Hlavní navigace

Huawei MediaPad - překvapivě vydařený Číňan se sedmi palci (recenze)

8. 5. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce


Vzhled a zpracování

Pod pojmem čínský tablet si často představujeme levné plastové placky, které běží na Androidu 2.3, nabízí pouze rezistivní displej, pomalý procesor a největší devizou bývá fungující Android Market. Huawei je však firmou, která poslední rok tyto předsudky úspěšně vyvrací. Po povedením telefonu Honor představila Ascend D, který se dostane na trh tento měsíc. Na poli tabletů zkouší bodovat s MediaPadem v sedmipalcové verzi a v průběhu tohoto čtvrtletí by se měla začít prodávat i desetipalcová verze. Ta bude vybavena jemným displejem s rozlišením 1920 × 1200 a čtyřjádrovým SoC. Má se skládat se čtyřjádrového Cortex-A9 s frekvencí 1,5 GHz a šestnáctijádrové grafiky. Huawei slibuje vyšší výkon, než nabízí Tegra 3 a zároveň vyšší efektivitu spojenou s menším příkonem. Na tento stroj si však musíme ještě počkat, proto jsme otestovali MediaPad v sedmipalcové verzi

Sedmipalcový iPad

Pokud patříte do skupiny uživatelů, kteří by rádi na pultech v Apple Store viděli iPad v menší úhlopříčce, než je současných deset palců, můžete si díky Huawei MediaPadu udělat hezkou představu o jeho možné podobě. Záda jsou totiž tvořena stříbrným hliníkem s naprosto totožným odstínem jako iPad. A protože ani na přední straně se nekoná žádná designerská revoluce a jedná se o zaoblený obdélník s černými okraji a stříbrným rámem, jediné, co chybí, je funkční iOS. Ostatně podobu můžete srovnat na fotografii níže – na té je srovnán s iPadem první generace, kterému se podobá nejvíce.

Kromě displeje tedy najdete na přední straně pouze čočku přední kamery, která by měla sloužit pro videokonferenci. Kvůli malému rozlišení je spíše nepoužitelná.

Huawei MediaPad Huawei MediaPad

Zadní strana je o mnoho pestřejší. Hlavní fotoaparát nabízí rozlišení 5 MPx a pro focení v nouzi v klidu poslouží. Zázraky však nečekejte, při fotografování v jiných, než perfektních světelných podmínkách se dočkáte výrazného šumu. Ostatně jako u většiny tabletových fotoaparátů. Naštěstí však není focení hlavním účelem těchto placek a v hodnocení je kvalita fotografií na posledních místech.

Huawei MediaPadHuawei MediaPadHuawei MediaPad Huawei MediaPad

Záda nejsou tvořena pouze kovem. Pod plastovým krytem, jež se nachází kolem čočky fotoaparátu se samozřejmě nachází antény. Po sejmutí spodního krytu je jasné, že antény jsou hned dvě. Objevíte tam totiž slot pro SIM kartu, která znamená možnost mobilního datování. Nechybí ani slot pro microSD kartu, kterou rozšíříte interní paměť se základní kapacitou 8 GB (uživatelsky dostupných je 5,8 GB).

 

Všechny ovládací prvky a konektory jsou umístěny na hranách tabletu. Na horním okraji je to 3,5mm audio konektor pro připojení sluchátek. V balení nenajdete ani základní a tak si je budete k tabletu muset dokoupit. Horní hrana je rozdělena dvěma mezerami vyplněnými plastovými výlisky. Huawei se pravděpodobně inspirovalo u iPhonu 4 a rám tabletu slouží i jako antény. A nebo je to prostě jen netradiční designový prvek. Protože není možné horní plastový kryt na zádech sejmout, nemohli jsme toto tajemství rozluštit.

Pravá hrana je vybavena třemi tlačítky – jedno pro zapnutí či vypnutí tabletu a displeje (které bychom rádi viděli na horním okraji) a dvojtlačítko pro regulaci hlasitosti.

Spodní okraj je místem, kam výrobce umístil všechny venkovní konektory. Na fotografii níže je to zleva napájecí konektor, microHDMI a microUSB. Posledně jmenovaný konektor je určený pouze pro přenos dat mezi počítačem a není tak možné použít k dobití akumulátoru libovolnou USB nabíječku nebo PC.

Levá hrana MediaPadu pak zůstala zcela nedotčená.

Zpracování na jedničku

Asi poprvé jsem dostal do rukou ryze čínský tablet, u kterého bych neměl jedinou výtku ke zpracování. Pevná kovová konstrukce, která tvoří i většinu vnějšího krytu zadní strany zabraňuje jakémukoliv vrzání nebo kroucení tabletu. I všechna tři tlačítka jsou kovová a problémy s jejich funkčností jsou tedy vyloučeny. Jedinými plastovými prvky jsou tedy dva zadní kryty – i ty však skvěle sedí a navzdory jejich měkkosti nevykazují žádné známky nechtěných pohybů. Jediné, čeho se mohou majitelé obávat, je poněkud vystouplá, ničím nechráněná čočka fotoaparátu. Při položení přístroje se totiž tablet opírá právě o ni a mohla by se tak časem poškrábat.

Parametry
Cena 9 500 Kč včetně DPH
Zapůjčil Huawei
Huawei MediaPad
procesor Qualcomm MSM8260 (2× 1,2 GHz)
GPU Adreno 220
operační paměť 1 GB
interní paměť 8 GB (dostupné 5,8 GB)
displej 7", 1 280 × 800, 213 PPI, IPS
mobilní sítě GSM, HSDPA, HSUPA
bezdrátová konektivita Wi-Fi b/g/n, Bluetooth 2.1
fotoaparát 5 MPx, 2 592 × 1 944, AF
operační systém Android 3.2, ruční aktualizace na Android 4.0

Displej a výkon v grafech

Budiž IPS!

Displej, jímž Huawei MediaPad disponuje, je pravděpodobně největším překvapením. Nejen, že má na svoji cenu skvělé rozlišení, on má dokonce i IPS matrici. Prvním údajem, jež nás ve specifikacích překvapil, bylo rozlišení 1280 × 800, jehož výsledkem je na sedmipalcové úhlpříčce hustota pixelů 215 PPI. Jen pro srovnání – Samsung Galaxy Tab 8.9 má 169 PPI a dva starší iPady 132 PPI. Naopak Retina nového iPadu je o kus dále – ta nabízí jemnost 263 PPI.

Mnohdy důležitější, než samotné rozlišení, je použitá matrice panelu. Kupodivu jsme se nedočkali klasického TN, ale IPSu, který má na svědomí především o mnoho lepší pozorovací úhly. Prakticky z kteréhokoliv úhlu všech čtyřech stran jsou barvy stále stejné a nedochází ke klasickému zkreslování až invertování barev.

 

Displej samozřejmě podporuje multitouch – poradí si až s pěti dotyky v jeden okamžik. Jedinou vadou na kráse tak může být značné ulpívání otisků prstů. Není to tak extrémní, jako na levných tabletech, které mají displej krytý plastem, ale je to o něco víc, než na iPadu nebo Galaxy Tabech. Ty mají displej ošetřen speciální vrstvou právě pro potlačení ulpívání nečistot.

Spíše mobilní vnitřnosti + interaktivní grafy s výkonem

Srdce tabletu tvoří komponenty, které jsou využívány především na poli smartphonů. O výpočetní výkon se stará Snapdragn S3 s modelovým označením MSM8260 využívající instrukční sadu ARMv7. Je taktován na frekvenci 1,2 GHz (stropem tohoto SoC je 1,5 GHz). Jako grafické jádro slouží starší revize Adreno 220. V grafech níže si můžete prohlédnout jak tato dvojice doplněná o 1 GB operační paměti dopadla ve srovnání s dalšími tablety.

 

 

 

 

Android - v základu trojka, volitelně čtverka

V základu plástev, volitelně i ruská zmrzlina

Když si přinesete Huawei MediaPad domů, po zapnutí objevíte Android v předchozí tabletové verzi 3.2. To by nebyl žádný problém v případě, že by byl Android třetí generace odladěn pro tento poněkud netradiční hardware. Občas jsme se setkávali s mírným zaškobrtnutím, především pokud na pozadí běžela nějaká náročnější aplikace. Na většině tabletů s 1 GB RAM i v těchto případech vše běží plynule. Níže jsou screenshoty původního Androidu 3.2.

Huawei MediaPad Huawei MediaPad Huawei MediaPad Huawei MediaPad Huawei MediaPad Huawei MediaPad Huawei MediaPad

Naštěstí však před několika týdny uvolnil výrobce update na Ice Cream Sandwich. Doufali jsme, že vše proběhne cestou OTA (on the air) aktualizace, která by se stáhla z distribučních serverů výrobce, nainstalovala a my bychom pouze restartovali tablet a nabootovali do nového systému. Tak snadné to však nebylo a právě aktualizace byla jediným místem, kde jsme si vzpomněli, že držíme v rukou čínský tablet.

Pro aktualizaci je třeba zamířit na stránky výrobce a stáhnout aktualizační balíček. Ten je třeba rozbalit do kořene paměťové karty a po jejím zasunutí do tabletu spustit placku v aktualizačním režimu. Toho docílíte přidržením tlačítka pro snížení hlasitosti a dvousekundovým přidržením spouštěcího tlačítka. Poté by měla proběhnout aktualizace, po které stačí vytáhnout paměťovku a tablet restartovat. Voilà, Huawei MediaPad s Androidem 4 je na světě.

 

Oproti předchozí verzi došlo k odladění systému a jemné záškuby, které nás provázely v Androidu 3.2 jsou ty tam. Protože výrobce zvolil nejjednodušší a nejrozumnější cestu Androidu bez nástavby, asi není potřeba systém nijak zvlášť popisovat. Níže screenshoty Androidu 4 na Huawei MediaPad.

Huawei MediaPad Huawei MediaPad Huawei MediaPad 

Jediným zádrhelem po aktualizaci je chybějící čeština v instalačním balíčku od výrobce. Vypomoci si tak budete muset aplikací Set Locale, kterou stáhnete z Android Marketu a jednoduše nastavíte češtinu.

Huawei MediaPad – verdikt

Čínské tablety většinou bývají zárukou nízké kvality a hlavně nízké ceny. Ani jedno se zde nesplňuje. Skvěle zpracovaný tablet svým kovovým tělem strčí do kapsy většinu konkurence daleko známějších výrobců. IPS displej překvapí nejen svými obrazovými vlastnostmi, ale i jemným rozlišením. Po aktualizaci na Android 4.0 se stává Huawei MediaPad výborným sedmipalcovým tabletem, který disponuje i svižným systémem.

KL24

Asi jedinou překážkou, jež by mohla odradit potencionální uživatele je možná nedůvěra k čínské značce v kombinaci s vyšší cenou. Ta se pohybuje nad devíti tisíci a MediaPad rozhodně nepatří k těm nejlevnějším. Pokud jej však srovnáme s konkurencí, jeho koupě rozhodně dává smysl.

Plusy / mínusy
  skvělé zpracování
  jemný displej s IPS panelem
  svižný Android 4.0
  aktualizace na Android 4.0 pouze ručně
  občasné záseky v Androidu 3.2
Hodnocení

Kompletní galerie

Huawei MediaPad Huawei MediaPad Huawei MediaPad Huawei MediaPad Huawei MediaPad Huawei MediaPad Huawei MediaPad Huawei MediaPad Huawei MediaPad Huawei MediaPad Huawei MediaPad Huawei MediaPad Huawei MediaPad Huawei MediaPad Huawei MediaPad Huawei MediaPad Huawei MediaPad Huawei MediaPad Huawei MediaPad Huawei MediaPad Huawei MediaPad Huawei MediaPad Huawei MediaPad Huawei MediaPad Huawei MediaPad Huawei MediaPad Huawei MediaPad Huawei MediaPadHuawei MediaPad

Byl pro vás článek přínosný?