Hlavní navigace

ICQ 7.6: chat v síti Google Talk

18. 8. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Změny k lepšímu; chat, SMS, Facebok

Pamatujete si na program, který všichni nenáviděli? Aby ne, když ho řada lidí nesnáší i v dnešních dnech. Pomalý kolos, který to ráno přehnal s líčením (možná jenom neměl zrcátko) – platí tento popis i po letech? Nepodléhejte davovému šílenství, od té doby, co původně izraelské ICQ padlo do ruských rukou, když se jej americké AOL zbavilo, se situace o dost zlepšila. Dříve inovace spíše spala, v posledních verzích ale vidíme zásadní obrat k lepšímu.

Zatím nečekejme výraznější odklon od původního konceptu klienta, ICQ 6 udává směr ještě dnes. Vzhled se od čtyři roky staré „šestky“ nepohnul moc daleko, tím pádem ani koncepce ovládání a funkcí. Přesto postupným laděním detailů a nabalováním užitečných funkcí produkt dospěl skoro v každém ohledu. Dřívější generace komunikátoru dokázaly, že v Izraeli nemají vkus. A že ani v Americe nemají vkus. Až zmíněné ICQ 6 vypadalo celkem k světu. Před ním ale nevzhledná grafika a přeplácané prostředí pokaždé dokázalo znechutit. Lidem pořád vadilo, že se zbytečně moc užírá z paměti a neustále zaměstnává celý počítač, ale šlo o krok vpřed správným směrem.

Odkoupení služby ruským investorem se sice oficiálně dotklo více než 100 milionů registrovaných účtů, aktivních uživatelů je ale mnohem méně. Ti si nicméně nemají moc na co stěžovat, protože ICQ dosáhlo nejlepší kondice v životě a po dlouhé době o něm můžeme prohlásit, že jde o zajímavou službu. Klient se rozšiřuje na stále více platforem, nechybí mu dostatek lokalizací a hlavně dotahuje konkurenci ve funkcionalitě. Nebo už ji předbíhá?

Tak jde čas...

S novým majitelem vychází nové verze častěji, a přestože se posouvají v číslování vzhůru pouze po desetinách, pokaždé něčím příjemně překvapí. Na podporu chatování s lidmi na Facebooku jsme nemuseli čekat nijak dlouho, naopak jsme se jí dočkali nečekaně brzo. Nové ICQ si tedy vlak ujíždět nenechá. A to je pozitivní zjištění. Osobně oceňuji, že se ICQ už v minulosti zřeklo překombinovaného systému stavových zpráv. Kromě toho, že můžete být připojení, zaneprázdnění, případně nepřítomní či neviditelní, žádné další možnosti skutečně potřeba nejsou. Některé zbytečnosti přetrvaly, jenže například reklam v klientu se asi nezbavíme nikdy, protože představují jeden ze zdrojů obživy. Vetřely se třeba i do Windows Live Messengeru, čili nerazili jsme na nic nezvyklého.

Jisté funkce se dokonce na čas ztratily, ale pak se znovu objevily. Teď je řeč o náladách, které se vyjadřují prostřednictvím nezaměnitelné soupravy ikon. Kdo by čekal, že se některé z nich vrátí v autentickém muzejním provedení? V kombinaci s několika novějšími ikonami, které vypadají moderněji a (z části i proto) o dva řády lépe, navozují dojem neprofesionální práce někoho ve vývojovém týmu, komu nechtělo prastaré ikony předělávat, takže akorát možná přidal pár nových a celé to zabalil a vydal v ICQ 7.5. Možná v Rusku nemají žádného kreativního člověka, který by přivedl na svět hezčí zástupce nálad, nebo prostě jenom nedbají na detaily. Škoda.

Kdyby se vám koncept nálad nelíbil, vypněte jej, tuto možnost nám naštěstí vývojáři ponechali. Seznam kontaktů se pak určitě zpřehlední, zvlášť pokud chatujete s lidmi, kteří si pestrobarevné ikony oblíbili. Je sice hezké, že žlutá kachnička každému z dálky řekne, že zrovna sedíte ve vaně a řídíte bojovou operaci, v níž si reálné gumové kachničky prohrávají bitvu s plastovými křižníky, avšak v takových situacích bude asi lepší ICQ vypnout, že? Leda, že byste si do koupelny vzali počítač, ale lidé, kteří to zkusili, by vám to už asi nedoporučili.

Textově kamkoliv

Z ICQ se stala všestranná komunikační platforma. Chat ve vlastní síti už dávno není jedinou (dokonce nutně ani nejdůležitější) možností komunikace. Jistě, v síti ICQ existují alternativy ke klasickým funkcím ze Skype. Tím mám na mysli přirozeně audio a videohovory. Jejich kvalita se průběžně zlepšuje a používat se dají. Textová komunikace obecně zůstává prioritní minimálně ze dvou důvodů. Kromě posílání okamžitých zpráv můžete ze stejného programu posílat esemesky. Stačí, aby měl váš kamarád vyplněné telefonní číslo, případně jej vyplníte vy, a můžete zvesela posílat krátké textové zprávy. Buď ze záložky v seznamu kontaktů, nebo přímo z okna s konverzací. S pojmem „bezplatně“ zacházejme opatrně, český portál Centrum je partnerem ICQ a na svém webu podmínky používání zevrubně vysvětluje.

Patnáctku bezplatných SMS dostanete do začátku, když se vyčerpají, musíte si kredit nabít. Zadarmo dostanete dalších pět zpráv pokaždé, když vám někdo odpoví do ICQ z mobilu. Odesílatel si ale takovou zprávu už zaplatí, byť za vcelku normální a přiměřenou sumu. Firma zjevně našla docela zajímavý a funkční model, který v lákání uživatelů ke službě určitě na nejednoho člověka zabere. Zejména pak na mladší jedince. Omezení spočívá v maximální délce jedné SMS, jíž nelze přesáhnout. Dělení do více zpráv ICQ nedovoluje, byť k tomu moc důvodů nemá.

Vraťme se ke druhé příčině, proč text dominuje. Vzhledem k možnosti propojit se s jinými sítěmi, které nejsou kompatibilní s telefonováním v ICQ, prakticky není jiná možnosti než klasický chat. Facebook sice už v rámci své webové stránky umí prostřednictvím zásuvného modulu pro prohlížeč konat i videohovory, byl by ale zázrak, kdyby se někdy šlo někomu dovolat mimo Facebook. Rozhodně ne v nejbližší době. Jinak než textově se nespojíte ani s druhou službou, jejíž podporu asi nečekal ani největší optimista.

Přivítejte Google Talk; sociální sítě; závěr

Dámy a pánové, přivítejte Google Talk

Atraktivita chatovací sítě Talk od Googlu se zvýšila po spuštění sociální sítě Google Plus. Chat najdete tam, v Gmailu, nebo i na stránce iGoogle. Základna uživatelů těchto služeb dalece převyšuje ICQ, které na západ od nás už nikdo nezná. Firma AOL nebyla domácí půdě s šířením ICQ nikdy fenomenálně úspěšná, sama upřednostňovala svůj původní chatovací systém AIM. Ten zase nikdy pořádně neprorazil mimo Spojené státy. Když AOL přikročila k rozsáhlé restrukturalizaci, pustila ICQ k vodě s tím, že se raději bude soustředit na americký trh. K tomu jí měl dopomoct rovněž vstřícný krok, a to spolupráce s Googlem. Obě společnosti se snažily přijít s pořádným řešením a trvalo jim to dlouho. Po marných pokusech a slepých uličkách se ale služby propojily, takže do Google Talku lze přidávat kontakty ze sítě od AOL a obráceně.

Těžit by z toho chtěly obě firmy, těžko však říct, kdo bude těžit z propojení s ICQ. V České republice by se tato „kompatibilita“ mohla ujmout, protože „ajsko“ u nás stále těží ze svého výsadního postavení v minulosti. Hodně lidí uteklo k Facebooku, ale to vlastně není problém. Ti, kdo zůstali věrní ICQ, si jej propojí s Facebookem a vůbec nemusí řešit, které síti dát přednost. Nadšenců do sítě Googlu se taktéž pár najde. A ti už nemusí přesvědčovat své kamarády a známé, aby zelenou síť opustili.

V seznamu se ukazují kontakty ze všech tří sítí, pěkně odlišené specifickým symbolem. Jen ta loga Facebooku a Google Talku normálně nevypadají tak zeleně. Svůj důvod přebarvení má, grafici by totiž neradi, abyste se pak cítili jako na diskotéce. ICQ má v logu zelenou květinu, takže sladit celý seznam do zelené nebyl špatný nápad. Kdo by to byl před lety řekl, že se z ICQ stane tak trochu konkurent víceprotokolových kecálků? Teď samozřejmě přeháním, protože ICQ není konkurentem v pravém slova smyslu. Není ani víceprotokolovým kecálkem. Zato je komunikátorem, který používá jediný protokol s naroubovanou schopností spojit uživatele s dalšími dvěma sítěmi. Kdyby se do budoucna naučil komunikovat s uživateli Windows Live Messengeru, byla by situace ještě šťavnatější.

Sociální komunikace

ICQ přijalo sociální rozměr, který obohacuje jinak obyčejný chat. Vedle záložky se seznamem kontaktů se můžete přepnout do kanálu novinek, který sbírá dění v sociálních sítích. Sem podle nastavených pravidel spadá nepřekvapivě Facebook, ovšem i ICQ se samo považuje za sociální síť a v kanálu zobrazuje řasovou osu stavových zpráv, jež si nastavily vše kontakty. Proč ne. Ale že by ICQ bylo sociální sítí? Uživatelské profily lze vyplnit opravdu důkladně, nastavení dává dostatek prostoru, abyste si zvolili viditelnost zadaných informací, ze své povahy ale přetrvává spíše instant messengerem obohaceným o sociální prvky.

K dalším sociálním prvkům patří typické hry, jež mezi sebou mohou uživatelé odjakživa hrát, nebo třeba rádio hrající na přání. Řada těchto nadstaveb ale působí, jako že se do klienta chatovací sítě dostala náhodou. ICQ je ve výsledku spletencem mnoha různorodých služeb. Nejpalčivější otázka zní, zda to po něm někde chce. Zřejmě by úplně stačilo, kdyby se zaměřilo čistě na komunikaci.

Ze známých sociálních sítí si vývojáři troufli ještě na YouTube, Twitter a Flickr. Stavové zprávy se nezobrazují jen v ICQ, odeslat je lze i na Facebook a Twitter. K vašemu oznámení přiložíte i obrázek. Twitter pak lze odfiltrovat od ostatních novinkových kanálů, takže se váš kecálek rázem promění v klienta pro mikroblogovací síť. YouTube a Flickr se moc neprojevují, obsah do těchto služeb nenahrajete. Projevuje se tu fakt, že ICQ nechce být kompletním sociálním klientem, takže se zaseklo někde na půli cesty. Důraz klade prakticky jen na to, abyste s přijímat, co kamarádi sdílejí, ať už v YouTube nebo na Facebooku.

Na druhou stranu jde o chatování a nové tváře se vám budou bez nasdílení údajů v uživatelském profilu vyhýbat. Elegantně sestavené informace reprezentují vaši osobnost. Ostatním shrnete, kdo jste a s kým se přátelíte. Na profil lze nahrát fotografie, je ovšem trochu hloupé, že to klient sám o sobě nedovede, místo toho vás přesměruje na web ICQ. To se v tomto instant messengeru stává zbytečně často, proč ho vývojáři podobným věcem nenaučili? Skákání mezi programem a webovou stránkou vás připravuje o pohodlí a sociální komunikační platformu momentálně zbytečně tříští. Nebojte se, že by na vás váš profil prozradil příliš mnoho – nastavení soukromí vývojáři naštěstí nezanedbali, takže pokud nechcete, nikdo se o vás z ICQ takřka nic nedozví. Pokud se rádi seznamujete s novými lidmi, otevřete se jim a profil detailně vyplňte (ovšem s rozumem).

Něco je špatně?

Nemálo lidí bude na ICQ pohlížet jako na něco zastaralého, co mělo dávno zemřít. Těžko budete někoho, kdo se sám nepřenesl přes minulost, přesvědčovat, že současnost je o dost jiná. Ruský vlastník vzal vše za správný konec, byť některá negativa nevymizí nikdy. Unikátní číselné identifikační kódy se hodí spíš pro trestance než uživatele, běžné přezdívky by jako identifikátor byly příjemnější. ICQ se ale zatím vyvíjí v zajímavou chatovací službu. Vedle Facebooku si teď z ajska popovídáte i s lidmi v síti Google Talk. V rámci domácí sítě můžete videotelefonovat a posílat soubory (sdílení fotografií je obzvlášť pěkně provedené, už jste jej vyzkoušeli?).

Sociální prvky můžete s klidným srdcem přehlížet, když je nepotřebujete. Ostatně, jejich provedení je přinejlepším zvláštní. Pozor si musíte dávat při instalaci programu, protože ve výchozím, stavu se vám ICQ.com nastaví jako vyhledávač a vnutí vám i lištu pro prohlížeče. Instalační program tyto předvolby lišácky schovává, i po klepnutí na uživatelskou instalaci je snadno přehlédnete. První tři řádky vyplňují běžné položky, když sjedete níže, objevíte tyto nežádoucí prvky.

KL24

Abychom si to shrnuli – kromě Google Talku přináší ICQ 7.6 nové profily a vylepšené (video)hovory. To je docela solidní bilance, že?

ICQ 7.6: icq.com
Jazyk: čeština
Podporované systémy: Windows XP – 7

Byl pro vás článek přínosný?