Hlavní navigace

HP se prý rozdělí na dvě společnosti. Jedna bude dělat PC a tiskárny, druhá enterprise

6. 10. 2014

Sdílet

 Autor: Redakce

Podle zahraničních listů Wall Street Journal a Recode se prý HP vrací ke starému plánu rozdělení společnosti na dvě části. Jedna by nadále vyráběla a prodávala osobní počítače a tiskárny, druhá by vyvíjela hardware, software a služby pro sféru enterprise.

V srpnu roku 2011 firma oznámila, že mizí z tabletů a smartphonů a hodlá zahodit vyvíjenou platformu webOS od Palmu. Druhým bodem mělo být odštěpení divize výroby PC, kterou by mohl koupit jiný výrobce, zatímco HP by si ponechalo služby a tiskárny. HP bylo tehdy v pozici nejsilnějšího výrobce osobních počítačů, takže tento krok vypadal nesmyslně. Nakonec také stál hlavu tehdejšího CEO Léa Apothekera, kterého vystřídala Meg Whitman.

 

Ta ale nedokázala pod svým vedením PC divizi udržet na vrcholu. Co do prodejů je už HP tržní dvojkou, před dvěma lety jej přeskočilo čínské Lenovo. Trh s PC obecně upadá, klesají v němu tržby i marže výrobců. Pro HP je prý mnohem lukrativnější byznys s tiskárnami, proto prý HP poměry ve firmě znovu přeuspořádá.

Meg Whitman by měla vést odštěpenou část enterprise, výkonným ředitelem části, pod níž budou spadat tiskárny a PC, bude Dion Weisler. Společnost prý tento krok oznámí během dneška.

Zdroj: Recode