Hlavní navigace

iBooks 2: učebnice a nástroje pro tvorbu aneb cesta iPadu k monopolu

19. 1. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

iBooks 2: interaktivní učebnice

Už minulý týden se provalilo, že Apple chystá cosi ke knihám a má to mít něco společného i s výukou. Naše odhady se vyplnily, cupertinská společnost před chvílí v New Yorku odhalila novou platformu pro vývoj a vydávání školních pomůcek.

Knihy vyvinuté speciálně pro iBooks 2 už nebudou pouze statické stránky s obrázky. Nová verze umožní vkládat i dynamické prvky jako video, galerie, 3D modely, grafy, animace, lepší možnosti navigace. A co je hlavní, pomocí widgetů také menší programy (HTML, JS) pro testování a opakování. Kniha bude zkrátka živá tak, jak bychom si to představovali v době tabletů.

Apple chce pomalu ukončit kapitolu tištěných knih a pracovních sešitů, vše se dá jednoduše přenést do jednoho lehkého zařízení, jakým je iPad.

" width="560" height="315" frameborder="0">

V tuto chvíli už prý školy používají 1,5 milionu iPadů, v tisíci školách má dokonce každý student přístup k vlastnímu zařízení. Zhotoveno bylo asi 20 000 výukových aplikací. Ale dosud byly aplikace a knihy rozesety neuspořádaně v iTunes a App Storu, pro vydávání se používaly různé nástroje, celkově byla platforma „fragmentovaná“, jak se dnes často říká.

iBooks Author – učebnice na pár klepnutí

I to chce Apple změnit a uvedl bezplatný nástroj iBooks Author pro tvorbu učebnic a jiných knih. Můžete v nich přímo psát, případně importovat text z jiných editorů. Vkládání obrázků, videí a dalších objektů je prosté – pouze je přetáhnete z okna do okna. Přímo v tomto nástroji také bude možné knihu vydat. Nevýhodou je, že tato aplikace bude (zatím?) jen pro Mac OS X. Možná tím chce Apple zatraktivnit vlastní systém, možná jen zatím nestihl vyvinout verze pro majoritní Windows.

iBooks Author

Podobně jako u hudby nastavil Apple maximální cenu, v případně knih/učebnic to bude 14,99 dolaru. Tedy asi 380 Kč, když pro nás platí stejná cena v eurech. Na české poměry, kde knihy často zapůjčují školy, případně si žáci a studenti kupují navzájem tituly z druhé ruky, to nejsou atraktivní částky. Ale vezměte si, kolik dnes stojí kvalitní kniha. A učebnice či pracovní sešity nebudou jen knihy, ale spíš jednoduché aplikace.

Apple už spolupracuje s předními americkými nakladatelstvími. Schválně se podívejte na náhledy, jak taková učebnice nebo pracovní sešit může vypadat.

Nové iTunes U

Největší bezplatná databáze vzdělávacích pomůcek na světě byla také aktualizována. Obsahuje před půl milionu přesnášek, videí, knih a jiných materiálů v 26 zemích světa (včetně ČR). Apple uvádí, že si uživatelé stáhli přes 700 milionů pomůcek. Dosud fungovala jako součást iTunes v iPadu, iPhonu a iPodu Touch, teď má vlastní aplikaci nazvanou prostě iTunes U. 

Novinkou jsou plnohodnotné kurzy, možnost stahování učebnic skrz iBooks, prohlížení prezentací a push notifikace, které studenty budou informovat o nových událostech v kurzu. Učitelé mohou vytvářet i testy se zpětnou odezvou.

iTunes U

Novou verzi iTunes U mají k dispozici prestižní americké univerzity Cambridge, Duke, Harvard, Oxford a Stanford, ale jejich materiály může samozřejmě sledovat kdokoliv.

Stahujte:

Komentář

Minulý týden jsem psal o tom, že Apple bude muset pořádně přitlačit na pilu. Ne že by iPad nebyl dominantním tabletem na trhu, ale je pouze otázkou času, než jej přeskočí ty s Androidem nebo Windows 8. Leda že by Apple udělal něco, co se povedlo Microsoftu v době nástupu Windows – dostat se do škol.

V tuto chvíli je trh s digitálními učebnicemi ještě v plenkách a až Apple se výrazně pokusil pohnout stavidlem. Tablet místo učebnice jsme si představovali, ještě než iPad vůbec existoval. Teď už existuje, učebnice budou a školy už jej používají, protože zbytek trhu je rozdrobený. A když už budou žáci a studenti používat iPady ve škole, budou je vyžadovat i doma, v práci, a to by mohlo opětovně vrátit síly třeba Macům.

Jediná nevýhoda ze strany Applu je, že iPad si ještě nemohou všichni dovolit. Ani v Americe není zařízení za 500 dolarů něčím, co si každá domácnost pořídí pro všechny své ratolesti. Ale kdyby se tak cena ještě snížila, nic nebrání tomu, aby se Apple iPad stal monopolem mezi tablety.

Do dvou měsíců zřejmě budeme znát nový iPad 3. Bude lepší, rychlejší s jemnějším displejem. Jenže i druhá generace je skvělým přístrojem. Klidně bych se vsadil, že Apple začne iPad 3 prodávat od současných 499 dolarů a druhou generace zlevní na kolik… 300–350 dolarů? Tím by možná vypálil rybník i Amazonu, který se svým 200dolarovým (ale sedmipalcovým) Kindlem Fire bude dotírat na stejném písečku.

CS24

Teoretický monopol iPadu ale může úplně zdeformovat trh, jako se to povedlo Microsoftu. Tím, že se protlačil do škol, se úplně zapomnělo na ostatní platformy. Lidé se neučili používat počítač, ale Windows. Neučili se psát a editovat textové dokumenty a tabulky, ale naučili se používat Word a Excel. Microsoft to věděl, školám licence takřka rozdával, protože veděl, že se mu to vrátí z firemních a spotřebitelských počítačů. Tento trh Applu utekl, a proto se v 90. letech dostal do takových trablů. A potvůrka historie se často opakuje. Teď má Apple druhou šanci.

Zdroj: Apple (1, 2, iTunes U, iBooks)