Hlavní navigace

Huawei se nepoučil z průšvihů Nokie. „Inspirativní“ fotky pořídil drahou zrcadlovkou

Sdílet

Zdroj: Redakce

Když v roce 2012 Nokia uvedla Lumii 920 s foťákem PureView, marketing podcenila hned na začátku. Nejdříve vyrukovala s videem odhalujícím optickou stabilizací, ale v samotném klipu byl zrcadlový záběr odhalující kameramana s velkým přístrojem. Pak ještě pro jistotu zfalšovala i noční fotky, které pořídila zrcadlovkou místo mobilu.

Huawei se svou inspirativní fotografií
Huawei se svou inspirativní fotografií (zdroj: +Huawei)

Huawei spadl do podobného průšvihu. Na sociální sítě poslal ukázkovou – takřka dokonalou – fotografii s textem, že snímky jako tenhle zvládne Huawei P9 s duálním foťákem jako nic. Sami jsme si ověřili (viz naše recenze), že pé devítka fotí opravdu dobře, ale zmíněný snímek by zkrátka nedala.

Maličký foťáček v mobilu nezvládne takový lens flare, nemá tak přirozený bokeh (o rozostření se totiž stará software) a v protisvětle by určitě nezůstalo ve snímku tolik detailů bez šumu. Sám Huawei k tomu použil výbavu opravdu královskou. Fullframe foťák Canon 5D Mark III, který se u nás prodává za doporučenou cenu 75 000 Kč, a objektiv Canon EF 70-200mm f/2,8L IS USM II, jenž stojí asi 59 000 Kč. Použitá zařízení prozradil EXIF na Googlu+.

 

Huawei nakonec fotku ze sítí smazal a pro magazín Android Police se vyjádřil v tom smyslu, že snímek opravu pořídil profi výbavou a že byla chyba psát popisek tak, aby implikoval, že podobných výsledků lze dosáhnout mobilem. Snímek měl prý pouze inspirovat komunitu. Ta může s mobilem dosáhnout podobné atmosféry, ale nikoliv technické kvality.

CS24

Výrobci (nejen Huawei) by ale udělali lépe, kdyby inspirovali demo snímky pořízenými jejich vlastními mobily. Apple na tom staví úspěšnou kampaň „Shot on iPhone“. Zveřejňuje krásné fotky, které iPhony pořídili sami fanoušci.

via Android Police