Hlavní navigace

HP uvedlo highendové NVMe SSD pro pracovní stanice. Na bázi Samsungu SM951

15. 4. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Tento týden probíhá v Las Vegas výstava NAB, zabývající se audiovizuální technikou zejména s ohledem na televizní průmysl. Jelikož ale také pracovní stanice sloužící pro práci s videem potřebují úložiště, bylo zde představeno také jedno nové SSD, a to trochu překvapivě od firmy HP. Ta v Las Vegas však odhalila počin nazvaný Z Turbo Drive G2, což je SSD do slotu PCI Express 3.0 ×4, určené primárně pro pracovní stanice HP.

HP se samozřejmě nevrhlo na plnohodnotnou výrobu SSD. Tato karty je vlastně něco mezi „rebrandovaným“ diskem a desktopovým adaptérem na slot M.2. Na nízkoprofilové kartě je totiž právě ve slotu M.2 osazeno SSD od Samsungu, a to jeho nejrychlejší typ SM951. Tato kombinace sice na první pohled vypadá poněkud lacině, podle testů ale SM951 může soutěžit i s takovými váhami, jako je SSD 750 od Intelu s mnohem vyšší spotřebou a hardwarovou komplexitou. Nenabízí sice tak robustní výkon pod velkou zátěží, například podle recenze na AnandTechu s ním ale dokáže vcelku držet krok.

HP karty osazuje buď 256GB, nebo 512GB modulem SM951 a zajímavé je, že jde o variantu disku používající režim NVM Express (či NVMe), navržený speciálně pro nevolatilní paměti. Díky tomu mají ještě vyšší výkon, než jaký u nich Samsung původně uváděl. Zatímco maximální přenosové rychlosti v sekvenčním přístupu se nezměnily – disk může číst rychlostí až 2150 MB/s a zapisovat 1550 MB/s – značně stouply hodnoty IOPS v náhodném přístupu. Přes NVMe dokáže Z Turbo Drive G2 vyvinout výkon až 300 000 IOPS v náhodném čtení a 100 000 IOPS v zápise (pokud si vzpomínáte, tak v době CES byla pro disk uváděna čísla 130 000 a 85 000 IOPS, což byly nejspíše údaje pro režim AHCI).

NVMe disk HP Z Turbo Drive G2
NVMe disk HP Z Turbo Drive G2

Modul SM951 je založen na paměti MLC, nejde tedy o disk s TLC jako například SSD 840 Evo nebo 850 Evo. Nicméně výdrž není garantována tak vysoko, jako disků z ranku enterprise – u 512GB verze je záruka na 292 TB celkových zápisů, u modelu s 256 GB pak jen 146 TB. Jako obvykle lze ale asi čekat, že disky přežijí o dost víc.

HP je v případě tohoto úložiště tak trochu v roli lepiče nálepek, takže bychom asi normálně řekli, že je lepší si pořídit SM951 rovnou od Samsungu. Potíž je v tom, že výrobce jej zdá se prakticky vůbec neprodává na volném trhu, ale jen velkým odběratelům. Je možné, že se na trh nakonec bude dostávat hlavně skrze takovéto počiny různých dalších firem. Navíc to vypadá, že ty moduly, které se do volného prodeje dostaly, nepodporují protokol NVMe, ale jen klasické (a pomalé) AHCI. Verze na bázi NVM Express použitá v kartě od HP možná nebude široce dostupná, nebo se na trh dostane až později.

 

KL24

Karta Z Turbo Drive G2 bohužel od HP dostala poměrně vysokou cenovku: za 256GB verzi zaplatíte 399 USD (po našem přes dvanáct tisíc korun) a za 512GB model pak 699 USD (skoro dvadvacet tisíc). V tomto případě tedy bude asi lepší si nechat zajít chuť, pokud by se ale SM951 začal prodávat i v levnějších alternativách, asi by se stal hodně zajímavou alternativou highendových 2,5" SSD (to je ale i zmíněný Intel SSD 750). Pokud nicméně provozujete značkovou pracovní stanici HP, pak by pro vás mohla být důležitá oficiální podpora, kterou pro Z Turbo Drive G2 mají systémy Z440, Z640 a Z840.

Zdroje: The Tech Report, HP

Byl pro vás článek přínosný?