Hlavní navigace

Huawei Watch GT kombinují dlouhou výdrž a GPS podle potřeby (recenze)

31. 12. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nové hodinky od Huawei jsou spíše takovým sportovním náramkem ve tvaru hodinek. To ale nemusí být na škodu. Číňani proti minulé generaci opustili Android a vsadili na vlastní operační systém LiteOS. Ten je už podle svého jména vcelku jednoduchý a bez možnosti instalace dalších aplikací. Watch GT jsou uzavřeným systémem, navíc bez češtiny, což ale příliš nevadí. Hlavním benefitem je kromě GPS hlavně velmi dlouhá výdrž. V prodeji jsou dvě verze: Classic (5999 Kč) a Sport (5699 Kč), které se liší hlavně páskem (standard 22 mm). V luxusní krabičce dostanete samotné hodinky se silikonovým páskem (u verze Classic je kožený) a magnetickou proprietární nabíječku s moderním konektorem USB-C. Pouze 16 MB operační paměti a 128 MB úložiště (to slouží jen pro systém) ale ukazuje na pomalejší hardware, který výrobce už blíže nespecifikuje. Na systém LiteOS stačí, jen animace nejsou vždy zcela plynulé. Huawei však neustále vydává nové verze. Pro připojení k telefonu je minimem Bluetooth 4.2 a Android 4.4, respektive iOS.

Používáte chytré hodinky?

Keramické provedení těla působí zblízka trošku levněji, než jsem od luxusní krabičky čekal, ale kvalitní je dost. Hodinky jsou lehké a na ruce o nich skoro nevíte. Displej typu AMOLED je dostatečně kontrastní, má rozlišení 454 × 454 px (pokud bychom počítali celý čtverec) a sekundová luneta okolo něj je jen pro parádu. Hodinky kromě dotyku ovládáte pomocí dvou bočních tlačítek. Jedno slouží pro zapnutí a krok zpět, druhé pro funkce. Na straně přiléhající k ruce je kromě nabíjecích plošek čtveřice senzorů.

Huawei Health

Pro spárování využijete aplikaci Huawei Health, která je na smartphonech této značky už předinstalovaná. Hodinky jsou ale kompatibilní i s Google Fit. Aplikace Huawei Health funguje nezávisle na hodinkách, Watch GT vlastně zobrazují informace z této aplikace, ale také do ní poskytují data.

Základní obrazovkou je ciferník, který lze samozřejmě měnit. Potažením shora stáhnete stejně jako u telefonu lištu. Zde se čtyřmi přepínači, zobrazením stavu nabití a vstupem do nastavení. Potažením zespoda se otevřou notifikace (jednotlivé aplikace musíte povolit). Tažením doleva i doprava přepínáte mezi ciferníkem, měřením tepu, počasím a krokoměrem. Ciferníků je celkem 11 a některé z nich obsahují i informace o tepu či krocích.

V horní liště je zajímavý přepínač Show Time, po jehož aktivaci displej nezhasne, ale bude aktivní pět minut. Dále je zde možnost vyhledání telefonu, což ovšem kvůli Bluetooth funguje jen do 10 metrů. Pod tlačítkem Settings najdete už jen jas displeje a možnost měnit ciferníky (což jde ale i přímo podržením prstu) a možnost naplánovat, od kdy do kdy budou hodinky v módu nerušit (typicky v noci).

Možnosti nastavení po stažení horní lišty

Pro zjištění tepové frekvence je nutné v nastavení povolit její nepřetržité sledování, což má vliv na výdrž. AMOLED displej je ve dne pěkně čitelný. Jas lze v několika úrovních lze kromě automatiky nastavit i ručně. V noci se však chová úplně stejně a zbytečně/rušivě probouzí displej i během usínání. Pokud však máte aktivní mód Nerušit, nebude se ani displej rozsvěcet jinak než tlačítkem.

Podrobnější nastavení už probíhá přes aplikaci Huawei Watch (ta už v češtině je). Huawei pěkně zpracoval zobrazování měření tepu, ale třeba počasí je zde jen strohé. Krokoměr je pak klasika, nechybí snad na žádném wearables. Doplňkové funkce jsou budík včetně chytrého buzení (včetně chytrého buzení v té správné fázi spánku) či trochu zbytečná svítilna. Měření spánku ale Huawei umí velmi pěkně.

Pak jsou zde ještě sportovní funkce: běh, chůze, horská turistika, kolo, či plavání. GPS se automaticky zapne jen u venkovních aktivit. Watch GT jsou vodotěsné podle standardu IP68 a až do 5 atmosfér.

Hodnocení

Huawei Watch GT umí hlavně zobrazovat čas, notifikace z telefonu, měřit váš denní rytmus a noční spánek. Nenainstalujete do nich žádné další aplikace a ty interní využijí spíše sportovně založení uživatelé.

KL24

Hlavně pro sport. GPS se zapíná automaticky podle typu spuštěné aplikace

Nespornou výhodou Watch GT je dlouhá výdrž. Na 420 mAh akumulátor vydrží okolo dvou týdnů. Nabíjení je navíc velmi rychlé, zhruba za hodinku jste opět na 100 %.

Nabíjení

Hodinky Watch GT toho neumí moc, ale to může být i jejich výhoda. V podstatě jde o uzavřený systém bez možnosti instalovat další aplikace, ale těch pár základních bude většině uživatelů stačit. Konkurenční Samsung Gear S3 (pořád se prodává) jsou cenově podobné, umí toho více, ale jde o minulou generaci.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.