Hlavní navigace

HTC Desire HD a Desire Z: noví vládci Androidu (+ živé fotky z Londýna)

16. 9. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Lepší Androidy nenajdete

Tento týden se v Londýně pořádaly dvě důležité mobilní konference: Nokia World (o tom zítra) a novinky prezentoval také HTC, o který si povíme dnes. Proslýchalo se, že by HTC mohl připravit až 15 nových telefonů. Nakonec se tak nestalo, protože tchajwanský výrobce neodhalil smartphony s Windows Phone 7. Vystačit si musíme s novými Androidy. Ale vskutku královskými, ukázal totiž nástupce/pokračovatele řady Desire.

Ten v současnosti stále platí za hlavně trumf HTC společně s modelem EVO 4G pro americké sítě.

HTC Desire HD

I v našich sítích se budeme potkávat s 4,3" Androidem (2.2 Froyo), vzhledem i tělem připomíná právě americký model EVO 4G nebo HD2 s Windows Mobile. Rozdílů je však spousta, nejen v hardwaru, ale také softwaru.

Desire HD umí, na co si vzpomenete (viz tabulka dole). Oproti Desire se zvětšil displej, ale rozlišení 480 × 800 px zůstalo. Nedostatek AMOLED panelů Samsungu způsobil výměnu za Super LCD už v dalších dodávkách prvního Desire. Desire HD dostane obyčejné LCD, verzi Super si odneslo Zetko.

Čipová sada doznala většího upgradu, přichází Snapgradon druhé generace. Stále se jedná o architekturu ARM Cortex-A8, ale přešel na 45nm výrobní proces (možná nižší spotřeba) a má nové grafické jádro Adreno 205 (teoreticky čtyřnásobný výkon oproti Adrenu 200, akcelerovaný Flash atd., více zde). Operační paměť je rekordní, Desire HD dostal 768 MB RAM. Zvětšila se rovněž vnitřní paměť, z 512 MB na 1535 MB. Nechybí slot pro microSDHC karty.

HTC Desire HDHTC Desire HD, zdroj: Tisková zpráva

Zadní strana se chlubí foťákem s 8MPx rozlišením, duálními LEDkami a záznamem videa v 720p (to nakonec dostal v nic moc kvalitě i Desire s firmwarem pro Froyo). Tělo je vyrobeno z jednoho kusu hliníku, zadní stranu ale narušuje vystouplá čočka kamery. Škoda, že se jí nepodařilo lépe integrovat. A proč u skoro-foťáku zase chybí boční tlačítko spouště?

HTC by měl dostat kvalitní zvuk, výrobce se chlubí licencí Dolby Mobile SRS.

HTC Desire Z

Desire Z je dvojčetem nedávno představeného modelu G2, který pod svou značkou prodává americký T-Mobile. Představte si původní Desire s novějšími vnitřnostmi a výsuvnou QWERTY klávesnicí. Zetko tak zachovává 3,7" displej (kapacitní, s multitouch, SLCD).

Snapgradon je taky nový, i když se jedná o pomaleji taktovaný model (800 MHz). HTC použil 512 MB RAM a 1,5 GB vnitřní paměti rozšiřitelné o microSDHC kartu.

HTC Desire ZHTC Desire Z, zdroj: Tisková zpráva

QWERTY klávesnice má čtyři řady kláves, překvapivě ani příliš nezvětšuje tloušťku telefonu, i když hmotnost 180 gramů už je na hranici s cihlou. Fotoaparát už není tolik vystouplý jako u Desire HD, ale také slevil na rozlišení (5 Mpx) a má jen jednu přisvětlovací diodu. Samozřejmostí je automatické zaostřování a geotagging.

Tělo je rovněž z hliníku.

  Desire Desire HD Desire Z
Rozměry 119 × 60 × 12 mm 123 × 68 × 12 mm 119 × 60 × 14 mm
Hmotnost 135 g 164 g 180 g
Displej 3,7", SLCD (AMOLED) kapacitní, WVGA 4,3", LCD kapacitní WVGA 3,7", SLCD kapacitní, WVGA
Procesor 1 GHz (Qualcomm QSD8250) 1 GHz (Qualcomm QSD8255) 800 MHz (Qualcomm MSM7230)
RAM 576 MB 768 MB 512 MB
Paměť 512 MB + microSDHC 1,5 GB + microSDHC 1,5 GB + microSDHC
Fotoaparát 5 Mpx, LED, 480p video (720p s Froyo) 8 Mpx, 2× LED, 720p video 5 Mpx, LED, 720p video
Wi-Fi 802.11b/g 802.11b/g/n 802.11b/g/n
Akumulátor 1400 mAh 1230 mAh 1300 mAh

HTC Locations a nový Sense a mobilní cloud computing!

Abych se neopakoval, ve stručnosti zmíním, které vlastnosti mají obě novinky shodné a v čem se ještě liší od starého Desire.

Síťová konektivita je na jedničku. S quad-band GSM a dvěma pásmy UMTS se neztratíte. Co do takových funcí, nechybí EDGE, HSPA (rychlý upload i download v rámci 3G sítí). Bluetooth zůstává ve verzi 2.1, A-GPS je samozřejmostí. Co už tak běžné není, je podpora rychlejší Wi-Fi 802.11n. Oba nové modely se k PC/nabíječce připojují konektorem microUSB, pro sluchátka je připraven 3,5mm jack.

A co víc, obě novinky podporují bezdrátové streamování videa díky certifikaci DLNA. Zároveň s vydáním telefonů se na trhu objeví také přijímač signálu s HDMI, který jen připojíte k televizi a můžete sledovat streamovaný obsah z Desire HD/Z v rozlišení 720p. Wow. Některé televizory si ale poradí s DLNA přímo.

Nezapomnělo se ani na FM rádio, akcelerometr, senzor proximity a elektronický kompas. Přední ovládací tlačítka jsou senzorová, Zetko má ještě dotykový trackpad. HTC slibuje rychlejší start zařízení. Oba mají už standardně nainstalován Android 2.2 Froyo.

Dostanou ovšem novou nadstavbu HTC Sense. Co to znamená? Na papíru zase o něco intuitivnější ovládání, lepší možnosti sdílení a integrace s internetem. Důležitější je však čtečka e-knih a jejich nákup v obchodním systému Kobo (to se nás zřejmě týkat nebude). Ale hlavně je to funkce HTC Locations – mapové podklady přímo v telefonu. Nemusí se platit za přenesená data, která ani ne vždy jsou k dispozici. Mapy se natáčejí podle kompasu i akcelerometru, funguje zde turn-by-turn navigace. Co víc si přát? Snad jen dobré pokrytí naší vlasti.

HTCSense.com – správa telefonu na dálku

Největší peckou ale bude nová webová služba, díky které bude možné vzdáleně spravovat telefon. Dle očekávání nabídne archivaci a zálohování kontaktů, zpráv, výpisu volání nebo historii prohlížeče. Ale co byste nečekali, je např. prozvonění telefonu, který nemůžete najít. Nebo sledování ukradeného mobilu na mapě a jeho dálkové zablokování. Nechali jste telefon doma? Přesměrujte SMS a hovory na jiné číslo. Z portálu se budou stahovat také tapety, melodie nebo třeba widgety na plochu. To zní naprosto úžasně!

Oba modely se na trh dostanou v průběhu října a listopadu, Desire Z za 13 000 Kč, Desire HD bude stát okolo 14 500 Kč.

Doporučuji zhlédnout oficiální video k HTC Desire HD na YouTube. Už se těšíte? V další kapitole najdete naše exkluzivní fotografie z HTC Event, na které byl ve středu kolega Honza Čarek (Extra PC).

MMF24

Exkluzivně z HTC Event v Londýně (fotogalerie)

Exkluzivně z HTC Event v Londýně (fotogalerie)