Hlavní navigace

HTC One (M8) byl odstraněn z 3DMarku – používá dobře ukryté nefér optimalizace

3. 4. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Výkon mobilních telefonů je posledních několik let stále více sledovaným parametrem a jedná se z velké části i o důležitý aspekt při rozhodování o nákupu nového zařízení. Proto jistě nikoho až tak nepřekvapí, když se i u této platformy začínají objevovat drobné „optimalizace“ a „způsoby“, jak výsledky testů posunout k lepším hodnotám.

A právě takto postupovala společnost HTC při sestavení své nové vlajkové lodi v podobě HTC One (M8). Jak jistě víte, tento čtyřjádrový telefon s frekvencí 2,3 GHz má velké předpoklady zamíchat předními pozicemi v mnoha testech – nejen ve zmíněném 3DMarku.

 

Podíváme-li se ale na tabulku výsledků, zjistíme, že se tento telefon nachází až na samotném konci a není tomu jen tak. 3DMark slibuje uveřejňovat pouze výsledky telefonů, jež jsou běžně dostupné na trhu a prošly běžnými recenzemi a naopak přístroje, jež nesplňují tyto běžné podmínky, pak logicky ze seznamu vyřazují.

Konkrétně One M8 nesplnil jednu ze základních specifikací objektivního testování.  Platforma, na níž je test spouštěn, nesmí rozpoznávat běh této aplikace a jakýmkoliv způsobem manipulovat s měřenými daty.

 HTC One odstraněn z 3DMark

Podíváte-li se na graf, vidíte jasný nárůst frekvence jádra procesoru při spuštění veřejně dostupné verze 3DMark ve srovnání se spuštěním přejmenované (jinak nemodifikované) verze. Jak sami vidíte, červená linka prezentující veřejnou verzi 3DMark je o 15 % výše než linka modrá, která ukazuje na reálné výsledky odpovídající nerozpoznanému testování.

KL24

Zajímavé však je, že se HTC touto svou specialitkou prakticky netají a na dotaz ze strany společnosti Futuremark veřejně přiznává použití optimalizací. Dle jejich vyjádření využívá přistroj jisté metody k dosažení nejlepšího možného výkonu při jakémkoliv praktickém použití. To je určitě logické – uživatelé samozřejmě chtějí mít při koupi telefonu z tohoto segmentu svou novou hračku co možná nejvýkonnější. Jenže spustí-li například náročnou 3D hru, tak bez přejmenování třeba právě na 3DMark takový výkon mít nebudou. A především při srovnání s konkurencí, která k podobným cheatům nesáhne, je to velmi zavádějící.

Zdroj: HTC, AnandTech

Byl pro vás článek přínosný?