Hlavní navigace

Hudební revoluce? Grafenová sluchátka slibují špičkový zvuk a celodenní výdrž

Sdílet

Zdroj: Redakce

Kanadská společnost Ora zamířila na Kickstarter s údajně prvními sluchátky, která používají grafenovou membránu místo standardní mylarové. Až tak pravdo to není, špunty FiiO F3 již grafen také používají. Ora ale tento nanomateriál trochu upravila, z 95 % jde o grafen, zbylých 5 % tvoří kyslík a další prvky. Proto jej nazývá GrapheneQ. Úpravy mají pomoci lepším zvukovým vlastnostem.

Díky grafenu prý sluchátka nabídnou nižší zkreslení napříč širším frekvenčním rozsahem, hlasitější zvuk i s menšími membránami a díky menší hmotnosti, a tedy menší energii nutné k rozkmitání, také až o 70 % delší výdrž. U prototypu Ora při poslechu přes Bluetooth naměřila 22 hodin, ale inženýři se u finální verze chtějí dostat až na 26 hodin.

CS24

Ora Headphones obsahují 40mm měniče a slibují rozsah 4 Hz až 63 kHz a zkreslení pod 0,01 %. Impedance je 32Ω. Kromě Bluetooth lze připojit i sluchátkový jack. Nechybí ani integrovaný mikrofon. Akumulátor se nabíjí pomocí konektoru USB-C. Na pravém sluchátku je touchpad pro ovládání gesty (hlasitost, přeskakování skladeb, příjem hovoru).

A cena? Pokud si pospíšíte, sluchátka můžete mít za 359 kanadských dolarů, což je v přepočtu 7700 Kč s DPH. Žádná láce. Standardní cena bude dokonce 660 dolarů, tedy skoro dvojnásobek. Tvůrci už na Kickstarteru vybrali půl milionu dolarů. Za dalších 100 000 přidají podporu Bluetooth 5.0 (místo 4.2) a kodek AptX HD.