Hlavní navigace

Icy Box IB-NAS3221: ideální dvoudiskový domácí NAS

9. 12. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Icy Box IB-NAS3221 – vybalení

Icy Box, jako produkt společnosti RaidSonic, představuje levnější alternativu k lépe vybaveným a profesionálněji cíleným NASům QNap. Z pohledu domácího uživatele je ale podstatně vyšší investice do podobného NASu QNap v podstatě zbytečná a stejně dobře zde poslouží dnes testovaný Icy Box.

NAS si domů odnesete v menší praktické krabici s uchem, z níž postupně vytáhnete NAS, napájecí adaptér, krátký síťový kabel a instalační CD. Na něm najdete kromě jednoduchého průvodce připojením NASu do sítě i přidané funkce, které je v případě potřeby možné doinstalovat. Mezi ně patří BitTorrent klient TorrentFlux nebo Twonky Media server.

Nyní se již ale pojďme věnovat samotnému NASu. Ten má velmi pěkné decentní provedení, které trochu narušuje jen sytě modře podsvícený displej, který zobrazuje základní systémové údaje, jako je IP adresa NASu, teplotu disků, otáčky zadního větráku nebo zaplněnou kapacitu. Obzvláště zobrazení aktuální IP adresy je velmi praktické, zvlášť když má k NASu přistupovat více uživatelů.

Kromě tlačítka Mode, jež má na starosti přepínání údajů na displeji, najdete hned vedle tlačítko pro rychlou zálohu souborů a vypnutí/zapnutí celého NASu.

Zadní strana obsahuje obligátní síťový konektor pro připojení do gigabitové sítě, zapuštěné tlačítko pro restart/reset nastavení NASu, napájecí konektor a jeden USB port pro připojení externího disku nebo tiskárny. NAS totiž může sloužit i jako tiskový server.

Nutné úpravy, montáž disků, parametry

Oproti předchozí verzi dvoudiskového NASu Icy Box bylo podstatným způsobem vylepšeno vkládání disků. NAS již není třeba celý rozebrat, nyní stačí jen otevřít dvířka a do patřičné šachty zasunout pevný disk se SATA rozhraním. O doražení disku na konektory se pak již postarají dvířka. Při jejich otevírání si ale dávejte pozor na posuvnou pojistku – dvakrát mi zůstala v ruce. Nacvaknutí zpět je ale dílem okamžiku, navíc disky asi v NASu ob den měnit nebudete. Trochu problémem je, že pevné disky nejsou v NASu nijak odhlučněny. Když jsem do něj vložil poměrně hodně vibrující Samsung, neubránil se NAS nepříjemným rezonancím. Z tohoto důvodu do něj doporučuji umísťovat zelené pomaloběžné varianty disků, jako je např. Western Digital Caviar Green.

Ještě než ale přikročíte ke zprovoznění NASu, doporučil bych vyjmout zadní nízkoprofilový větráček. I když jej výrobce označuje jako tichý, opak je pravdou. Větráček sice podporuje termoregulaci, nicméně téměř okamžitě po zapnutí se roztočí na své maximální otáčky. Naštěstí rozebrání NASu a jeho vyjmutí není příliš složitá procedura a větráček je navíc do základní desky připojen třípinovým konektorem. Kromě úplného vyjmutí se tak nabízí i manuální regulace.

Co se týče teplot disků, tak ty se před vyjmutím větráčku držely lehce nad 40 °C. Po vyjmutí větráčku nepřekročily 51 °C, což sice není na pevný disk zrovna málo, nicméně při uspání disků se teplota ustálí na 44 °C. komu by se teploty zdály příliš vysoké, může na zadní stranu nalepit i nějaký pomaloběžný 8cm větrák.

Nyní se můžete podívat na základní parametry udávané výrobcem.

Možnosti a nastavení

Oproti předchozí verzi Icy Boxu byla také podstatným způsobem vylepšena správa celého systému. Rozhraní je velmi přehledné a intuitivní.

Pod složkou Users and Groups najdete nastavení uživatelských přístupů a sdílení složek. Kromě toho, že počet uživatelů a skupin není nijak limitován, můžete každému z nich přiřadit i velikost diskového prostoru.

Složka File and Print ukrývá nastavení FTP serveru, přístupů uživatelů do jednotlivých sdílených složek nebo povolení tiskového serveru. Nastavíte zde také pracovní skupinu.

V záložce System lze měnit chování NASu v síti (nastavit pevnou či přidělenou IP adresu a DNS), jméno NASu v síti, systémový čas nebo NAS restartovat či vypnout. Mimo to zde provádíte i připojení/formátování disků. Na výběr máte mezi formáty FAT32, ext2 a ext3. Po zformátování disku na ext3 jsem neměl problém z disku číst nebo na něj zapisovat ani v systému Windows 7 (za pomoci ovladače Ext2 Installable File System 1.11a). První naplnění daty je tak podstatně rychlejší, než když musíte vše tahat přes síť.

K dobrým vlastnostem patří i celkem podrobné nastavení reportování chyb NAS serveru.

NAS ale nemusí nutně sloužit jen pro sdílení/ukládání dat, ale může zastupovat i celou řadu dalších funkcí. Mezi ně se určitě počítá funkce DHCP serveru, podpora iTunes, Twonky Media.

 

Mezi funkce, které nejsou v základní instalaci pak patří BitTorrent klient TorrentFlux a webová galerie. Ty doinstalujete podle potřeby z instalačního CD. TorrentFlux nabízí kromě stahování již dříve nalezených torrentů i jejich vyhledávání na internetu z vybraných serverů, jako je TorrentSpy, BTJunkie a několik dalších.

WebAlbum pak představuje jednoduchý nástroj, jak sdílet fotografie z ostatními uživateli internetu. Ke správnému fungování je ale dobré mít od poskytovatele připojení pevnou IP adresu.

Stejně tak si můžete doinstalovat webový server. Icy Box podporuje Apache, phpMyAdmin, MySQL. Pro prezentaci je pak určen systém phpBB a k němu přidružená galerie Gallery 2.3.

Pokud se rozhodnete pevné disky uspořádat do diskového pole RAID slouží k tomu záložka Maintanance. Na výběr máte mezi režimy 0, 1 a JBOD, přičemž varianta RAID 0 mi pro domácí nasazení, kam tento NAS míří především) připadá zcela zbytečná. Dále v této záložce můžete aktualizovat firmware, přidávat další funkce nebo vrátit tovární nastavení.

 

K dobrým vlastnostem tohoto NASu patří i podrobné logy všech událostí.

Výkon, spotřeba, shrnutí a závěr

Rychlosti čtení a zápisu jsou velmi podobné při kopírování přes FTP i klasické připojení. U čtení se dá docílit rychlosti kolem 20 MB/s, zápis je pak o necelou polovinu pomalejší. Velmi podobné rychlosti vykazoval i předchozí model Icy Box IB-NAS 4220. Ten trpěl ale velkou nekompatibilitou s celou plejádou pevných disků, s níž jsem se u tohoto modelu již naštěstí nesetkal. Svědčí o tom i stále aktuální firmware na stránkách výrobce, který pochází ze září tohoto roku. U modelu 4220 dokonce došlo v průběhu času i na výměnu základní desky, která ale na zvýšení kompatibility příliš velký vliv neměla.

Velmi příjemně NAS překvapil i po stránce spotřeby. Samotný NAS bez disků si řekne o 8 W. Při zapojení jednoho disku spotřeba úměrně vzroste na 13 W, při zapojení druhého disku pak na 18 W. NAS naštěstí podporuje uspávání disků (s čímž měla předchozí verze také neskutečné problémy), které spotřebu i se dvěma disky srazí na 13 W.


Celkově na mne nový Icy Box IB-NAS3221 působil poměrně solidním dojmem. Zvláště po poměrně krušných osobních zkušenostech s předchozí verzí, která je doslova pověstná nekompatibilitou s celou řadou pevných disků nejrůznějších výrobců. Najde se zde sice pár nedostatků, jako je uchycení pojistky dvířek, či hlučný větráček, nicméně ty lze s trochou šikovnosti velmi elegantně eliminovat.

Na oplátku vám tento NAS za přijatelné peníze (na internetu od 4500 Kč) přinese solidní možnosti nastavení i podporu nejrůznějších funkcí, jako je např. web server či stahování torrentů. Pokud se podíváte na současnou nabídku dvoudiskových NAS serverů, tak jedinou levnější alternativou je NAS Digitus DN-7024, který má ale horší softwarové vybavení a problémy s některými modely disků Samsung a WD. Osobně jsem se u tohoto Icy Boxu s problémy nesetkal, nicméně na fóru NAS-Portal.org lze najít několik uživatelů, kteří zaznamenali nekompatibilitu zejména s některými modely disků Samsung. Proto před koupí doporučuji projít si toto fórum, ať nejste zbytečně zklamáni.

Druhým vážným konkurentem je QNAP TS-210 (na stránkách RaidSonicu jej ještě nenajdete, v českých e-shopech ano), který za příplatek přibližně 1000 Kč nabízí navíc podporu iSCSI nebo připojení až dvou IP kamer. Tyto funkce ale nejspíš v domácích podmínkách nevyužijete. Navíc je u něj instalace pevných disků podstatně složitější. Vzhledem ke všem výše zmíněným vlastnostem si od nás NAS Icy Box IB-NAS3221 odnáší ocenění Smart Buy.

Plusy a mínusy

+ instalace pevných disků
+ informační displej

+ možnosti konfigurace
+ množství nabízených funkcí

+ příznivá cena
+ stahování torrentů

- hlučnější větráček (lze odpojit)
- odhlučnění disků
- nepodporuje Rapid Share
- jen jeden USB port

CS24

Za zapůjčení NASu děkujeme společnosti Bostar