Hlavní navigace

HP ProBook vs. Pavilion: Core i3, ATI HD 5470 a 17 palců

9. 10. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Protihráči, vzhled, CPU, GPU ...a ta paměť

Každý výrobce se pokouší vyvarovat toho, aby měl v nabídce modely, které by se mohly navzájem kanibalizovat. Nicméně u nejednoho výrobce naleznete stroje, které se na první pohled tak tváří. A přesto vše funguje v pořádku jak má a existují v pohodě vedle sebe. Zajímalo nás, zda to jsou opravdu stejné stroje v jiném obalu nebo za jejich existencí stojí něco dalšího.

hp pavilion probook 01 hp pavilion probook 02 hp pavilion probook 03 hp pavilion probook 04

Pro toto porovnání jsme vybrali dva zástupce oblíbené značky. HP ProBook 4720s a HP Pavilion dv7. Na první pohled by nezkušený zájemce mohl váhat a byl by spíše zmatený, proč jsou v nabídce dva shodné stroje a zřejmě by vybíral jen podle vzhledu. Nejen pod pláštěm obou strojů ale nalezneme několik známek různého zacílení téměř shodného produktu.

Design známý, ale stále dobrý

V obou případech se jedná o krásně zpracovaná těla, která mají rozdílný design. Nejde o nový styl, oba již známe z minulosti jak v této velikosti, tak s nejběžnější patnáctkou či sympaticky přenosnou třináctkou. Tu dokonce před zhruba rokem v řadě ProBook testoval Petr Broža. V obou případech zaslouží zpracování jedničku, vše výborně lícuje, materiály působí solidně, obzvlášť u Pavilionu máte dojem dražšího stroje.

hp pavilion probook 05 hp pavilion probook 06 hp pavilion probook 07 hp pavilion probook 08

U modelu ProBook by však byla jednička s mínusem. Důvodem je plast rámu displeje a pruhu klávesnice. Je to materiál s vysokou tendencí nabíjení statickou elektřinou. Hádejte, co budete každou chvíli dělat?? Přesně tak, hadřík na utírání jemného prachu bude dobré nezapomínat doma a pro jistotu mít ještě jeden záložní v brašně. Potíž je, že i tento jemný prach působí jako brusná pasta a po čase se na povrchu těchto dílů objeví vlásečnicové rýhy a povrch se během krátké doby promění z lesklého na matný.

HP ProBook je elegán každým coulem a jeho čisté, ostře řezané rysy budou vyhovovat spíše estétům v bílých límečcích. Jeho Intel je zhruba o 10 % silnější než procesor bratra (protivníka?). Je to model Core i3-370M a běží na frekvenci 2,4 GHz. A protože u řady procesorů Core i3 nenalezneme Turbo Boost, vyšší frekvence se od něj nedočkáme. Grafická karta ATi Mobility Radeon HD5470 s 512MB vlastní paměti i přes to, že procesor i3 disponuje integrovanou grafickou kartu Intel HD, neumožňuje u tohoto modelu jejich přepínání. Operační paměť 3 GB (1333 MHz) je rozšiřitelná až na 8 GB. ProBook je vybaven rychlým diskem, s kapacitou 320 GB.

hp pavilion probook 09 hp pavilion probook 10 hp pavilion probook 11 hp pavilion probook 12

Naproti tomu HP Pavilion dv7 je vybaven tělem svěžího designu vyrobeným z hnědého kovu s plastickým vzorem. Ten se může usídlit na stole jak běžného uživatele, tak i studenta. I jej pohání procesor Intel Core i3, tentokrát však nižší model 350M s frekvencí 2,26 GHz. Shodná grafická karta ATi Mobility Radeon HD5470 se shodnou vlastní pamětí poskytne logicky shodný výkon, grafické řešení obecně však může nabídnout možnost přepínání mezi kartou ATi a integrovaným grafickým čipem Intel HD. Jeho operační paměť je 4 GB (1066 MHz) a lze ji také rozšířit až na 8 GB ve dvou slotech. Pavilion jako multimediální stroj dostal do vínku větší kapacitu pevného disku. Jeho 7200 otáčkové plotny pojmou až 500 GB dat.

Oba stroje mají DVD vypalovačku SuperMulti, ta u Pavilionu je doplněna funkcí LightScribe, díky které si budete moci vytvořit popis skladeb nebo dekorativní prvek na disku pomocí vypalovací mechaniky.

hp pavilion probook 13 hp pavilion probook 14 hp pavilion probook 15 hp pavilion probook 16

hp pavilion probook 17 hp pavilion probook 18 hp pavilion probook 19 hp pavilion probook 20

Displej, trocha zmatku, velký touchpad

Full HD nečekejte

Oba modely mají shodnou velikost displeje a to 17,3". I zde je však podstatný rozdíl. Probook, u kterého se předpokládá, že se bude častěji stěhovat, je osazen displejem s matným povrchem. U Pavilionu je (dnes) klasicky lesklý displej. To zase odpovídá jeho multimediálnímu zaměření. Lesklé displeje se lépe podanou černou barvou podporují vyšší kontrast. Hodí se tak proto pro sledování filmů či prohlížení fotografií. V každém případě je rozlišení 1600 × 900 obrazových bodů přijatelné.

Zde se nemohu zbavit dojmu, že to u HP trochu popletli. Ne tak ani kvůli displejům, ale z pohledu grafik. Možnost přepínání mezi dedikovanou a integrovanou grafikou je očekáváno spíše u modelů, které budou více cestovat. To bych viděl spíše na ProBook, například i pro jeho nižší hmotnost. Samozřejmě, sedmnáctky nikdy nebudou notebooky, které majitel nepustí z ruky, ale pokud některý z této dvojice má více šancí na cestování, viděl bych to právě na Probook 4720s.

hp pavilion probook 21 hp pavilion probook 22 hp pavilion probook 23 hp pavilion probook 24

Podobnou výtku zaslouží i snímač otisků prstů. Čekali byste jej spíše u notebooku určeného pro firemní práci, data, zkrátka citlivé informace? Ano? Já také. Ale ouha, u "firemního" ProBooku ho nenaleznete, ale u multimediálního Pavilionu ano. Nerozumím tomu. Neříkám, ať není u Pavilionu, ale proč proboha chybí u ProBooku?

Model ProBook 4720s je vybaven jiným bezpečnostním prvkem. Je jím technologie rozpoznávání obličeje majitele. Na při spuštění tohoto systému necháte web kameru sejmout svůj obličej (doporučuji běžné osvětlení, tedy ideálně úroveň normálně osvětleného pokoje, aby si systém zapamatoval podobu, podle které bude nejčastěji rozpoznávat svého majitele), po potvrzení se podoba zapíše a při dalším přihlášením touto cestou stačí jen přiblížit obličej ke kameře na podobnou vzdálenost jako při zadávání podoby a během pár vteřin vás systém identifikuje a vpustí dovnitř.

hp pavilion probook 25 hp pavilion probook 26 hp pavilion probook 27 hp pavilion probook 28

Při zásadní změně podoby, což se bude hlavně týkat mužů, kteří si nechají narůst knír nebo plnovous či bradku nebo naopak tento porost shodí, bude vhodné myslet na včasné nové zadání podoby. Oba notebooky mají ve výbavě 2 Mpx web kameru, u modelu ProBook je doplněna zdvojeným mikrofonem.

Hurá, velký touchpad

Shodnou novostí, kterou byly obdařeny oba stroje, jsou touchpady. Jsou podobně konstruovány jako u notebooků Apple. Tedy prstem můžete pohybovat po celé ploše a to i ve spodní části, kde jsou linkami naznačeny dvě plochy, zastupující klasická tlačítka. Potvrzovat výběr můžete po celé ploše touchpadu. Jen, Apple to má propracované o chlup lépe.

hp pavilion probook 29 hp pavilion probook 30 hp pavilion probook 31 hp pavilion probook 32

U notebooků HP musíte dbát na pár drobností, aby touchpad pracoval tak jak má. Potvrzení mechanickým stisknutím touchpadu je o něco tužší, a pokud chcete posunout okno a používáte jeden prst pro chycení okna a druhý pro posuv samotný, z počátku budete s touchpadem bojovat. Ovládání touchpadu je ale jen věcí nových návyků a po krátkém čase rozdíl nevnímáte a budete si užívat konečně větší plochy touchpadu a dobré reaktivní době citlivé vrstvy.

hp pavilion probook 33 hp pavilion probook 34 hp pavilion probook 35 hp pavilion probook 36

hp pavilion probook 37 hp pavilion probook 38 hp pavilion probook 39 hp pavilion probook 40

Klávesnice, výkon, vyhlášení vítězů

Rozlehlá klávesnice

Klávesnice je u obou strojů nachlup totožná. Rozlehá vrchní deska díky úhlopříčce displeje umožňuje bezproblémové rozložení všech kláves a výrazného oddělení kurzorových šipek i numerického bloku. Chicklet klávesnice je velmi dobře zvládnutá a i po mechanické stránce není co vytknout. Hluk při psaní patří mezi tišší, ale zcela bezhlučný není. Popravdě, jediná bezhlučná klávesnice, na kterou si matně vzpomínám, byla gumová klávesnice prehistorického 8bitového počítače ZX Spectrum.

Po zvukové stránce nezarmoutí ani jeden stroj. ProBook je ozvučen dvojicí slušných reproduktorů. Ty mají dostatečný výkon pro dokreslení pracovního nasazení hudbou v pozadí nebo k relaxačnímu zhlédnutí filmu. Zkreslení se dočkáte až při maximální hlasitosti, při nižších úrovních reproduktorky zvládnou i rozumnou úpravu pomocí ekvalizéru.

Pavilion je na tom lépe. Dvojice reproduktorů Altec Lansing je posílena subwooferem na spodní straně těla. Toto doplnění na nižších kmitočtech je znát už při běžných hlasitostech a při použití egalizace získáte příjemný, vyvážený zvuk.

hp pavilion probook 41 hp pavilion probook 42 hp pavilion probook 43 hp pavilion probook 44 hp pavilion probook 45

Výkonem nezaskočí

Výkonnostně jsou oba stroje díky téměř shodné konfiguraci porovnatelné. Pro kancelářské účely u modelu ProBook i pro multimediální zaměření Pavilionu je konfigurace naprosto dostačující. U her jsou výkony solidní, s nízkými i středními detaily si zahrajete i poměrně nové hry. Co se týká aplikací využívající procesor, je zde znát nepatrně vyšší výkon u ProBooku, nicméně rozdíl je zanedbatelný a u většiny kancelářských aplikací nepocítíte rozdíl.

U takto velkých strojů nikdy nebyla výdrž na prvním místě, ale zde se oba notebooky drží ve vrchní třetině srovnatelných strojů a téměř 4 hodiny provozu při přehrávání videa u modelu Probook 4720s pouze s nesdílenou grafickou kartou patří mezi velmi dobré výsledky (samozřejmě v rámci sedmnáctipalcových notebooků).

hp pavilion probook 46 hp pavilion probook 47 hp pavilion probook 48 hp pavilion probook 49 hp pavilion probook 50

Bratrský souboj

Bratrský souboj se nekoná. Dalo by se dokonce říci, že z pohledu teamu HP jde o velmi dobrou spolupráci. Vývojářům z HP se až na pár drobností v podobě čtečky otisků či nepřepínatelných grafik u ProBooku podařilo z jedné hromádky součástek vytvořit stroje, které se nejen že navzájem nevytlačují, ale naopak dobře doplňují. Vítěz se tedy nakonec vyhlašovat nebude. Vítěz by měl být uživatel, který si vybere přesně podle svých požadavků.

Pavilion je již od pohledu domácký typ, který by měl uspokojit širokými schopnostmi a za příjemnou cenu lehce nad dvacet tisíc korun se mu to daří. Stejně tak ProBooku nechybí nic podstatného pro prácí v kanceláři s občasným přesunem na prezentaci. Pokud tedy hledáte velký notebook v částce kolem dvaceti tisíc, tyto dva HP stroje by mohli být dobrými kandidáty.

hp pavilion probook 51 hp pavilion probook 52 hp pavilion probook 53 hp pavilion probook 54

Kompletní fotogalerie

Kompletní fotogalerie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Specifikace a parametry, výsledky benchmarků a testů výdrže

Specifikace a parametry, výsledky benchmarků a testů výdrže

 

 

HP ProBook 4720s a Pavilion dv7 17,3"

Cena

4720s/dv7 19 190/20 490 Kč s DPH

Zapůjčil

HP CZ, www.hp.cz

 

KL24

Specifikace

Procesor

4720s/dv7 Intel Core i3 350M 2,26/370M 2,40 GHz

Operační paměť (vestavěná)

4720s/dv7 3/4 GB (DDR3)

Operační paměť (rozšiřitelná do)

8 GB

Pevný disk (velikost)

4720s/dv7 320/500 GB

Pevný disk (rychlost)

7200 otáček/min.

Pevný disk (typ připojení)

SATA

Optická mechanika (typ)

DVD+/-RW DL Multi, dv7 LightScribe

Optická mechanika (rychlost)

n/a

Velikost displeje (palců)

17,3

Rozlišení displeje

1600 × 900

Grafická karta

4720s/dv7 ATi HD5470/Intel HD + ATi HD5470

Grafická paměť

512 MB

Wi-Fi

a/b/g/n

Bluetooth

2.1+EBD

Mobilní komunikace

n/a

Operační systém

Microsoft Windows 7 Home Premium 64bit

Porty (s výjimkou USB)

D-Sub, HDMI, ethernet, RJ-45, audio, ExpressCard 34(4720s)

Počet USB portů

4720s/dv7 3/4 USB 2.0

Slot pro karty

Čtečka paměťových karet 5v1

Rozměry

4720s/dv7 410 × 266 × 28,2/415 × 274 × 37 mm

Hmotnost

4720s/dv7 3/3,6 kg

 

Výsledky testů 4720s/dv7 

3DMark01 (body)

22 010/21 689

3DMark03 (body)

10 041 (CPU 1 564)/10 078 (CPU 1 449)

3DMark05 (body)

6 775 (CPU 13 272)/6 769 (CPU 12 216)

3DMark06 (body)

4 241 (CPU 2 575)/4 204 (CPU 2 384)

3DMark Vantage (body)

Chyba v průběhu/P1302, CPU 6 544, GPU 1027

PCMark05 (body)

Test proběhl bez výsledků

PCMark Vantage (body)

Chyba v průběhu/5 102; Mem 3 383; TV & Mov 3 565; Gaming 3 637; Music 5 102; Communication 4 080; Productivity 4 251; HDD 4, 133

HDTune (MB/s; ms)

56,6 MB/s,  17 s/83,1 MB/s, 16,9 s

/SiSoft Sandra 2010

n/a

CrystalDisk Mark 3

Seq: 61,38/60,15 MS/s/Seq: 102,1/101,9 MS/s

Devil May Cry 4

57,93 / 48,91 / 59,66 / 49,45 fps/56,50 / 48,30 / 56,90 / 47,27 fps

Cinebench R11.5

OpenGL 12,10 fps, CPU 1,92 (1C 0,79) pts/OpenGL 10,38 fps, CPU 1,83 (1C 0,73) pts

x264 BenchMark HD v3.0

39,78/11,05 fps/37,47/10,36 fps

Divx Converter

39,42 hod./41:03 hod.

Windows 7 Experience Index

CPU: -; Paměť: -; Grafika Aero: -; Herní grafika: -; HDD: -

Výdrž web* (čas)

2:14 hod./2:29 hod.

Výdrž kancelář** (čas)

4:24 hod./4:45 hod.

Výdrž multimédia*** (čas)

3:27 hod./3:26 hod.

Poznámka:  * prohlížení webu přes Wi-Fi, poloviční jas displeje; ** kancelářská práce, poloviční jas displeje, vypnuto Wi-Fi i Bluetooth; *** Přehrávání filmu v DivX, SD rozlišení, Wi-Fi aktivní

Byl pro vás článek přínosný?