Hlavní navigace

Názor k článku Huawei porazil Samsung i Apple ve slepém testu sluchátek. Jak srovnání probíhalo? od nfsmaniac - Bez urážky, ale v kapitole "Žádné pokročilé kodeky,...

  • 3. 9. 2021 18:44

    nfsmaniac

    Bez urážky, ale v kapitole "Žádné pokročilé kodeky, jen Bluetooth 4.0 pro všechny" od začátku až do konce (včetně toho přehledu nejčastějších kodeků) je jeden nesmysl za druhým (a spousta zavádějících tvrzení). A je na ní znát, že nevědí, co vlastně testují.

    "Některá sluchátka mají vylepšení zvuku pomocí kodeků SBC,..." -- SBC je základní kodek, který musejí podporovat všechna Bluetooth audio zařízení. Je potřeba uvážit i to, že každý kodek funguje jinak, nedá se tedy jen tak podle jeho pojmenování automaticky určit, zda je ten či onen kodek za všech okolností lepší než druhý. Navíc, co se bohužel všeobecně vůbec neřeší, je rychlost spojení mezi konkrétní dvojicí mobil -- sluchátka, resp. jakého datového toku toho či onoho kodeku se během přehrávání dosahuje.

    "poměrtně starý Bluetooth 4.0. Tím měly všechny modely sluchátek zajištěné stejné podmínky, ale zároveň nemohly využít svůj plný potenciál."
    "Nebo proč byl místo moderního smartphonu použit pět let starý tablet s Bluetooth 4.0, když jednotlivá sluchátka umí kodeky pro vylepšení bezdrátového zvuku a kvalita by potom šla nahoru."

    -- Když opět pominu ten slovní obrat "kodeky pro vylepšení bezdrátového zvuku", tak minimálně u dvou ze tří testovaných sluchátek i ten "plný potenciál" klidně mohl být využit. Kodek AAC je v Androidu podporován už docela dlouho, není to výhradně záležitost iPhonů, jak se občas články na toto téma snaží naznačit. Už "pravěké" Xperie s NovaThorem a Androidem 4.x podporovaly u BT kodek AAC. Navíc BT 5.0 vůči 4.0 nepřinesl zvýšení propustnosti (rychlosti přenosu) u BT audia.

    "AAC je bezztrátový kodek." -- bez komentáře...