Hlavní navigace

IBM nakupuje zpět své akcie, do pěti let jich nakoupí za 50 miliard USD

5. 11. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

IBM začne v následujících letech hromadně skupovat zpět své akcie. Do jara příštího roku by to mělo být další 10 miliard dolarů (v září nakoupili za 2,3 miliardy), během pěti let chtějí od svých akcionářů nakoupit cenné papíry v hodnotě 50 miliard.

Samuel J. Palmisano už od svého nástupu do čela společnosti v roce 2003 (řídil ji už 2002) podporuje tuto strategii a v posledních sedmi letech nakoupili zpět akcie v hodnotě 91 miliard dolarů. Ve třetím čtvrtletí také podnik vyměřil výši dividend, která činí 65 centů (1,9 %).

Akcie IBMAkcie IBM za poslední 35 let, zdroj: Yahoo Finance

A proč IBM kupuje zpět své akcie? Většinou to bývá proto, aby společnost navýšila jejich tržní cenu. A také proto, že si to může dovolit. IBM má smělé plány, když v pěti letech chce utratit 50 miliard za akcie, 20 miliard má připravených na nákupy a ještě musí čtvrtletně vyplácet dividendy z 1,24 miliard akcií (asi 800 mil. USD).

V současnosti se navíc firmě daří a hodnota se dostává zpět na historická maxima okolo 150 dolarů za akcii. Tržní hodnota je v tuto chvíli 182 miliard USD, do pěti let by měla firma vlastnit dalších téměř 30 % akcií.

Zdroj: Business Week, IBM