Hlavní navigace

HP prý chystá tablety s Androidem a možná i nějaký smartphone

14. 2. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Magazín Read Write má z tajných zdrojů informaci, že v HP chystají mobilní zařízení s Androidem. Jako první by měl vyjít tablet s Tegrou 4, na kterém pracují od listopadu, a firma také hledá, jak se vrátit na trh s chytrými telefony. Tajné zdroje The Verge zprávu potvrzují a dodávají, že šéfka HP Meg Whitmanová dříve uvedla, že pro letošek žádný smartphone nechystají. Tablet by ale letos mohl přijít.

  
Přijde nový HP TouchPad s Androidem? foto: HP

Jsou to dost překvapivé informace. HP se prodejích dařilo, jen když se párovalo s Microsoftem. Dříve firma patřila mezi největší výrobce zařízení se systémem Windows Mobile a díky desktopovým Windows se stala také nejsilnějším producentem počítačů.

Výrazněji promluvit do mobilního světa se firma pokusila v roce 2010, kdy za 1,2 miliardy koupila oslabující Palm. Pod novým majitelem vznikla řada zajímavých produktů, ale o telefony Pre 3 a Veer nebyl zájem a tablet HP TouchPad se rozšířil až díky masivnímu výprodeji. Firma se nakonec i díky dalším neúspěšným akvizicím dostala do krize, která měla vyústit v konec výroby počítačů, resp. jejich přesunutí do nové firmy. Nakonec z toho kvůli nevoli veřejnosti sešlo. HP ale definitivně pohřbilo nadějný systém webOS a vydalo jej jako open source.

 

Osobně věřím, že HP ještě má s androidovým tabletem šanci. Trh stále není plně nasycen a firma jej může dobře prodávat do podniků spolu se svými službami. To u smartphonů jsou už karty rozdány a asijským výrobcům bude americká firma těžko vzdorovat.

KL24

Z potenciálního přechodu HP na Android bude těžit hlavně Google. Je takovým Microsoftem mobilního světa. Na své straně by už měl hlavní výrobce počítačů: HP, Lenovo, Acer, Asus, Samsung nebo Toshibu. Odolává jen Dell, který lehce koketoval se smartphony s Windows Phone 7, a který u tabletů vsadil na Windows 8.

Zdroj: Read Write, The Verge

Byl pro vás článek přínosný?