Hlavní navigace

IBM vyvíjí revoluční paměti

13. 4. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

IBM chystí nový typ paměti, který jednou překoná dnešní pevné i flash disky. Nové paměti dostaly název Racetrack a mají za úkol využít veškerých výhod současných řešení, potlačit nevýhody, to vše při zachování ještě nižších cen.

Racetrack ukládá data v tisících atomech na magnetických nanovodičích. Elektrický náboj bude proudit v trubicích ve tvaru U, to má způsobit rychlost přístupu k datům v řádu nanosekund, rychlost tak bude podobná spíše pamětem RAM. V pevných discích a flash může jeden transistor spřístupnit 1 bit dat (v některých flash až 4), racetrack umožní až 16 bitů, zápis i čtení by tak mohlo být rychlejší až 100 tisíc krát.

Současné pevné disky mají nevýhodu ve vyskoých přístupových dobách, zahřívání, hluku, spotřebě a odolnosti vůči otřesům. SSD zase v pomalejším zápisu a slabou životností danou omezeným počtem přepisů paměťových buněk. Racetrack žádnými z těchto neduhů netrpí. Jeden z inžerů IBM tvrdí, že racetrack je "teoreticky nezničitelný"

Kdy se nových pamětí dočkáme? Koncept byl navrhnut už před pěti lety. Během 4 let by mohl být vyvinut první prototyp a za 10 let už bychom se s nimi mohli setkávat.

Zdroj: Yahoo, TC Magazine

 

Autor článku