Hlavní navigace

ICQ 7.4: Facebook chat, historie a další novinky

28. 1. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Přesně před rokem nabídlo ICQ poprvé přímé propojení se sociálními sítěmi jako Facebook či Twitter. Není jednoduché hodnotit, zda to byl krok správným směrem, ale z dnešního pohledu je možné jednoznačně říct, že to byl krok nevyhnutelný. Aby si své postavení udrželo a lidé nezačali hromadně komunikovat výhradně prostřednictvím sociálních sítí, přineslo ICQ koncept „vše v jednom“, který v aktuální verzi 7.4 dále rozvíjí.

Download: ICQ 7.4 můžete stahovat z oficiální stránky

Instalace je jednoduchá a na první pohled zase o něco rychlejší, než v předchozí verzi. Máte-li již v počítači starší verzi, instalátor ji automaticky přepíše na novou. Pokud nechcete, aby se vám s novým ICQ současně do prohlížeče nainstaloval také panel nástrojů a změnil výchozí vyhledávač, klepněte v druhém okně instalačního průvodce na odkaz Úprava instalace a poté zrušte zatržení u příslušných položek.

Najděte si přátelé

Po první spuštění se automaticky zobrazí uvítací okno, které vám nabídne možnost rychlého vyhledání nových kontaktů pomocí jiných služeb, mezi nimiž nechybí Facebook, Gmail či Windows Live. Jde tedy o něco, s čím už dlouhou dobu pracuje samotný Facebook, a nyní s obdobnou funkcí přichází také ICQ. A slovo obdobnou je v tomto případě více než vystihující, protože aplikace vám nyní bude nabízet i takové věci, jako třeba osoby, které „můžete znát“.

Pokud jste již vyhledávání přátel použili třeba právě na Facebooku, budete se cítit jako doma. Ostatním uživatelům pak nebude činit velké problémy, stačí totiž zadat přihlašovací údaje k účtu v rámci požadované služby a „noví přátele“ se jen pohrnou.

Toto importování kontaktů z jiných služeb můžete kdykoliv v budoucnu spustit znova. Stačí v hlavní nabídce zvolit příkaz Přidat kontakt. Vyhledávání přátel v rámci sítě ICQ a ostatních služeb bylo totiž sloučeno do jednoho okna.

Práce se sociálními sítěmi

Vzhled aplikace a tedy ani způsob práce se sociálními sítěmi se prakticky nezměnil. Sítě můžete nově přidávat klepnutím na příkaz Přidat/odebrat sítě v hlavní nabídce, čímž zobrazíte konfigurační dialog s výběrem dostupných sítí. To je sice významný pokrok oproti minulé verzi, konečné nastavení integrace nicméně stále probíhá přes uživatelskou webovou stránku ICQ.

V případě Facebooku je ovšem situace zjednodušena. Stačí v hlavní nabídce klepnout na příkaz Chatujte s přáteli na Facebooku, zadat své přihlašovací údaje a povolit použití ICQ aplikace v rámci této sítě. Tím si nejen aktivujete zobrazování informací vašich přátel, ale hlavně aktivujete jednu z nejzajímavějších novinek – integrovaný chat Facebooku.

Na kartě se seznamem kontaktů se od této chvíle začnou kromě ICQ kontaktů zobrazovat i všichni vaší přátelé z Facebooku. Klepnutím na některý kontakt můžete začít s těmito osobami chatovat, jako byste byli přítomni na Facebooku. Už tedy není třeba dále trpět uživatelsky nepřívětivé chatovací okénko nebo složitě instalovat speciální nástroje. ICQ zvládá vše, od chatování, až po vkládání statusů, „lajkování“ či komentování. Pokud klepnete třeba na fotografii, kterou někdo na Facebook vložil, zobrazí se tato stránka ve výchozím prohlížeči.

Když se budete chtít z Facebooku odhlásit, stačí v nabídce klepnout na položku Odhlásit se ze služby Facebook Chat. Stejným způsobem se pak můžete zpátky přihlásit (příkaz Přihlásit se do Facebooku).

Další významné novinky

Jak už z popisu výše vyplývá, hlavní nabídka ICQ byla výrazně rozšířena a nyní obsahuje řadu užitečných příkazů. Mírných změn se dočkalo také okno pro odesílání zpráv a také pole pro psaní aktuálního statusu v horní části hlavního okna. Prostřednictvím něj je možné nyní sdílet i obrázky. Současně můžete aktivací/deaktivací příslušných tlačítek určit, v rámci kterých sítí bude tento status zveřejněn.

Výrazně přepracována byla také Historie zpráv, což byla doposud jedna z největších slabin aplikace. Historii můžete zobrazit příslušným tlačítkem v okně zpráv nebo příkazem z hlavní nabídky. Nové rozhraní a zabudované filtry nabízejí kromě snadné navigace a širokých možností vyhledání také export historie zpráv ve formátu TXT.

Zjednodušen byl také způsob aktualizace profilových fotografií - stačí klepnout na profilovou fotku a následně prostřednictvím příslušného tlačítka zvolit, zda se chcete vyfotografovat pomocí webkamery, nahrát obrázek ze souboru nebo vybrat avatara z galerie obrázků – a přibyla také funkce pro změnu vzhledu ICQ pomocí skinů, včetně možnosti stažení dalších z internetu.

MMF24

Nové ICQ nepřináší příliš mnoho pokrokového, což ostatně signalizuje i to, že jde o dílčí sedmičkovou verzi. Vylepšuje však celou řadu funkcí, ať už jde o historii nebo novinky v oblasti sociálních sítí. Pro ty, kteří žijí sociálními sítě a komunikací v nich, bude nové ICQ opravdu lahůdkou, která umožní mít „vše na dosah kliknutí myši“. Ostatní mají možnost buď všudypřítomné „sociální vychytávky“ ignorovat, nebo se pohlédnout po nějakém jednodušším alternativním komunikátoru.