Hlavní navigace

Hybrid SLI: šetříme elektřinu s int. grafikou

29. 1. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

HybridPower

Hybrid SLI v sobě zahrnuje dvě technologie, které byli představeny už na CES 2008, GeForce Boost a HybridPower. Tyto nové technologie by měly být integrovány do široké škály grafických karet a základních desek pro procesory AMD i Intel, které vyjdou v roce 2008.

Graf ukazuje pouze spotřebu grafických karet, ne celé sestavy. Chyby v ose si nevšímejte, důležitá jsou čísla nad sloupci.

HybridPower snižuje spotřebu energie. Při nízké potřebě 3D výpočtů pracuje s GPU na základní desce a šetří tak energii. Jakmile je spuštěna náročnější aplikace, přepne se na diskrétní grafickou kartu. GeForce Boost se stará o zapojení obou GPU zároveň v SLI režimu a o zvýšení výkonu.

Graf ukazuje, jak moc může technologie HybridPower ztišit počítač. Pokud budet mít zapojené dvě výkonné karty v SLI, určitě oceníte, když se při běžné práci vypnou jejich ventilátory.

HybridPower – pro tišší počítač s nižší spotřebou

Moderní grafické karty představují i v nečinnosti velkého žrouta energie, řešením by měla být právě technologie HybridPower. Při běžné práci s počítačem, kdy není výkon diskrétní grafické karty (dGPU) potřeba, je karta přes SMBUS vypnuta a o zobrazování se pak stará GPU integrovaná na základní desce (mGPU). 

K tomu, aby mohla být grafická karta vypínána a zapínána, je potřeba několik nových obvodů a PLL (Phase-locked loop, česky fázový závěs), je tedy jasné že se současnými modely grafických karet nebude HybridPower fungovat. Jak nám bylo v Mnichově předvedeno, vypne se dGPU opravdu úplně, ventilátor se netočí, jediný aktivní prvek je spínač, který ji v případě potřeby zase zapne.

Veškerý přenos dat mezi mGPU a dGPU se uskutečňuje přes sběrnici PCI Express, při vypnutí dGPU je potřeba zkopírovat obsah bufferu do front bufferu integrovaného GPU.

Pokud budete chtít využívat technologie HybridPower, budete muset zapojit monitor do výstupu integrované grafické karty. Je to logické, při nízké zátěži se diskrétní grafická karta úplně vypne, takže nepřenáší žádný signál. Počet výstupů pro monitor už bude záležet na výrobci základní desky.

GeForce Boost

GeForce Boost – integrovaná a diskrétní GPU v SLI

Další z technologií spadajících pod Hybrid SLI je stěžejní hlavně pro uživatele notebooků. GeForce Boost se stará o spolupráci GPU integrovaného na základní desce s diskrétní grafickou kartou. Jedná se o jakousi obdobu klasického SLI v režimu AFR, každé jádro vykresluje jeden snímek.

 

Je jasné, že integrovaná grafická karta by například GeForce 8800 GT příliš nepomohla, jednoduše by nestíhala vykreslovat snímky stejně rychle. Proto se s využitím funkce GeForce Boost počítá jen u nejlevnějších grafických karet.

GeForce Boost je pouze záležitostí čipové sady, žádná úprava grafické karty není potřebná, proto ji podporují i některé stávající modely – konkrétně GeForce 8400 GS a 8500 GT. Využívat této technologie budete moci s prvními modely základních desek řady 700a. Ty sice budou mít pravděpodobně zpoždění, i tak bychom se jich mohli dočkat již v únoru (nejpozději snad březnu) tohoto roku.

 

Dříve bylo pro fungování SLI potřeba, aby byla použita GPU stejné třídy, nyní se poprvé Nvidia pustila do něčeho, co můžeme nazvat nehomogenní (heterogeneous) SLI. To je možné jen díky inteligentním vyrovnávacím technikám, které zajišťují, aby na sebe GPU nečekaly. Jestli bude GeForce Boost fungovat bezproblémově se uvidí až s praxí.

CS24

Zatím jsem měl možnost vidět pouze alfa verzi těchto nových technologií, na jejich vyladění Nvidia ještě pracuje. Možná právě dořešení těchto novinek spjatých s Hybrid SLI pozdrželo vydání nových základních desek, o kterém jsme vás informovali tady.

Zdroj: Nvidia