Hlavní navigace

I ty se staň udavačem! BSA hledá lovce pirátů, kterým i zaplatí

Sdílet

Zdroj: Redakce

Business Software Alliance (BSA), protipirátská organizace sdružující přední softwarové společnosti v čele s Microsoftem, Applem, Adobe nebo Symantecem hledá informátory, kteří pomohou odhalit a usvědčit softwarové piráty. „Chceme se tak dostat k velkým případům pirátství, tedy k firmám, které bezostyšně užívají velké množství nelegálního softwaru mnohdy v hodnotě přesahující milion korun,“ říká Jan Hlaváč, zástupce protipirátské organizace BSA.

BSA hledá lovce pirátů, kterým i zaplatí
BSA hledá lovce pirátů, kterým i zaplatí

Ano, čtete správně, BSA hledá udavače, kteří budou bonzovat, když někde objeví nelegální software. Aliance chce „lovcům odměn“ vyplatit 10 % z uhrazené náhrady škody. Ta se v průměru pohybuje okolo 300 000 korun, ale údajně často přesahuje i milion. Podle BSA se v Česku pirátí 35 % softwaru.

A právě udavačský program by mohl motivovat i zaměstnance společností, které za aplikace nechtějí platit. Už teď toto chování oznamují ze 40 % právě vlastní lidé. V polovině případů hlásí warez konkurence a v 10 % pak ostatní informátoři.

 

MMF24

BSA už v minulosti zastrašovalo řadu českých firem, a to i s falešnými obviněními. Tato aliance už v Česku nemá právní subjektivitu. Tuzemská pobočka zanikla a v zemi ji pouze zastupují advokáti. Její kampaň je ale úspěšná, protože se na výhružky vždy někdo chytí a zaplatí. Aktuální perlička je ale opravdu nevkusná. Navádění k udavačství se může zvrhnout v ještě větší pomsty bývalých zaměstnanců nebo konkurence, zvlášť když za tím stojí vidina finančního prospěchu. A také to může skončit preventivní buzerací všech firem.

Portál pro hlášení a další informace o kampani najdete na softwarelegalne.cz.