Hlavní navigace

Hry se značkou Xbox hromadně mizí z Windows (Phone). Co se děje?

10. 7. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Netušíme, jestli bude Microsoft někdy skutečně více podporovat hraní na Windows, ale zatím tomu úplně nevěříme. Když už najal člověka, který prakticky vybudoval Steam, tak tento pán společnost po několika měsících tiše opustil. Řeči o podpoře Windows jsme už slyšeli několikrát a nikdy z toho nic nebylo.

Aby toho nebylo málo, z Windows Store a Windows Phone Store se vytratilo několik větších titulů. V kolonce Vydavatel byste našli Microsoft. Podle Windows Phone Central vyhlíží seznam chybějících her následovně:

  • Carcassonne (Windows Phone 7 a 8)
  • Crash Course Go (Windows 8 a Xbox 360)
  • Disney The Little Mermaid: Undersea Treasures! (Windows 8)
  • Gunpowder (Windows 8)
  • The Gunstringer: Dead Man Running (Windows 8)
  • The Harvest (Windows 8 a Steam. Verze pro Windows Phone zatím zůstává v obchodě, ale pouze pro telefony s Windows Phone 7.)
  • Rocket Riot (Windows Phone a Windows 8)
  • Royal Envoy 2 (Windows 8)
  • Team Crossword (Windows 8)
  • Zombies!!! (Windows 8. Verze pro Windows Phone se v obchodě objevila znovu, ale tentokrát bez funkcí typických pro Xbox.)

V závorce je uvedeno, pro které platformy již titul není dostupný. V blízké budoucnosti se dost možná z katalogu odeberou na věčnost ještě Doodle God a Hydro Thunder Hurricane. Loni na podzim z katalogu zmizely i hry pro Windows Phone 7, které byly postavené na modelu mikrotransakcí. Co to vypovídá o situaci?

Na pohled to, že Microsoft na hráče na svých mobilních platformách zanevřel. Připočítejte k tomu nedostatek nových titulů (pod značkou Xbox) a máte jasno. Pánové z Windows Phone Central komunikovali s herními vývojáři a z odpovědí vyplývá, že sporem je vlastnictví. Microsoft už nechce sám vydávat tituly, které nevlastní.

 

Původní vývojáři a vlastníci značek dostali možnost vrátit hry do katalogů, tentokrát pod vlastní záštitou a bez funkcí Xbox. K nim patří třeba trofeje. Někteří se zastávají Microsoftu a jeho pokusu motivovat vývojáře k tomu, aby se o hry sami starali, jiní mu stažení vyčítají. Pokud jste si hru koupili, budete muset znovu.

KL24

V obchodě se fakticky nachází jiná verze než do té doby. Z odpovědí nicméně převládá nadšení nad tím, že týmy budou mít aktualizace her pod kontrolou. Vrátily se již Zombies!!!, čekat můžete nejméně ještě Rocket Riot, Carcassonne a Harvest. Jak jste asi z krátkého výčtu pochopili, hodně her se do Windows (Phone) Store zřejmě nikdy nevrátí.

Zdroj: Windows Phone Central

Byl pro vás článek přínosný?