Hlavní navigace

Huawei Mate 10: první dojmy z nové řady inteligentních phabletů (video)

17. 10. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Huawei dnes v Mnichově poprvé ukázal novou řadu Mate 10 a my jsme byli při tom. Hlavní informace a parametry jsme už sepsali krátce po vydání a nyní následují ještě první dojmy, shrnutí a videa.

Huawei se se svými novými phablety přesunul mezi výrobce bezrámečkových smartphonů. Zatím to není nijak přehnané, v ruce nedržíte "pouze displej", který přední stranu tvoří jen z určité části a design jednotlivých značek je ještě stále rozpoznatelný. Navíc to vypadá velmi dobře.

img_5999

Mate 10 je řada čtyř telefonů. Překvapivě u nás v prodeji nebude základní model, ale až Mate 10 Pro. Těmi dalšími do čtveřice jsou Mate 10 Porsche Design (také nebude) a Mate 10 Lite, který tu Huawei ani neukázal. Mate 10 Lite má být smartphonem jen pro některé trhy včetně Česka. Jelikož má jiný slabší procesor, tak se jej netýká ani umělá inteligence. A nebude mít ani USB-C.

Zatímco Mate 10 je takový klasický phablet, tak Mate 10 Pro je od něj hodně odlišný - třeba displej s poměrem stran 18:9. Přestože je jeho úhlopříčka o jednu desetinu palce větší, tak díky užšímu provedení působí v ruce jako menší. Poměr 18:9 se prosazuje i u jiných značek smartphonů a má jej třeba i Samsung (ten ovšem spíše 18,5:9).

Nejen kvůli protažení displeje došlo k přesunu čtečky otisků na zadní stranu pod fotoaparáty. Nahmatat jde dobře, ale celé to působí, že Huawei vlastně nemá názor na to (čtečku různě přesunoval už dříve), kde je telefonu lepší mít čtečku. Nechává si do budoucna obě možnosti otevřené.

Displej se liší i technologií - Mate 10 Pro má OLED, a tím pádem nekonečný kontrast (i když Huawei v prezentaci trochu nesmyslně uváděl 70000:1) a perfektní podání černé. Ale i základní Mate 10 má prý rozsah jasu zhruba od 1,8 do 730 nitů, což by byl u mobilů zřejmě rekord.

Huawei má nově certifikované rychlonabíjení a z našich testů můžu potvrdit, že třeba P10 byl jeden z nejrychleji se nabíjejících smartphonů. Udávaným 58 % za půl hodiny u Matu 10 ale příliš nevěřím vzhledem k velké kapacitě akumulátoru. P10 má 3200 mAh a za půl hodiny se dostane na 47 %. Mate 10 má 4000 mAh!

Mate 10 Pro postrádá slot na microSD, jeho šuplík pojme jen SIM karty. Nemá ani sluchátkový konektor, ale v balení dostanete redukci z USB-C. Zrovna v tomto si příklad z iPhonu brát nemusel. Dalším rozdílem je odolnější provedení, jelikož Mate 10 Pro nabízí certifikaci IP67. Na pohled ani omak vyšší odolnost nijak nepoznáte.

Velikosti úložiště začínají na 64 GB (Mate 10), verze Pro má 128 GB a Porsche Design dokonce 256 GB. Z mého pohledu to u všech třech znamená, že drtivá většina uživatelů nebude vůbec potřebovat microSD kartu. Pokud přeci jen ano, vložit půjde jen do základního Mate 10, čímž u něj ale přijdete o možnost Dual SIMu.

Umělá inteligence znamená vlastně samostatnou výpočetní jednotku čistě pro funkce "magie na pozadí". Dokáže třeba rozpoznávat, co je na vašich fotkách a podle toho je třídit. Nebo při focení díky tomu zvolí vhodné nastavení barev a expozici. Kromě toho ale umí i jiná kouzla, třeba okamžitý překlad vyfoceného textu do jiného jazyka případně i funkci tlumočníka v reálném čase. Není to samozřejmě magie jednoho čipu, ten tomu poskytuje hlavně potřebný výkon.

Na konci roku by měl svůj nový phablet představit i Honor, který poslední roky svou mateřskou značku alespoň z našeho pohledu docela kanibalizuje. Postup je vždy stejný: Huawei vydá vlajkovou loď, uběhne nejvýše pár měsíců a vyjde podobný Honor se stejnými parametry.

V něčem třeba o trošku slabší, ale jinde zase s velkým vylepšením a hlavně za dvoutřetinovou cenu. Okamžitě se stane podstatně výhodnější koupí. Tuhle politiku si ale řídí Huawei sám a zákazník z toho profituje. Tentokrát bude hodně záležet, zda Honor dostane stejný procesor.

MMF24

dsc_0020

Nová řada Mate 10 je vcelku povedená, Huawei stále poskytuje dobrý poměr cena/výkon. Z mého pohledu je zajímavý hlavně Mate 10 Pro a právě ten se dostane i na český trh. Přes obří velikost se drží pohodlně i v jedné ruce a při troše snahy jde jednou rukou i ovládat. Sluchátkový jack ale bude chybět. Nemám nic proti jeho nahrazení digitálním USB-C, ale to by potom telefon musel mít tyto porty dva.

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.