Hlavní navigace

Hudební služba Rdio je v Česku. Za 90 Kč můžete poslouchat 20 mil. skladeb

13. 6. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ze seznamu populárních obsahových služeb, které u nás nefungují, si můžeme odškrtnout další položku. Rdio je od včerejška dostupné i na našem území, navíc je v češtině a také ceny má v korunách. Rdio funguje na podobném principu jako konkurenční Spotify nebo už v Česku fungující Deezer, Rara či přímo tuzemský MusicJet. V bezplatném režimu můžete poslouchat z nabídky více než 20 milionů písniček v omezené míře (a s reklamou) a dva prémiové účty vám zpřístupní vše a neomezeně.

Rdio je v Česku Rdio je v Česku
Rdio je v Česku

Služba má tedy tři programy. Free je zdarma, s reklamou a neúplným katalogem hudby. Každý měsíc můžete poslouchat jen několik hodin hudby. Po registraci ale dostanete 14denní ochutnávku plné verze, která vás má přesvědčit k nákupu prémiových účtů. Rdio Web stojí 90 Kč měsíčně, je už bez reklam a s neomezeným poslechem všech skladeb na počítači. Rdio Neomezeně za 180 Kč na měsíc pak streamování rozšíří i na mobilní aplikace, kde lze hudbu stáhnout i pro offline přehrávání. Platí se kartou nebo skrz PayPal.

Rdio nabízí aplikace pro Windows, OS X, Android, iOS, Windows Phone a BlackBerry plus hudební systémy Sonos a Roku. Podporuje tak všechny hlavní platformy.

 

Rdio má i sociální přesah. Můžete sledovat ostatní uživatele nebo hudebníky a porovnat váš vkus. Na Rdiu nechybí žebříčky, trendy nebo upomínky na novou hudbu. Písničky můžete skládat do playlistů, a ty pak sdílet. Hudbu lze recenzovat, přehrávat náhodně jako rádio a služba vám pomůže najít také novou muziku. Třeba pomocí funkce Podobní interpreti.

Jako u všech podobných služeb platí, že se trefuje do vkusu mainstreamových posluchačů. Čím více posloucháte hudby mimo hlavní proud, tím více pro vás Rdio (ale i Deezer, MusicJet apod.) ztrácí smysl.

KL24

PS: Rdio má zajímavou historii. Za službou stojí švédsko-dánská dvojice programátorů, která kdysi založila VoIP službu Skype nebo síť pro sdílení souborů Kazaa. Janus Friis a Niklas Zennström teď kromě Rdia nabízejí i video službu Vdio. V ní si uživatelé mohou koupit nebo půjčit film či televizní pořad, ale zatím jen v USA a Británii. Snad se brzy dočkáme i u nás.

 

Byl pro vás článek přínosný?