Hlavní navigace

HTC Rhyme: Elegantní stylovka se světluškou (uživatelská recenze)

2. 4. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Hardwarová výbava, HTC Sense

Při pohledu na technické parametry přístroje s přihlédnutím k cenovce na krabici si možná pomyslíte, že lze zvolit přístroje levnější s podobným výkonem nebo výkonnější za téměř srovnatelnou cenu. Například HTC Desire S, je k sehnání za cenu kolem 8 500 kč a jeho výkonové parametry jsou s Rhyme prakticky shodné. Na druhé straně nabídky stojí pak třeba HTC Sensation s cenou jen o několik stokorun vyšší, za to ale s větším 4,3' displejem, výkonnějším procesorem a 8 Mpx fotoaparátem. Co má ale Rhyme nejen oproti uvedeným přístrojům od výrobce jako pomyslné eso v rukávu, je sada příslušenství dodávaná v balení spolu s telefonem.

Pod kapotou klasika

Pro popis dojmů z tohoto telefonu jej připodobním k automobilu. S mírnou nadsázkou by se jednalo o pěknou a spolehlivou Octávii se základním motorem, kde ale dostanete v ceně příplatkovou výbavu ze Škody Superb. Telefon má 3,7“ multidotykový kapacitní displej s rozlišením 480 × 800 px, díky kterému je rastr dostatečně jemný a takřka neviditelný. Srdcem telefonu je jednojádrový procesor tepající na frekvenci 1 GHz. Základní 4 GB vnitřní paměti lze rozšířit přidáním microSD karty s maximální kapacitou 32 GB. Operační paměť RAM má kapacitu 768 MB. Sada snímačů je v podstatě dnes už nutný základ, který nesmí chytrým telefonům chybět. Najdeme zde snímač intenzity okolního světla pro automatickou regulaci jasu displeje, snímač vzdálenosti (proximity senzor), který slouží pro vypnutí displeje při přiložení telefonu k uchu při hovoru, gyroskopiský senzor pro snímání polohy přístroje i digitální kompas. Pochopitelně nemůže chybět ani asistovaná GPSka.

 HTC Rhyme HTC Rhyme HTC Rhyme HTC Rhyme

 

Sensitivní přístup

Uživatelské rozhraní HTC Sense ve verzi 3.5 nabízí až sedm obrazovek, které v základu obsahují widgety, které dbají na vaši socializaci ve všemožných sítích. Jednotlivé widgety i plochy lze samozřejmě snadno odebírat i přidávat. Česky telefon umí až do nejtemnějších zákoutí nastavení. Na základní obrazovce máte přehledně zobrazeny snad všechny důležité aplikace moderního uživatele mobilního telefonu. Díky zvolenému uspořádání okamžitě vidíte, zda vám ve schránce čeká nepřečtený email nebo sms zpráva. Snadno se dostanete k hudbě , obrázkům uloženým v paměti přístroje, k fotoaparátu i do Android Marketu. K ovládání přístroje pak slouží také čtyři senzorová tlačítka pod displejem.

HTC Sense 3.5 HTC Sense 3.5  HTC Sense 3.5 HTC Sense 3.5HTC Sense 3.5 HTC Sense 3.5 HTC Sense 3.5 HTC Sense 3.5 HTC Sense 3.5

Parametry
Cena 9 600 Kč včetně DPH
Zapůjčil HTC
HTC Rhyme
procesor Qualcomm MSM8255 (1× 1 GHz, Scorpion)
RAM 768 MB
displej 3,7" (480 × 800, 252 DPI)
bezdrátová konektivita Wi-Fi 802.11 b/g/n, BLuetooth
konektory microUSB, 3,5mm audio
sítě GSM, WCDMA, GPRS, EDGE, HSPA
systém Android 2.3 (budoucí aktualizace na 4.0)
fotoaparát 5 MPx (2 592 × 1 944), AF, LED

Kvalita fotoaparátu, příslušenství

Foťte i po západu slunce

Fotoaparát, který najdete v HTC Rhyme má rozlišení 5 MPx, automatické ostření i přisvětlovací diodu (s marketingovým označením LED blesk), kterou ale nejlépe využijete při večerních návratech domů k posvícení na zámek u dveří. Výkony, které fotoaparát podává při dobrých světelných podmínkách, jsou ale rozhodně nadprůměrné. Dobrý dojem podtrhuje zejména prakticky okamžitá expozice při klepnutí na tlačítko spouště na displeji. Velmi nepříjemná je ale naproti tomu absence hardwarového tlačítka spouště. Příjemným překvapením byl režim scény HDR, díky kterému je možné pořizovat velmi dobře prosvětlené a ostré snímky i při velmi slabé úrovni okolního osvětlení, například v noci za slabého světla pouličních lamp bez použití stativu dokonce bez nutnosti podepření rukou. Fotoaparát také umí zaznamenávat video až v rozlišení 720p. Níže si můžete prohlédnout neupravené fotky z fotoaparátu HTC Rhyme.

HTC Rhyme - testovací fotografie HTC Rhyme - testovací fotografie HTC Rhyme - testovací fotografie HTC Rhyme - testovací fotografie HTC Rhyme - testovací fotografie HTC Rhyme - testovací fotografie HTC Rhyme - testovací fotografie  HTC Rhyme - testovací fotografie

Jako druhé vánoce

Při vybalování telefonu z krabice objevíte několik důmyslných a originálních dárků, které tam tchajwanský výrobce přibalil a které vám zpříjemní každodenní používání. Příslušenství je v tomto případě skutečně bohaté a užitečné. MicroUSB kabel sloužící pro napájení a komunikaci s počítačem je povinnost, stejně tak jako pěkná malá cestovní nabíječka. Špuntová sluchátka co se nezauzlují a koženkové pouzdro je už příjemným bonusem, ale teprve dvě poslední součásti příslušenství jsou tou správnou přidanou hodnotou.

Užitečná dokovací kolébka je jedna z nich. Ta umí váš telefon nabíjet a změní jej v multifunkční hodiny na pracovní stůl, nebo třeba budík na noční stolek. V režimu doku tak displej zobrazuje velké hodiny, přehrávač hudby a třeba aktuální počasí. Pochopitelně je možné vyvolat v tomto módu i všechny ostatní funkce telefonu. Genialita tohoto příslušenství ale netkví ve výše popsaných vlastnostech, to dokáže spousta jiných telefonů také, ale v tom jak je řešeno připojení k dokovací kolébce. Telefon má na zadní straně tři kovové kontakty, které se při prostém položení na dokovací kolébku spojí s kontakty na jejím dně. Navíc je v těle dokovací stanice magnet, který drží telefon přesně tak, jak je třeba. Není tedy třeba nic zastrkávat, nic polohovat a obávat se kdy to praskne. Při každodenním používání, večer telefon položíte na noční stolek, nebo přes den vedle pracovního monitoru a rázem vám přestane vadit největší nedostatek moderních chytrých telefonů a to právě jeho nenasytnost při vysávání baterie. Bez každovečerního hledání nabíječky je život mnohem snesitelnější.

 HTC Rhyme HTC Rhyme HTC Rhyme

Poslední, a hlavně pro dámy zajímavý doplněk, je lampička. Pod tímto označením je příslušenství pojmenováno v nastavení. Osobně se mi zdá příhodnější a poetičtější označení světluška. Jedná se o malou mléčně bílou krychli, kterou připojíte do 3,5mm konektoru pro sluchátka. Pod touto hranatou bambulí je klip, kterým ji uchytíte například na ucho kabelky. Při příchozím či zmeškaném hovoru nebo smsce pak tento malý „šperk“ bliká. Toto řešení může skvěle posloužit jako náhrada za vyzvánění v místech, kde to není vhodné, nebo za vibraci v zavazadlech, kde ji necítíte. Neumím si sice představit manažera, kterému z koženého kufříku vyčuhuje světélkující bílá kostička, ale pro ženy by mohlo jít o užitečný doplněk.

HTC Rhyme HTC Rhyme HTC Rhyme

Výdrž baterie a zpracování

Pokud stejně jako já s nostalgií a se slzou v oku vzpomínáte na dobu, kdy jste svou stařičkou Nokii dobíjeli jednou za týden, je zřejmě na čase smířit se s realitou dneška a jít dál. Moderní smartphony často vydrží v provozu na baterii i méně, než 24 hodin. Rhyme je však v tomto směru příjemnou výjimkou. Telefon při měsíčním užívání vydržel běžně pracovat na baterii dva až tři dny. Jedinou nevýhodou baterie je její zalepení v útrobách telefonu. Bez většího zásahu ji tak nevyměníte. Telefon je zpracován po technické stránce velmi dobře. Tělo je z části z plastu a z části z kovu. Díky tomu je celý přístroj pevný a působí skutečně solidním dojmem.

HTC Rhyme HTC Rhyme HTC Rhyme HTC Rhyme

Plusy / mínusy
  dodávané příslušenství
  kvalitní zpracování
  překvapivě kvalitní fotoaparát
  nemožnost vyjmout baterii
  vyšší cena
Hodnocení

 

 

MMF24

Kompletní galerie

Kompletní galerie

HTC Rhyme HTC Rhyme HTC Rhyme HTC Rhyme HTC Rhyme HTC Rhyme HTC Rhyme HTC Rhyme HTC Rhyme HTC Rhyme HTC Rhyme HTC Rhyme HTC Rhyme HTC Rhyme HTC Rhyme HTC Rhyme HTC Rhyme