Hlavní navigace

HTML5 prý nestačí. Webový Facebook ale pracuje rychleji než nativní aplikace

19. 12. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Mark Zuckerberg letos v září prohlásil něco, čím se trochu schodil. Dříve HTML vítal a vykládal, jak budou webové technologie na koni. Nakonec ale obrátil a přiznal, že jeho společnost udělala několik přešlapů, pokud jde o mobilní segment. Největším prý byla sázka na HTML5 místo na nativní technologie. Přecenil jeho schopnosti a přiznal, že ještě není připravené. Při vývoji klientů pro mobilní platformy se od té doby snaží co nejvíce spoléhat na technologie, které jim poskytuje každá platforma.

 

Jenže ne všichni s Zuckerbergem souhlasí. Vývojová společnost Sencha se nám snaží dokázat, že stejná aplikace v HTML5 nejen nezaostává, ba dokonce vede na nativní sestrou. Pomocí webových technologií tedy vytvořila vlastní verzi Facebooku a srovnáním s nativním klientem potvrdila, že Facebook postavený na HTML5 není o nic pomalejší či méně schopný. Spíše naopak, webová verze načítá data rychleji, čímž se logicky výrazně snižuje čekání.

Zatímco nativní aplikace neustále stahuje data, protože jich má v zásobě málo, HTML zvládne většinu běžných úloh mnohem efektivněji a pro vás v důsledku rychleji. Myslím, že není třeba zevrubně popisovat to, nač se můžete sami podívat na následující demonstraci:

Co na porovnání říkáte? Pořád myslíte, že je nutné, spoléhat se čistě na nativní technologie, nebo je HTML5 již v takovém stavu, že jim může skutečně směle konkurovat? Minimálně tvrzení společnosti Sencha naznačuje, že ano. Podívejte se například na komentáře. Webový Facebook je načetl okamžitě, zatímco nativní o ně teprve požádá, až když se je pokusíte zobrazit. Při načítání obsahu se něco načekáte. Nativní aplikace ani nezareagovala na natočení zařízení.

CS24

Webovou aplikaci Fastbook si můžete vyzkoušet sami na fb.html5isready.com. Přirozeně budete muset povolit propojení s účtem na největší sociální síti světa. Pro optimální výkon vývojáři doporučují, abyste na svém smartphonu měli aspoň iOS 5 či Android 4.1. HTML5 se rozhodně nechce nechat zahanbit, byť se i s ním mohou vyskytnou potíže. Která platforma je ale bezproblémová? Nezní však pravděpodobně, že by Zuckerberg opět obrátil a vrátil se k HTML.

Zdroj: The Verge