Hlavní navigace

HTC v problémech: omezuje výrobu a možná se rozštěpí na dvě firmy

25. 10. 2013

Sdílet

 Autor: Redakce

Výrobce mobilních telefonů HTC na tom sice ještě není tak špatně jako například BlackBerry, její letošní vlajková loď HTC One ale nesplnila očekávání a společnost nedokázala obrátit trend klesajících prodejů a zhoršujících se výsledků hospodaření. Ačkoliv to HTC oficiálně popírá, agentura Reuters s odvoláním na dva nezávislé zdroje tvrdí, že firma byla nucena zastavit několik svých výrobních linek, čímž omezila celkovou výrobní kapacitu o 20–25 %.

Před pár dny generální ředitel společnosti Peter Chou přiznal, že na sebe vzal až příliš mnoho zodpovědností, kterým tak neměl čas se plně věnovat, a svěřil některé pravomoci předsedkyni dozorčí rady Cher Wang. Ta se nyní bude starat o marketing a řízením vztahů s dodavateli, zatímco Peter Chou se bude více věnovat vývoji nových produktů.

Ani to ale možná pro záchranu společnosti nebude stačit a objevují se i spekulace, že HTC by se mohlo rozštěpit na dvě entity. Společnost se staví do pozice značkového výrobce, ráda by ale prorazila na čínský trh a tamější operátoři požadují především levné telefony. Podle Reuters chce proto management rozdělit design a výrobu na dvě samostatné entity.

 

KL24

Minimálně zpočátku by si HTC nadále některé přístroje vyrábělo „samo“, výrobu levných přístrojů svěřit externímu smluvnímu výrobci. Konkrétně zaznívá jméno FIH Mobile Ltd International, což je dceřiná firma Hon Hai Precision Industries (vulgo Foxconn), HTC ale údajně jedná i se společnostmi Compal Communications a Wistron. Osamostatněné továrny by pak nabízely své služby i jiným firmám – asi jako v případě Globalfoundries, jehož mateřská AMD navzdory majetkovým vazbám vyrábí značnou část mikročipů u konkurenčního TSMC.

Zdroj: Reuters, X-bit labs