Hlavní navigace

HTC nedostane licenci na Windows RT. Čím výrobce naštval Microsoft?

7. 6. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Až vyjdou první tablety s operačním systémem Windows RT (tak se budou jmenovat Windows 8 pro ARM), firma HTC u toho bude chybět. HTC, které se pohybuje v pětici největších výrobců chytrých telefonů, podle agentury Bloomberg nedostalo od Microsoft na nový operační systém licenci; přesněji řečeno, Microsoft HTC z okruhu vyvolených výrobců nevybíravě vyloučil.

„Oficiálním“ důvodem má být skutečnost, že HTC nemá v segmentu tabletů dostatečné zkušenosti a dostatečně velké prodeje. Svůj první tablet, model jménem Flyer, představilo HTC přibližně před rokem a relativně drahé zařízení se prý příliš dobře neprodává.

HTC Flyer

Neoficiálně se spekuluje, že HTC si studenou sprchu od Microsoftu vysloužila kvůli touze upravit uživatelské rozhraní systému. Tak jako všechny androidí telefony od HTC mají nadstavbu Sense UI, která zařízení odlišuje od konkurence (a konkurence má analogicky své nadstavby, např. Samsung TouchWiz nebo Motorola Motoblur), HTC prý chtělo, aby se jeho věrní zákazníci rychle zorientovali i ve vzhledu a ovládání tabletu s Windows RT.

Microsoft ale žádné takové „každý pes, jiná ves“ nehodlá připustit a to je údajně jablkem sváru. Jak by to také vypadalo, kdyby si Dell, HP a další upravovali počítačový operační systém Windows k obrazu svému? Vypadalo by to zřejmě jako desítky distribucí Linuxu, nebo jako situace na Androidu. Microsoft chce naopak jednotné uživatelské rozhraní Metro na desktopech i mobilních zařízeních. Nokia si u Windows Phone 7.5 přebarvila dlaždice na sytější odstín modré a změnila písmo. To bude zřejmě všechno, co Microsoft výrobcům dovolí.

 

Pozoruhodné je, že rozhádané společnosti si ještě před pár lety užívaly symbiotického vztahu. Microsoft spolupracoval s HTC ještě v době, kdy byla firma pouze dodavatelem ODM a její přístroje se prodávaly pod jinými značkami. HTC bylo vždy prvním, kdo měl telefony s nejnovější verzí Windows Mobile, a i díky HTC si tento systém vybudoval své pozice.

MMF24

Starší zvěsti tvrdí, že Windows RT, která by měla být vydána před Vánoci, budou zpočátku k mání jen na pěti zařízeních. Mezi společnostmi, které dostaly přednost před HTC, nechybí Asus nebo Toshiba. Je možné, že HTC bude umožněno vydat tablet s Windows RT ve druhé vlně. Zdali ale Microsoft svolí i k modifikaci uživatelského rozhraní, to se teprve uvidí.

Zdroj: Bloomberg | bit-tech.net