Hlavní navigace

IDF 9/2010: int. grafika v Sandy Bridge konečně i pro hraní!

14. 9. 2010

Sdílet

 Autor: Redakce

Nadcházející souboj v oblasti integrovaných grafických jader bude podle všeho probíhat na ostří nože. Kromě AMD se svým mobilním Zacate ve vlastní prezentaci se Intel na svém Developer fóru pochlubil se Sandy Bridge. Jjak to vypadá, integrované grafické jádro sice bude v desktopech opět na nějaký čas drceno (zde totiž AMD chystá Fusion Llano se 480 stream procesory), v mobilním segmentu se ale bude na co koukat.

Prezentované zvýšení výkonu grafických jader

Představený vzorek totiž neměl problémy se Starcraftem II a Intel konečně mohl zaslouženě prohlásit, že se na jeho grafických akcelerátorech dá i něco zahrát a to dokonce nejen s nejnižším nastavením. Mobilní verze bude jistě pomalejší, ale stále by se měl výkon zvýšit natolik, aby byl u obou konkurentů na srovnatelné úrovni, jako je tomu u současné nabídky. Tady totiž AMD trochu usnulo na vavřínech a GPU ve Westmere přeznačené čipsety AMD 7xxG(X) dohnaly.

VIA se svou divizí bývalé S3 je již delší dobu mimo výkonnostní hru; jádra sice vždy poměrně rychle přinesou podporu nových technologií, ale holt hrát se na tom moc nedá. Největší problém je v tom, že na trhu jsou většinou (pokud vůbec něco) jen pomalejší verze z její nabídky. Chystá se ale další nové grafické jádro s podporou DX11, tak snad bude i na něm možné něco hrát při současné velmi malé spotřebě. Dokonce se mohou začít projevovat i některé inkarnace ARM Cortexu A9, může tak dojít k vzestupu OpenGL. Anebo Nvidia po dlouhé době udělá také nový čipset (její ION/2 je zase jen staré dobré jádro tuším ještě z GeForce 9400, což je původně GeForce 8500), jinak jí ujede vlak definitivně.

Snímek jádra Sandy BridgeKlikněte pro zvětšení

Na snímku je Sandy Bridge se čtyřmi jádry a integrovanou grafickou částí s podporou DirectX 10.1. Vzájemné propojení je skrze prstencovou sběrnici (ring bus), která je dle Intelu rychlá a má nízké latence. Pro podobně malá jádra možná, ale u grafických jader RV770 AMD tuto topologii opustilo právě kvůli vzrůstajícím latencím s rostoucím množstvím propojených jednotek.

Starcraft II na Sandy Bridge a nejmenovaném grafickém jádru Nvidia

Řeč se dostala i na Turbo boost 2.0 a ačkoli nebyly prozrazeny podrobnosti, u některých procesorů bude existovat i možnost zvýšení frekvence více jader (dokonce i všech), spotřeba se pak ale nově může zvýšit nad TDP. Intel předvedl také několik ukázek využití AVX instrukcí a dekódování videa, které bylo odhadem 2,5–3× rychlejší než na Core i7, za to možná může dekódování přímo na grafické části. Další informace a řada fotografií je k nalezení na serveru Hot Hardware (zdroj). Všimněte si také nové podoby loga rodiny Core ix, kde je výřez s pohledem na část snímku jádra.

Nová sada log pro Core i7

Desktopový mikroprocesor Sandy Bridge Mobilní mikroprocesor Sandy Bridge

WT100

Klikněte pro zvětšení

Zdroj: Hot Hardware,

Autor článku