Hlavní navigace

HTC Windows Phone 8X: tak trochu jiná Lumia 920 (recenze)

28. 11. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Balení, zpracování, technické parametry

V recenzích se o obsahu balení moc nerozepisujeme, zde si však dovolím malou výjimku. V krabičce najdete kromě telefonu datový kabel, nabíječku a sluchátka. A právě ta mile překvapila. Ještě rok zpátky byli výrobci zvyklí i k těm nejvyšším modelům dodávat sluchátka tragické kvality, která posloužila stěží jako handsfree. Nyní se však zdá, že by se konečně mohlo blýskat na lepší časy.

HTC Windows Phone 8X
HTC Windows Phone 8X

 HTC Windows Phone 8X  HTC Windows Phone 8X HTC Windows Phone 8X

Přibalená sluchátka jsou peckového typu a neodruší tedy okolní hluk tak dokonale, jako špunty. Snad každého, kdo někdy sluchátka dal do kapsy, potěší plochý kabel, který, světe div se, opravdu zamezí jeho totálnímu zašmodrchání. Obsahují i mikrofon s tlačítkem pro přijmutí a ukončení hovoru. To důležité je však kvalita zvuku, která je opravdu na sympatické úrovni. Nebojím se ji přirovnat k Senheiserům CX 300-II. Na výsledku má určitě podíl spolupráce s Beats by Dr. Dre, jehož logo najdete na zadní straně telefonu. Připojená sluchátka se automaticky detekují a aktivuje se speciální Beats ekvalizér. Pokud si však vzpomenu na sluchátka a výsledný zvuk u HTC Sensation XL, které taktéž neslo stejné logo, 8X a dodávaná sluchátka jsou o třídu, dvě výš.

HTC Windows Phone 8X
HTC Windows Phone 8X

Zmenšená Lumia

Stejně jako Microsoft diktuje výrobcům hardwarové parametry, které musí jejich modely splňovat pro běh Windows Phone, se zdá, že určuje i úroveň zpracování. Prakticky od prvních modelů s tímto systémem jsme nepotkali špatně zpracovaný telefon, který by působil typicky plastovým dojmem. A to jsme testovali i ZTE Taniu nebo nejlevnější Lumii 610 (nyní za nějaké čtyři tisíce).

Nejinak tomu je i u HTC Windows Phone 8X. Ostatně jakékoliv pochybení by se u telefonu, jenž stojí více než třináct tisíc, odpouštělo těžko. Na první pohled je patrná podobnost s Lumiemi od Nokie. Typické jsou ostřejší rohy pravidelného obdélníku, displej se zakulacenými hranami, celé to dotváří trojice tlačítek pro Windows Phone 8.

 

Nad displejem najdete kromě potřebných senzorů a kamery ještě mřížku reproduktoru, která ukrývá malé tajemství. Na to přijdete při prvním zapojení do zásuvky. HTC ani tentokrát nezapomnělo na LED diodu, avšak na rozdíl od předchozí generace s Windows Phone 7.5 neumí signalizovat zmeškané události. I tak jsme ale rádi, že se i mimo Androidí vody (kde to pravidlem také není) najde výrobce používající tento doplněk. Co bychom dali za LED diodu u iPhonu.

HTC Windows Phone 8X HTC Windows Phone 8X 

Zadní strana je opatřena příjemnou povrchovou úpravou soft touch, která především zabraňuje nechtěnému vyklouznutí z rukou. Rozhodně je to příjemnější volba, než naleštěný plast Lumií. Co už tak příjemné není, jsou hrany telefonu. Protože jsou záda zaoblená do netradiční vaničky, okraje jsou poměrně tenké a vzhledem k velikosti telefonu nepříjemně řežou do dlaně. To stejné pak platí i o rozích telefonu – praváci se setkají především s pravým spodním. HTC 8X však není jediným telefonem s Windows Phone, který má ostřejší rohy, uživatelé Lumií by mohli vyprávět. Nešťatné je také řešení tlačítka pro vypnutí/zapnutí displeje. Má opravdu malý zdvih a často si tak nebudete jisti, zda jste jej opravdu zmáčkli.

HTC Windows Phone 8X HTC Windows Phone 8X

Konektory jsou rozmístěny tak, jak se dnes sluší a patří. Naštěstí HTC upustilo od své speciality umisťovat microUSB konektor do pravé hrany a najdete jej v té spodní. Výhradu bych měl k jeho hloubce – kabel do konektoru nejde zastrčit celý a tak budete chvíli zkoumat, jestli je tam nadoraz a za chvíli to, jestli se náhodou nevyviklá – vůli má totiž opravdu velkou.

HTC Windows Phone 8X HTC Windows Phone 8X HTC Windows Phone 8X HTC Windows Phone 8X 

Senzorová tlačítka pod displejem reagují velmi pěkně, občas se mi zdálo, že jsou citlivější než samotný displej. Ostatně tento subjektivní pocit jsem měl i u HTC Titan. A stejně jako u něj i zde dotyková plocha s trojicí tlačítek slouží jako prodloužení displeje. Pokud tedy v nabídce systému přejedete při skrolování viditelný okraj displeje, pohyb v nabídce se zastaví až u konce krycího skla přední strany telefonu.

HTC Windows Phone 8X
HTC Windows Phone 8X

  HTC Windows Phone 8S HTC Windows Phone 8X Lumia 920 Samsung ATIV S
operační systém Windows Phone 8  Windows Phone 8 Windows Phone 8 Windows Phone 8
displej 4", 480 × 800 px, Super LCD, Gorilla glass 4,3", 720 × 1280 px, Super LCD, Gorilla glass  4,5", 768 × 1280 px, LCD IPS, 332 dpi, Gorilla glass 4,8", 720 × 1280 px, Super AMOLED, 306 dpi, Gorilla glass
sítě GSM, WCDMA, GPRS, EDGE, HSPA, HSPA+ 42 GSM, WCDMA, GPRS, EDGE, HSPA, HSPA+ 42 GSM, WCDMA, GPRS, EDGE, HSPA, HSPA+ 42 GSM, WCDMA, GPRS, EDGE, HSPA, HSPA+ 42
konektivita microUSB, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 2.1, GPS, 3,5mm jack microUSB, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 2.1, GPS, 3,5mm jack, NFC microUSB, Wi-Fi 802.11a/b/g/n, Bluetooth 3.1, GPS, 3,5mm jack, NFC microUSB, Wi-Fi 802.11a/b/g/n, Bluetooth 3.0, GPS, 3,5mm jack
paměť 4 GB  16 GB  32 GB 16/32 GB, microSD
RAM 512 MB  1 GB  1 GB 1 GB
SoC Snapdragon MSM8960 (2× 1GHz Krait, Adreno 225) Snapdragon MSM8960 (2× 1,5 GHz Krait, Adreno 225) Snapdragon MSM8960 (2× 1,5 GHz Krait, Adreno 225) Snapdragon MSM8960 (2× 1,5 GHz Krait, Adreno 225)
fotoaparát zadní: 5 Mpx, LED, video 720p zadní: 8 Mpx, 2× LED, video 1080p, přední: 2,1 Mpx, 1080p zadní: 8 Mpx, 2× LED, video 1080p, Carl Zeiss, přední: 1,2 Mpx zadní: 8 Mpx, LED, video 1080p, přední: 1,9 Mpx
akumulátor 1700 mAh 1 800 mAh  2000 mAh  2300 mAh
rozměry 120 × 63 × 10,3 mm 132 × 66 × 10,1 mm 130 × 71 × 10,5 mm  137 × 70,5 × 8,5 mm
hmotnost 113 g  130 g 185 g  135 g

Displej, výkon, výdrž, zhodnocení

Displej

Zatímco při druhé vlně telefonů s Windows Phone 7.5 výrobci často vsázeli na Super AMOLED od Samsungu, většina modelů s Windows Phone 8 používá jiný panel. Nokia se rozhodla pro supercitlivé IPS s vyšší obnovovací frekvencí, HTC zůstalo věrné svému S-LCD 2. Použité rozlišení je u tohoto vyššího modelu 720 × 1280. Jemnost 342 PPI znamená nerozeznatelné pixely.

Po stránce barev je na tom Super LCD mnohem lépe než AMOLED displeje, na druhou stranu si však budete muset zvykat na světlejší černou a ne tak dobré pozorovací úhly, při kterých se vytrácí kontrast. Nepatrné minus si displej vyslouží i ne příliš rovnoměrným podsvícením – především v levém spodním i horním rohu je lehce výraznější. Na slunci se displej čte díky vysokému maximálnímu jasu velmi dobře.

HTC Windows Phone 8X
HTC Windows Phone 8X

Výkonu na rozdávání

Problém s hardwarem neměli telefony s Widnows Phone nikdy. To se u nejnovější verze nemění. Jedinou výjimkou tak zůstávají ořezané modely s 256MB operační pamětí, kde jsou náročnější aplikace zakázané.

Dvoujádro s frekvencí 1,2 GHz a 1 GB RAM pro běh WP8 bohatě dostačuje. Přepínání mezi aplikacemi je rychlé a i spouštění těch náročnějších je velmi svižné. Díky celému gigabajtu RAM nebude problém s během aplikací na pozadí. I díky tomu může plnohodnotně fungovat třeba nová aplikace Skypu.

Zádrhelem pro mnohé uživatele však bude interní paměť, která má jednu jedinou kapacitu – 16 GB. HTC nenabízí jiné varianty a bohužel tuto hodnotu nezvýšíte ani pomocí microSD karet. Po spuštění systému je navíc k dispozici pouhých 12 GB. I když nebudete nijak zvlášť často natáčet fullHD videa, tuto kapacitu bez problému zaplníte pouhými aplikacemi, hrami a hudbou. Řešením by mohlo být alespoň stramování hudby, jenže to je na Windows Phone stále ještě poněkud problematické – obzvláště u nás.

Po uživatelských fórech se začali před několika týdny objevovat poplašné zprávy o samovolném restartování telefonů s Windows Phone 8. Mě se to bohužel (či bohudík?) nestalo během týdenního testování ani jednou a tak nemůžu tento problém podrobněji prozkoumat a okomentovat. Podle toho, co se píše na zahraničních webech, by mohlo jít o problém s telefony vybavenými NFC.

 HTC Windows Phone 8X HTC Windows Phone 8X

Dva dny bez nabíjení

HTC 8X je vybaveno akumulátorem s kapacitou 1800 mAh. Ve srovnání s HTC Titan, který má kapacitu o 200 mAh nižší, by to mohlo znamenat o něco málo delší výdrž. Subjektivně se mi však zdá, že jsou WP8 na provoz bez nabíjení náročnější. Zatímco během asi půlročního používání Titana se mi často povedlo telefon provozovat celé tři dny, s 8X jsem měl problémy již druhý den. Při testování výdrže jsem se snažil používat telefon tak, jak jsem zvyklý s běžným smartphonem. Do telefonu synchronizuji dva emailové účty (jeden Exchange), neustále běží IM klient (IM+), celkem hodina hudby a asi hodina procházení webu.

Windows Phone 8 bez větších úprav

Zatímco Nokia do svých telefonů přidává mapy s bezplatnou navigací, vyhledávání ve spojích MHD, množství her a dalších aplikací, HTC se drží zkrátka. Navíc zde najdete pouze to, co již známe z Windows Phone 7.5 – Světlo, Vylepšování fotografií a Převodník. V aplikaci HTC pak najdete aktuální počasí v několika městech, informace o akciích a nejnovější zprávy.

Protože je jinak systém naprosto totožný s čistým Windows Phone 8 a najdete v něm stejné funkce, jako na Nokiích (včetně dětského koutku!), nemá smysl jej znovu popisovat. Vše podstatné jsme psali při jeho finálním ohlášení před necelým měsícem.

 HTC Windows Phone 8X HTC Windows Phone 8X HTC Windows Phone 8X HTC Windows Phone 8X HTC Windows Phone 8X HTC Windows Phone 8X HTC Windows Phone 8X HTC Windows Phone 8X

Verdikt zní…

Mezi negativní vlastnosti jednoznačně patří malá kapacita interní paměti bez možnosti použít microSD kartu a některé vlastnosti displeje (pozorovací úhly, podsvícení). Nadšeni jsme nebyli ani z poměrně ostrých hran a malého zdvihu hlavního tlačítka pro vypnutí a zapnutí displeje.

Kladů je však mnohem více – displej má hezké barvy a vysoký jas. Zpracování je na vysoké úrovni a pochválit musíme i vhodně zvolený povrch zadního krytu. I když se výdrž subjektivně snížila oproti telefonům s Windows Phone 7.5, dva dny na baterii jsou třeba v Androidím světě často velkým problémem.

To nejdůležitější je však funkčnost telefonu s Windows Phone 8. Vše funguje naprosto plynule, a pokud nenarazíte na problém s občasným restartováním (který by snad měl vyřešit Microsoft aktualizací systému) dostanete stroj s perfektně optimalizovaným systémem. Problémem tak budou (ne)dostupné aplikace. Ty sice utěšeně přibývají, ve srovnání s konkurenčními platformami je jich stále málo.

CS24

Kompletní fotogalerie

HTC Windows Phone 8X HTC Windows Phone 8X HTC Windows Phone 8X HTC Windows Phone 8X HTC Windows Phone 8X HTC Windows Phone 8X HTC Windows Phone 8X HTC Windows Phone 8X HTC Windows Phone 8X HTC Windows Phone 8X HTC Windows Phone 8X HTC Windows Phone 8X HTC Windows Phone 8X HTC Windows Phone 8X HTC Windows Phone 8X HTC Windows Phone 8X HTC Windows Phone 8X HTC Windows Phone 8X HTC Windows Phone 8X HTC Windows Phone 8X HTC Windows Phone 8X HTC Windows Phone 8X HTC Windows Phone 8X HTC Windows Phone 8X HTC Windows Phone 8X HTC Windows Phone 8X HTC Windows Phone 8X