Hlavní navigace

Hybridní Blu-ray realitou

22. 12. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

O hybridních Blu-ray/DVD discích se začlo mluvit už před dvěma lety, kdy první prototyp představil JVC. Nyní to vypadá, že se nová média dostanou reálně do prodeje. Japonská společnost Pony Canyon si nechala vyrobit první disky s tamním seriálem Code Blue

Jak takový disk vypadá? Na první pohled jej asi nerozeznáte od běžně lisovaných CD/DVD/BD médií, to důležité se ukrývá pod povrchem.

Infinity Storage Medit Ltd. - výrobce disku

Speciální polopropustná vrstva zajistí, že modrý (přesněji modrofialový) laser přečte pouze data uložená v nejsvrchnější vrstvě. Až pod ní se nachází další dvě vrstvy připravené pro červený laser DVD. Disk už byl posvěcen i Blu-ray Disc Association, DVD Forum zatím mlčí. Výhodou by měly být nižší náklady než v případě výroby DVD a BD zvlášť. Samozřejmě za předpokladu, že dnes si koupíte pouze DVD verzi a počítáte s tím, že v budoucnu určitě přejdete na Blu-ray a standardní rozlišení vám nebude stačit.

Balení 4 hybridních disků bude možné koupit za 400 USD, v DVD verzi (7 disků) jen 266 USD. Útěchou budiž, že je zachována vynikající kompatibilita, výrobce udává 99% úspěšnost u 64 Blu-ray a DVD přehrávačů. První balení se dostanou do prodeje až v únoru příštího roku. Našince však nemusí trápit ani to, u nás se těžko prosazuje i obyčejný Blu-ray.

MMF24

Zdroj: CDRInfo

 

Autor článku