Hlavní navigace

HTPC s nVidia Tegra 2

25. 3. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pegatron překvapil malou krabičkou připomínající tuctový nettop, byť šasi připomíná sérii notebooků Bamboo od Asusu. Ve skutečnosti jsou vnitřnosti o dost zajímavější. Počítač je poháněn SoC Nvidia Tegra 2, který jako kompletní platforma CPU, GPU a dalších řídicích čipů ve srovnání s konkurečními ARM-based systémy zatím vypadá nejlépe. Web Nvidie o něm píše jako o „Next Generation“ Tegra, tedy stejné pojmenování, jako u nového Ionu.


Snad Tegru 2 nezastihne stejný osud jako
první generaci, zdroj: Engadget

Na přístroji vidíme konektory HDMI, sítový RJ-45, dva jacky pro mikrofon a sluchátka a také dvojici USB. Malý otvor vepředu je zřejmě čtečka SD karet. Zatím není jasné, který OS bude instalován. Jestli Windows CE, či upravený Linux (Android). Tipoval bych druhou možnost s multiplatformní aplikací Boxee, což je na XBMC založený multimediální portál. Už o něm padla řeč v představení nové generace Ionu.

Výkon dvoujádrového ARM Cortex A9 by mohl být v Linuxu vyšší než mobilní Atom, schopnosti AV dekodérů postačují na HD video (i online Flash) a 3D procesor zvládne i dobře vypadající hry (samozřejmě na displeji smartphone, ne Full HD televizoru). Na výkonný multimediální přehrávač to s přehledem stačí, ve specializovaných přístrojí WD TV Live, Asus O!Play… jsou čipsety mnohem slabší.

CS24

Cenu, datum uvedení, ani samotný název krabičky neznáme. Možná se jedná o pouhý koncept, jako v případě referenční krabičky Ionu. Zatím můžeme jen doufat, kdy se Tegra 2 přesune z papíru do reálných produktů. Jen aby to nedopadlo jako s první generací.

Zdroj: Engadget

Autor článku