Hlavní navigace

Huawei byl i v květnu největším výrobcem smartphonů, ale už jen těsně před Samsungem

30. 6. 2020

Sdílet

Zdroj: Huawei

Na konci dubna to bylo velké překvapení. Huawei se vůbec poprvé stal největším výrobcem podle dodaných kusů (shipments). Podařilo se mu to navzdory sankcím a absenci Googlu v nejnovějších modelech. Na druhou stranu ale také díky prodejům v domovské Číně a pouze na jeden měsíc. Vypovídající statistiky se dělají minimálně kvartálně. Jenže na prvním místě se udržel i v květnu a má tak pozici světové jedničky už dva měsíce za sebou. Tentokrát už jen těsně s 19,7% podílem trhu. Samsung byl těsně druhý jen o desetinu procenta. V dubnu měl přitom měřitelnější náskok 21,4 vs 19,4 %. Nedá se ale říct, že by největší podíl na trhu mobilů měl systém bez Googlu, jen menší část smartphonů Huawei i Honor už jede na HMS (Huawei Mobile Services). Pokud by se počítaly jen západní trhy, vede Samsung.

Statistika prodejů smartphonů za květen 2020 (zdroj Counterpoint)
Statistika prodejů smartphonů za květen 2020 (zdroj Counterpoint)
Statistika prodejů smartphonů za Q1 2020 (zdroj Counterpoint)
Statistika prodejů smartphonů za Q1 2020 (zdroj Counterpoint)

Za první čtvrtletí tohoto roku byl stále první Samsung s 20 %, druhý Huawei držel 17 % a třetí Apple 14 %. Celkem se prodalo 294,9 milionu kusů smartphonů, což je proti minulému roku velký pokles. Na čísle pod 300 milionů za čtvrtletí byl trh naposledy v roce 2014.

Tip: Huawei poprvé předběhl Samsung. Proti sankcím mu pomohl koronavirus

KL24

Přestože většina světa kupovala mobily méně, několik zemí naopak přidalo. Třeba Indie či Rusko. Stejně tak výrobci celkově s prodeji klesli. Ovšem Xiaomi a Realme, jako by se jich žádná krize netýkala, zaznamenaly růst. Podíl 5G telefonů narostl na 7 %.

zdroj: counterpoint, phonearena

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.