Hlavní navigace

Huawei se oficiálně odděluje od Androidu, na nový HarmonyOS NEXT nepůjdou nainstalovat aplikace

Sdílet

Tim Cook v Pekingu Autor: Ministry of Industry PRC
Tim Cook v Pekingu
Huawei včera představil operační systém HarmonyOS NEXT, na který již aplikace pro Android vůbec nepůjdou nainstalovat. Zatím se to týká jen Číny.

Systém s označením HarmonyOS NEXT byl uvolněn na veřejné betatestování a od dosavadního HarmonyOS se má vnitřně zásadně lišit. Největší změnou pro uživatele bude celkové odpojení od Androidu. Jako první se dostane na smartphony řady Pura 70.

Není tajemstvím, že jde zřejmě o součást snahy Číny v technologickou nezávislost. Systém byl náhodou představen ve stejný den, kdy se v Pekingu s čínským ministrem průmyslu a informačních technologií Jinem Zhuanglongem setkal Tim Cook.

Ve zprávě se Huawei chlubí řadou společností, které již vyvinuly aplikace pro jeho systém, zejména jde ale o čínské podniky včetně známého Alipay. Má jich být zatím na 15 tisíc, což je ve srovnání s miliony aplikací pro Android velmi malé číslo.

Logo HarmonyOS NEXT a první smartphone, na který Androidí aplikace nepůjdou nainstalovat (v Číně)

Autor: Huawei

Čínská technologická společnost také oznámila, že jejich operační systém obsahuje 110 milionů řádků kódu. Tvrdí, že díky němu se zvyšuje celkový výkon mobilních zařízení o 30 %. Dále údajně prodlužuje výdrž baterie o 56 minut a uvolňuje v průměru 1,5 GB paměti pro jiné účely než provoz samotného operačního systému.

WT100

Huawei dává HarmonyOS do svých telefonů v Číně, ale ty prodávané v Evropě mají zatím stále Android, jen bez Googlu. Ani HarmonyOS NEXT nebude podle Huawei dostupný mimo Čínu, i když dříve prý přesun do Evropy plánoval. Pokud zde bude prodávat telefony i nadále, pravděpodobně zůstane u AOSP bez Googlu.

zdroj: Huawei, The Register

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.