Hlavní navigace

HP se přetahuje s Dellem o akvizici 3Par, v sázce jsou miliardy

25. 8. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Největší výrobce počítačů na světě – Hewlett-Packard – o třetinu zvýšil nabídku na odkoupení společnosti 3Par. Před týdnem už přitom bylo téměř jisté, že ji převezme Dell, neboť se dohodly rady obou firem. Dell dal na stůl 18 dolarů za akcii, dohromady asi 1,15 miliardy amerických dolarů. HP kontruje nabídkou 24 dolarů za akcii, 1,6 miliardy celkem. Přitom HP už měl o 3Par zájem dříve, ale společnost si vybrala Dell z důvodu lepších podmínek.

Pokud by ji koupil Dell, firma by měla zůstat samostatná s většinovým podílem kupujícího. HP by naproti tomu převzal a integroval celou společnost pod svá křídla, značka 3Par by zanikla. Jenže o třetinu vyšší nabídka možná rozhodnutí 3Par ještě zvrátí. Už tak se pohybuje na neskutečných číslech, protože reálná hodnota akcií firmy byla před nabídkami necelých 10 dolarů, HP by zaplatil více než dvojnásobek.

Můžeme jen spekulovat, jestli má HP o firmu provozující datová a virtualizační centra takový zájem, nebo jen nechce dovolit Dellu výrazněji vstoupit do enterprise sféry. Ale třeba ještě Michael Dell přihodí pár dolarů navíc.

Zdroj: HP, Reuters

Byl pro vás článek přínosný?