Hlavní navigace

IBM přenechá své továrny na čipy firmě GlobalFoundries a ještě za to zaplatí

30. 9. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na jaře jsme zde psali o zvěstech, že se polovodičová divize IBM (tedy továrny, v nichž vznikají mimo jiné procesory Power) zřejmě dostane do rukou společnosti GlobalFoundries, osamostatněné výrobní odnože AMD. Ačkoliv o tom, že IBM se továren zbaví, se mluví už roky (viz třeba zde léta Páně 2012), začalo to mezitím vypadat, že z obchodu sejde. Velká modrá ale nakonec údajně definitivně ztratila trpělivost a nechá své továrny GlobalFoundries, i když zdaleka nedostala nabídku, kterou chtěla. Za převzetí totiž ještě novému vlastníkovi bude platit.

Jak je to možné? Provoz polovodičového byznysu IBM je totiž už delší dobu ztrátový, což je ostatně důvod, proč se ho firma snaží zbavit. Zároveň jej ale potřebuje k výrobě vlastního hardwaru, který je na těchto továrnách závislý. Od nového vlastníka tedy IBM potřebuje, aby se zavázal, že udrží v provozu potřebné výrobní procesy a ponese ony ztráty. GlobalFoundries proto za převzetí továren chce finanční kompenzaci, která by ztráty alespoň na nějakou dobu kryla. Pro IBM to znamená, že nedostane zaplaceno, ale naopak bude „kupci“ platit.

Jednání téměř skončila bez úspěchu či dočasně zkrachovala, protože IBM byla ochotna dát kompenzaci jen v hodnotě zhruba jedné miliardy USD. GlobalFoundries si představovalo sumu zhruba dvojnásobou, dvě miliardy. Podle zákulisních informací zveřejněných na webu SemiWiki ale teď IBM kapitulovalo, k jednacímu stolu se vrátilo a GlobalFoundries od něj za převzetí dostane sumu převyšující ony 2 miliardy USD.

Co bohužel nevíme je, zda součástí obchodu bude i odprodej nebo alespoň licencování duševního vlastnictví a technologií spojených s vývojem výrobních procesů, případně výzkumné týmy. Tuto část polovodičového byznysu by si totiž IBM asi rádo nechalo a nadále si užívalo příjmů plynoucích z licencování těchto pokročilých technologií. Pro GlobalFoundries je ale toto IP také obzvlášť atraktivní, i když by jej vyšlo o dost dráž než pouhé továrny.

Interiér polovodičové továrny IBM v East Fishkill (Zdroj: semiconductor-technology.com)
Interiér polovodičové továrny IBM v East Fishkill (Zdroj: semiconductor-technology.com)

Web KitGuru upozorňuje, že do akvizice mohou ještě vstoupit americké úřady. Ty by totiž mohly zablokovat převod na zahraničního vlastníka (GlobalFoundries vlastní přes holding emirát Abú Dhabí) kvůli tomu, že ve starší továrně IBM v Burlingtonu se vyrábějí součástky strategického významu, údajně například komponenty pro radary. Dotyčná továrna je nicméně stavěná ještě na 200mm wafery a je už poměrně zastaralá. Hlavním soustem z pohledu GlobalFoundries je novější 300mm továrna v East Fishkill, vyrábějící 22nm procesem. Starší provoz by proto nejspíš byla ochotná ze své kořisti vypustit, takže by zůstal v rukou IBM a tedy pod americkou kontrolou.

 

MMF24

Zatím se pochopitelně jedná o neověřené informace, takže tuto zprávu berte s určitou rezervou. Podle SemiWiki by ale obchod mohl být oficiálně potvrzen už někdy v říjnu (októbri). V dlouhodobější perspektivě by akvizice továren IBM mohla podpořit pozici GlobalFoundries, která by se tak mohla stát významnější konkurencí pro dominantní zakázkovou výrobnu TSMC. Ostřejší soutěž by pak snad mohla zlepšit podmínky pro polovodičové firmy, které jsou na těchto výrobcích závislé, z čehož by nakonec profitoval i koncový zákazník. Zda se tak stane, se ale ukáže až časem.

Zdroje: SemiWiki, KitGuru