosti, jasně slyšíte, jak se stůl "rozvrněl".

Výdrž, zhodnocení

Výdrž přes tři hodiny

Notebook má klasicky rozmístěné komponenty, to znamená baterii umístěnou vzadu, pod klávesnicí, a horké komponenty vpředu - tam, kde si opíráte dlaně. To má za důsledek i větší zahřívání této oblasti, což není právě příjemné, když notebook jede "na plné pecky", kdy se hodně zahřívá. Jádra tehdy "vaří" přes 50 stupňů a na pohodlí při práci je to znát. Tehdy je i docela hlučný větrák. V takovém případě je lepší mít notebook položený na stole a používat externí klávesnici a myš. Pokud ale pracujete "běžným způsobem", tj. nějaký ten internet a word, topí notebook jen v rámci průměru a ruce si v žádném případě "neuvaříte" - teplota jader se pohybuje jen okolo 40 stupňů a větráček je tišší než "šumící" disk.

Poznámka: Když máte notebook položen v klíně, hřeje nejvíce bohužel v místě nejméně vhodném - v tříslech. Kolena a stehna přitom zůstávají relativně "bez postihu". Mužská část populace by přitom ocenila přesný opak.

Notebook je vybaven baterií o kapacitě 41 Wh, což je dnes spíše podprůměr - pouhé čtyři články nedokážou poměrně "žravé" komponenty udržet na živu déle než tři a půl hodiny, což je v době dnešních "šestihodinovek" hodně málo (při běžné práci si notebook bere okolo 12 W). Nestačí to ani na cestu do Prahy a zpět, což považuji základ pro pracovní notebook. Při přehrávání filmu vydrží tak tak cestu jedním směrem. Přitom plochá baterie je velmi velká, zabírá téměř polovinu spodní plochy notebooku. Adaptér je naštěstí velmi malý, takže nezabere v tašce mnoho místa. Jeho výkon činí jen 30 W a notebook při práci nabije za zhruba dvě a půl hodiny.

Leštěný hezoun

Notebook je ideálním společníkem do kanceláře a na krátké cesty. Na ty delší se rozhodně vydávejte s napájecím adaptérem a mějte jistotu, že budete mít kde dobít. Design notebooku je z mého pohledu velmi povedený, zejména leštěný kov působí velmi příjemně. Nevýhodou notebooku jsou snad jen špatně čitelné popisky kláves v šeru a touchpad s povrchem piano black, někomu bude možná chybět slot na ExpressCard - takoví uživatelé ale budou, věřím, v minoritě. Zkrátka notebook se povedl, a kdyby se dal pořídit i v úsporném provedení CULV, nevadila by ani tolik menší kapacita baterie.

Plusy

+ Design a povrchy z leštěného kovu
+ Výkonný procesor a disk
+ Ergonomická klávesnice

Minusy

- Při zátěži se více zahřívá
- Šustivý pevný disk
- Touchpad piano black

Kompletní fotogalerie

Kompletní parametry

 

Produkt

Cena

19 000 Kč

Zapůjčil

HP ČR

 

Specifikace

Procesor

Intel Pentium SU9300, 2,26 GHz

Operační paměť (vestavěná)

2 GB DDR3

Operační paměť (rozšiřitelná do)

4 GB

Pevný disk (velikost)

320 GB

Pevný disk (rychlost)

7 200 ot.

Pevný disk (typ připojení)

SATA

Optická mechanika (typ)

n/a

Optická mechanika (rychlost)

n/a

Velikost displeje (palců)

13,3"

Rozlišení displeje

1 366 × 768

Grafická karta

integrovaná Intel X4500HD

Grafická paměť

Sdílená

Wi-Fi

B, G, N

Bluetooth

Ano

Mobilní komunikace

n/a (za příplatek)

Operační systém

Windows 7 Home Premium 32 bit

Porty (s výjimkou USB)

DisplayPort, Ethernet, 1× audio

Počet USB portů

3

Slot pro karty

Ano

Rozměry

328 × 221 × 23,5 mm

Hmotnost

1,72 kg

 

Výsledky testů

3DMark01 (body)

5 443

3DMark03 (body)

2 323

3DMark05 (body)

1 307

3DMark06 (body)

928

PCMark05 (body)

4 460 (CPU 5 744; Mem 5 100; Grafika 1 702; disk 5 831)

HDTune (MB/s; ms)

73 MB/s; 16 ms

CrystalDiskMark (MB/s)

83 MB/s; 78 MB/s

SuperPI (čas)

33 s

Cinebench R10 (body)

2 502 CB-CPU; 2× CPU 4 677 CB-CPU; 1 053 CB-GFX

Sandra 2009 (procesor)

18 GOPS

Sandra 2009 (multimédia)

31,87 Mpx/s

Sandra 2009 (paměť)

5,39 GB/s

Vista Index (body)

3,4 (CPU 5,7; Mem 5,5; Aero 3,8; Grafika 3,4; Disk 5,9)

Výdrž web* (čas)

3:08 h

Výdrž kancelář** (čas)

3:41 h

Výdrž multimédia*** (čas)

2:45 h

Poznámka: * prohlížení webu přes Wi-Fi, poloviční jas displeje; ** kancelářská práce, poloviční jas displeje, vypnuto Wi-Fi i Bluetooth; *** Přehrávání filmu v DivX, SD rozlišení, Wi-Fi aktivní

KL24

 

 

Byl pro vás článek přínosný?