Hlavní navigace

I Samsungu se nedaří držet tempo v nových technologiích čipů: 2nm proces má minimální úspěšnost

Sdílet

Zdroj: Samsung, via: Techspot
Korejský koncern je dnes po TSMC nejbližší alternativa v pokročilých technologiích výroby čipů k tomuto tchajwanskému podniku, který je jasným lídrem. Ale s nejnovější technologií Samsungu to zatím nevypadá moc dobře.

Nejen Intel má teď problém držet krok s konkurenčním TSMC a objevují se kolem něj různé varovné zprávy mluvící o odštěpení továren, který byly tradiční oporou firmy, nebo dokonce o kompletním prodeji jednomu z největších konkurentů. Korejský Samsung byl v posledních letech úspěšnější než Intel ve vývoji nejmodernějších procesů, ale podle všeho má i on problémy rozběhnout novou generaci, 2nm technologii.

Samsung se snaží stáhnout náskok, který nyní TSMC má se svým 2nm procesem, který bude používat druhou generaci tranzistorů typu GAAFET či MBCFET. Podle informací korejského zpravodajského webu Business Korea ale jeho technologie trpí vážnými problémy, které vedou k velmi nízké výtěžnosti. To patrně znamená, že komerční výroba začne se zpožděním (potenciálně dlouhým) a komplikuje to plány na expanzi Samsungu v USA.

Podle korejského zdroje má Samsung na 2nm procesu výtěžnost výroby údajně jen 10–20 %, čímž se myslí, že z čipů, vyrobených na jednom waferu, je funkční jen toto procento. A zbytek obsahuje nějaké defekty, nebo nějak jinak nevyhovuje požadovaným parametrům. Protože cena za wafer je bez ohledu na počet použitelných čipů stejná, znamená to, že s takto nízkou výtěžností výroba nebude ekonomicky únosná.

Tato 2nm technologie měla být použitá v továrně v Tayloru v Texasu, která měla Samsungu pomoci získat nové zákazníky díky tomu, že půjde o lokální výrobu v Severní Americe. Kvůli problémům s technologií ale Samsung, zdá se, uložil plány na její spuštění k ledu a údajně propustil, nebo přesunul jinam prakticky všechny zaměstnance, na místě je údajně jen minimální tým pro údržbu továrny. Nedávno se objevily informace, že v této továrně spustí výrobu možná až v roce 2026, zatímco původně měla jet již koncem letošního roku.

Samsung na tuto továrnu získává státní podporu od USA v rámci programu Chips Act, dostat má až 6,4 miliardy $ (celá investice do nových továren v Texasu by ale měla být až 40 miliard $). Pokud se továrna nespustí, ohrozí, nebo minimálně odloží to čerpání peněz těchto fondů.

Samsung má celkově horší výtěžnost než TSMC

Tyto problémy s výtěžností Samsung provázejí dobu a týkají se údajně i jeho předchozích procesů. Podle Business Korea je údajně výtěžnost na jeho foundry procesech, zejména na těch nejnovějších (3nm, 2nm) pod 50 %, zatímco TSMC ji má mezi 60 až 70 %. I proto se Samsungu nedaří získávat větší tržní podíl – zatímco TSMC má pod palcem 62,3 % globálního trhu zakázkové (foundry) výroby čipů, Samsung drží 11,5 %. A to přesto, že firma údajně láká na nižší ceny.

Výroba čipů, cleanroom továrny na čipy společnosti Samsung

Výroba čipů, cleanroom továrny na čipy společnosti Samsung

Autor: Samsung

Minela Samsungu s 2nm procesem by teoreticky mohla pomoci Intelu, aby získal pozici druhého nejlepšího výrobce čipů za TSMC a současně jeho nejvážnějšího konkurenta ve foundry výrobě čipů pro externí klienty. Tu teď Samsung drží a Intel by ji potřeboval urvat, pokud má vůbec mít ambice vyzvat samotné TSMC.

CS24

Na druhou stranu, Samsung na tom stále může být lépe než Intel. Ten nedávno oznámil zrušení svého vlastního 2nm procesu. Místo toho se má komerčního nasazení dočkat až 1,8nm technologie a být tou, která bude pro Intel znamenat velký obrat v konkurenceschopnosti. Ještě však na nasazení připravená není a přímo Intel na ní má nějaké produkty vydat až za rok. Samsung tak možná přes současné neuspokojivé výsledky může být napřed – a to ještě nevíme, zda jeho 2nm proces (když už se na něm čip podaří vyrobit) třeba nakonec nebude mít lepší parametry než 1,8nm technologie od Intelu.

Intel ruší svůj 2nm proces. Nová generace jeho procesorů je vyráběná kompletně v cizích továrnách Přečtěte si také:

Intel ruší svůj 2nm proces. Nová generace jeho procesorů je vyráběná kompletně v cizích továrnách

Zdroje: Extremetech, Business Korea, Tom’s Hardware